Tiroidektomi sonrası baş-boyun germe egzersizlerinin ameliyat sonrası ağrı düzeyi ve yara iyileşmesi üzerine etkisi
The effect of head-neck stretching exercises after thyroidectomy on postoperative pain level and wound healing
  1. Tez No: 651672
  2. Yazar: AÇELYA TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroidektomi, Boyun Ağrısı, Boyun Germe Egzersizleri, Rahatsızlık, Yara İyileşmesi, Thyroidectomy, Neck Pain, Neck Stretching Exercises, Discomfort, Wound Healing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma, tiroidektomi sonrası baş- boyun germe egzersizlerinin ameliyat sonrası ağrı düzeyi ve yara iyileşmesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla ön test-son test kontrol gruplu deneysel çalışma olarak tamamlandı. Çalışma Ocak 2019- Temmuz 2020 tarihleri arasında 40'ı deney 42'si kontrol grubunda bulunan 82 hasta birey ile yapıldı. Veri toplamada Tanıtıcı Özellikler Bilgi Formu, Visual Analog Skala (VAS), Boyun Ağrı ve Rahatsızlık Ölçeği (BARÖ) ve Hasta ve Gözlemci Skar Değerlendirme Ölçeği (HGSDÖ) kullanıldı. Deney grubundaki hastalara ameliyat sonrası 1. günde baş-boyun germe egzersizleri öğretilerek taburcu olduktan sonra bir ay boyunca günde üç kez yapmaları sağlandı. Kontrol grubundaki hastaların rutin tedavi ve bakım süreci sürdürüldü. Her iki grubun ameliyat sonrası 1. hafta ve 1. ayda boyun ağrı ve rahatsızlığı ve 1. gün, 1. hafta ve 1. aydaki yara iyileşmesi durumu değerlendirildi. Kontrol grubundaki hastaların ameliyattan bir hafta ve 1 ay sonraki ağrı ve rahatsızlık puan ortalamalarının deney grubundakilere gore daha yüksek olduğu bulundu. Deney ve kontrol gruplarındaki hastaların kendisi tarafından ameliyattan bir gün sonra, bir hafta sonra ve bir ay sonra yaralarının iyileşme durumuna yönelik verdiği puanlamalar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık (p0.05). Ameliyattan bir gün, bir hafta ve bir ay sonra yaralarının iyileşme durumuna yönelik hastaların kendileri tarafından verilen puanlamalarda deney ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık (p0.05). Sonuç olarak, baş-boyun egzersizlerinin ameliyattan bir gün sonra, bir hafta sonra ve bir ay sonra hastanın yara durumunun iyileşmesine etkisi olmadığı ve tiroidektomi sonrası hastalara uygulanan baş- boyun germe egzersizlerinin ameliyat sonrası boyun ağrısını 1. ayda azaltmada etkin bir hemşirelik girişimi olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
This research was carried out as an pre‐test/post‐test control group experimental design study in order to determine the effect of post-thyroid stretching exercises on postoperative pain level and wound healing. The study was carried out between January 2019 and November 2019 in 82 patients in the general surgery clinic of a university hospital in Istanbul, of which 40 were in the experimental group and 42 were in the control group. In data collection, descriptive features information form, Neck Pain and Discomfort Scale (NPDS) and Patient and Observer Scar Assessment Scale (POSAS) were used. Patients in the experimental group were taught head and neck stretching exercises on the first postoperative day, and they were allowed to do it three times a day after discharge. The routine treatment and care process of the patients in the control group was maintained. Each of the two groups after surgery at 1 week and 1 month and neck pain and discomfort, and 1 day, 1 week and 1-month state of wound healing was assessed. It was found that the mean pain and discomfort scores of the control group one week and 1 month after surgery were higher than the experimental group. While it was observed in the measurements that there was a difference (p0.05). It was observed that there was a statistically significant difference (p0.05). As a result, it was determined that head and neck exercises had no effect on the improvement of the patient's wound condition one day, one week, and one month after surgery, and head and neck stretching exercises applied to patients after thyroidectomy were an effective nursing intervention in the first month after surgery.