Halk elinde küçükbaş hayvan ıslahı ülkesel projesi kapsamında ankara ili akkaraman koyun işletmelerinde bakım ve besleme koşullarının belirlenmesine yönelik bir araştırma
A research on the determination of the maintenance and feeding conditions in ankara province akkaraman sheep enterprises in national sheep and goat breeding project of Turkey
  1. Tez No: 650737
  2. Yazar: YUSUF ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN KOCAOĞLU GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Koyun İşletmeleri, Bakım-Besleme Koşulları, Halk Elinde Islah Projesi, Ankara İli, Sheep Enterprises, Care-Feeding Conditions, National Sheep and Goat Breeding Project, Ankara Province
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı, TAGEM' in koordinatörlüğünü yürüttüğü Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi kapsamında Ankara İli' inde bulunan 15 adet Akkaraman koyun işletmesinin genel özellikleri ile bakım ve besleme uygulamalarının belirlenmesine yöneliktir. Bu amaç kapsamında 15 Akkaraman Koyun işletmesi sahipleri ile anket çalışması yapılmıştır. Anket, işletme sahiplerine ve işletmeye ait genel bilgiler, sürü yönetimi, hayvanların bakım ve besleme yöntemlerinin belirlenmesi ve Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi' nin etkinliğine yönelik sorulardan oluşmaktadır. Üretici yaşlarının %60'ı 41-50 yaş aralığındadır. İşletmecilerin %73.33'ü ilkokul, %20' si lise ve %7' si lisans mezunudur. Üreticilerin %53' ünün yeterli arazisi vardır. Üreticilerin tamamı kayıt tutmaktadır. İşletmelerin yaklaşık %53' ü 200-400 baş koyuna sahiptir. Doğum öncesinde, işletmelerin tamamında koyunlara ek yemleme yapılmakta; koç katımı öncesinde işletmelerin %93' ünde koçlara ek yemleme yapılmaktadır. İşletmelerin yaklaşık %67' si sağım yapmakta olup koyun başı 350 g süt elde etmektedir. Halk Elinde Islah Projesi kayıt tutma, işletme damızlık özellikleri, kuzu büyüme performanslarını pozitif etkilemiştir. Üreticilerin tamamı Halk Elinde Islah Projesini olumlu bulmakta olup projenin devam etmesini istemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to determine the general characteristics and care and feeding practices of 15 Akkaraman sheep farms located in Ankara, within National Sheep and Goat Breeding Project of Turkey, coordinated by TAGEM.Within the scope of this purpose, a questionnaire study was conducted with the owners of 15 Akkaraman sheep enterprises.The questionnaire consists of general information was determined about business owners, herd management, animal care and feeding methods and the effectiveness of the National Sheep and Goat Breeding Project.60% of the producer's ages are between the ages of 41-50. The breerders are graduated 73.33% primary school, 20% high school and 7% undergraduate.53% of the producers have sufficient land.Approximately 53% of the sheep enterprises have 200-400 sheep. It has been determined that all of the enterprises feed the sheep before birth and 93% to the rams before the ram participation. Approximately 67% of the enterprises are milking and obtaining 350 g milk per sheep.National Sheep and Goat Breeding Project is positively affected record keeping, sheep-ram breed characteristics, lamb growth performances. All of the producers find positive to National Sheep and Goat Breeding Project and want the project to continue.