Kronik miyeloid lösemi (KML) tanı ve takibinde mikro-RNA'ların kullanılmasının araştırılması
Research of micro-rnas' using in chronic myeloid leukemia's diagnostic and treatment
  1. Tez No: 651191
  2. Yazar: HATİCE ALTIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN AVCILAR, PROF. DR. LEYLAGÜL KAYNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: KML, miRNA, miR-21, miR-150, miR-155, CML, miRNA, miR-21, miR-150, miR-155
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kronik Myeloid Lösemi (KML), miyeloid seri hücrelerinin kontrolsüz olarak çoğalmasıyla karakterize bir miyeloproliferatif hastalıktır. KML; erişkin lösemi grubunun yaklaşık %15-20'lik kısmını oluşturur ve 40-60 yaş aralığında daha sık görülür. mikroRNA (miRNA), yaklaşık 18-24 nükleotid uzunluğunda, protein kodlaması yapmayan küçük RNA molekülleridir. miRNA düzenleyici fonksiyonları olan ve gen ekspresyonunu regüle eden moleküllerdir. miRNA işlevleri konusunda son yıllarda çok sayıda araştırma yapılmıştır. Biz bu çalışmada KML hastalarının takibinde kullanılabilecek ve düzenleyici görevi olabileceğini düşündüğümüz miR-21, miR-150, miR-155 ekspresyonlarını araştırarak KML ile ilişkilerini ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamızda 5 kontrol örneği ile yeni tanı konulmuş ve imatinib, nilotinib, dasatinib ilaçlarıyla tedavi edilen 22 KML hastasından periferik kan örneği kullanılarak miRNA eldesi sağlandı. Örneklerden elde edilen miRNA kullanılarak cDNA elde edildi. cDNA örneklerinden hedeflenen miRNA ekspresyonun düzeyi gerçek zamanlı PCR ile analiz edildi. Hasta ve kontrol grubunda miRNA ekspresyon düzeyleri ölçüldü. Kontrol grubu düzeyi 1.0 olarak belirlendi. Hastalarda miR-21 düzeyi ortalama 3.2 aralıkta, miR-150 düzeyi 1.0 aralıkta ve miR-155 düzeyi 2.8 aralıkta bulundu. Yapılan çalışmamızda miR-150 düzeyleri yeni tanı ve nilotinib kolunda kontrol örneklerinden daha düşük oranda bulundu. Bu fark istatistik yönünden (nilotinib p=0.01541 ve yeni tanı p=007484) anlamlıdır. Bununla beraber hasta ve kontroller arasında miR-21 ve miR-155 düzeyleri yönünden bir farklılık görülmedi. Bu sonuçlar miRNA-150'nin KML hastalarının izleminde bir parametre olarak kullanılabileceğini desteklemektedir. miRNA-150 KML tanı anında ve ilaç direncinin erken dönemlerde tespitinde katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Chronic myeloid leukemia (CML)is a myeloproliferative disease with characterized with proliferation of myeloid serial as uncontrolled. CML; is produced %15-20 on adult leukemia and occur frequently 40-60 years old gap. microRNA (miRNA), approximately lengh 18-24 nucleotid, protein coding small RNA molecules. They are molecules with miRNA regulator functions and that regulate gene expression. Recently there are to so much researchs about miRNA's function. In this study, we will try to reveal their relationship with CML by investigating the expressions of miR-21, miR-150, miR-155, which can be used in the follow-up of CML patients and which we think may be regulators. In this study, 22 patients who were newly diagnosed or followed up with CML's drug imatinib, nilotinib, dasatinib and 5 healthy subjects were included as control group which are taken pheripheral blood samples for miRNA analyses cDNA was obtained using miRNA. Using Real-time PCR, specified miRNA expression level was analysed from cDNA samples. miRNA expression levels were measured in the patient and control groups. The control group level was determined as 1.0. The mean miR-21 level was in the average 3.2 range, the miR-150 level was in the 1.0 range and the miR-155 level was in the 2.8 range. In our study, miR-150 levels were found lower than the new diagnosis and control samples in nilotinib arm. This difference is statistically significant (nilotinib p = 0.01541 and new diagnosis p = 007484). However, there was no difference between patients and controls in terms of miR-21 and miR-155 levels. These results support that miRNA-150 can be used as a parameter in the follow-up of CML patients. miRNA-150 KML can contribute to the diagnosis and early detection of drug resistance.