Cities and administrative divisions of the Ottoman Empire in the early 16th century: A case study for the application of digital history to Ottoman studies
XVI. yüzyılın ilk yarısında Osmanlı şehirleri ve idari teşkilat: Osmanlı çalışmaları için bir dijital tarih uygulaması
- Tez No: 651508
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. YUNUS UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Dijital Beşeri Bilimler, Dijital Tarih, Şehir Tarihi, Osmanlı Şehirleri, GBS, XVI. Yüzyıl, Vilayet, Eyalet, Sancak, Kaza, Taşra, Tahrirler, Ruznamçeler, Haritalar, Digital Humanities, Digital History, Ottoman Cities, Urban History, GIS, Sixteenth Century, Vilayet, Eyalet, Sanjak, Kaza, Provinces, Tahrirs, Ruznamçes, Maps
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 324
Özet
Dijital teknolojilerin hayatın her alanına nüfuz etmesi ile birlikte şüphesiz tarih yazımı da bu süreçten etkilenmiş ve yeni araştırma metodolojilerini gündemine almıştır. Dijital Beşeri Bilimler ve dijital tarihin yeni bir disiplin olarak ortaya çıkması ve akademik çalışmalara yön vermesi bu çerçevede düşünülmelidir. Masa başı bireysel arşiv çalışmalarının ötesine geçerek, farklı disiplinlerle işbirliği içerisinde online araştırma ortamı sağlayan bu yeni akademik alan tarihsel araşırmaların erişilebilir, sürdürelibilir ve anlaşılabilirliğini artırmaktadır. Osmanlı imparatorluğunun uzun yıllar süren hakimiyeti ve kayıt tutma geleneği ile birlikte ortaya çıkan devasa arşiv kaynakları, Büyük Veri çağında hızlı ve etkili yöntemlerle yapılacak araştırmalar için yüksek potansiyele sahiptir. Ancak Osmanlı araştırmalarının mevcut durumu, dijital metodolojilerin bu alanda henüz yeterince kullanılmadığını göstermektedir. Elinizdeki çalışmada, digital tarihi ve daha özelde dijital şehir tarihini Osmanlı çalışmalarının gündemine almak hedeflenmiştir. Bu tez çalışması, Osmanlı tarihi çalışmalarına hem tematik hem de metodolojik olarak katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Tematik olarak öncelikli amacı; vilayet, sancak ve kaza olarak organize edilen 16. yüzyılın ilk yarısındaki Osmanlı idari ve taşra teşkilatını, kanunname ve kadıasker kayıtları gibi hukuki belgeler ve tahrir defterleri gibi vergi sistemine dair kaynaklar kullanarak tespit etmek, tanımlamak ve haritalamaktır. Bu çeşitli kaynak türleri bize aynı bölgelerin ve şehirlerin farklı amaçlarla düzenlenmiş arşiv kayıtlarına göre nasıl değiştiğini de göstermektedir. İkinci olarak, 16. yüzyılın başlarında vii Osmanlı idari organizasyonundaki değişim ve dönüşümü vilayet, sancak ve kaza bazında incelemek ve sınır değişimlerindeki nedenleri tartışmaktır. Bu çalışmanın metodolojik katkısı, Coğrafi Bilgi Sistemi (GBS) programı ArcGIS ile arşiv verilerini dijital olarak haritalamak, online erişilebilir ve güncellenebilir veritabanı hazırlamaktır.
Özet (Çeviri)
With the penetration of digital technologies in all areas of life, historiography has also undoubtedly been affected by this process and brought new research methodologies to its agenda. The emergence of digital humanities and digital history as a new discipline and directing academic studies should be considered within this framework. This new academic area, which provides an online research environment extending beyond individual desktop-research, and in collaboration with different disciplines, increases the accessibility, sustainability, and comprehensibility of historical studies. The enormous archive sources that have emerged as a result of the dominance of the Ottoman Empire for a long time and tradition of record-keeping have great potential in the Big Data era to allow the condacting of research with effective methods. The current state of Ottoman studies, however, shows that digital methodologies are not yet in use in this area enough. In this context, the present study aims to put digital history and more specifically digital urban history on the agenda of Ottoman studies. This thesis aims to contribute to Ottoman studies both thematically and methodologically. Its first thematic purpose is to determine, describe and map the Ottoman administrative and provincial organizations in the first half of the 16th century, organized as vilayet, sanjak and kaza, using legal documents such as kanunname and v kadıasker records and sources related to the tax system such as tahrir registers. These various types of sources will show us how the same regions and cities have changed according to the archive records formed for different purposes. Secondly, to define the mobility of these administrative units and to examine the factors of spatial change and transformation in the early 16th century. The methodological contribution of this study is to digitally map archival data with the Geographical Information System (GIS) using ArcGIS, to prepare an accessible and updatable online database.