Est-ce au medecin ou a l'heritier?': The crescendo and decrescendo of tsar Nikolai i's management of Ottoman decline, 1825-53
Est-ce au medecin ou a l'heritier?': Çar I. Nikolay'ın Osmanlının gerilemesini idare etmedeki İnişleri ve çıkışları, 1825-53
- Tez No: 651548
- Danışmanlar: PROF. DR. RICHARD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: I. Nikolay, Kırım Savaşı, Kutsal Mekanlar İhtilafı, Küçük Kaynarca Antlaşması, Hünkâr İskelesi Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu, Rus İmparatorluğu, Şark Meselesi, Crimean War, Eastern Question, Holy Places Dispute, Nicholas I, Ottoman Empire, Russian Empire, Treaty of Hünkâr İskelesi, Treaty of Küçük Kaynarca
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tez çalışması Çar I. Nikolay'ın hem İmparatorluğa hakim olmak hem de İmparatorluğu korumak adına yaptığı girişim ile olmasını yakın ve kaçınılmaz olarak tasvir ettiği çöküşü idare etmesine istinaden Osmanlı İmparatorluğuna karşı uyguladığı dış politikanın tarihini sunmaktadır. Çar bu politikayı hükümranlığının büyük bir bölümünde beceriyle icra etse de 1850'lerde Rusya'nın Kırım Savaşı yenilgisiyle ciddi seviyelere ulaşan birkaç diplomatik hataya düşmüştür. Bu tez çalışmasında Osmanlıların çöküşünü idare etme hususunda Nikolay'ın stratejisinin gelişimini listelemenin yanı sıra Osmanlılara karşı gittikçe agresifleşerek güttüğü politikayı ve diplomatik yollarla Rus hakimiyetini devam ettirme konusundaki nihai başarısızlığının nedenlerini araştırıyorum. Ulaştığım sonuçlar Çar'ın şahsi ideolojisi ve gururlu eğilmez duruşunun en sonunda Kırım Savaşında yenilgiyle yüzleşen Rusya'nın diplomatik başarısızlığının ve yalnızlaşmasının nedenini oluşturması ve Osmanlı İmparatorluğunu parçalamaya yönelik gittikçe agresifleşen tasavvurlarının Nikolay'ın diplomatik başarısızlığıyla ilişkili olmasıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis provides a history of Tsar Nikolai I's foreign policy toward the Ottoman Empire, in particular regards to his attempt to both protect and dominate the Empire in its decline and to manage what he viewed as its imminent and inevitable fall. While the Tsar adeptly carried out this policy throughout most of his reign, he committed a number of critical diplomatic blunders in the 1850's climaxing in Russia's defeat in the Crimean War. In this thesis I investigate his increasingly aggressive policy toward the Ottomans and the causes of his ultimate failure to maintain Russia's dominance through diplomatic means, as well as catalog the evolution of Nikolai's strategy to manage the Ottomans' collapse. I conclude that the Tsar's personal ideology and prideful inflexibility proved to be the cause of Russia's diplomatic failure and isolation, ultimately resulting in their defeat in the Crimean War and that Nikolai's diplomatic failures correlate with his increasingly aggressive plotting to dismantle the Ottoman Empire.