Kanserin neden olduğu plevral efüzyonda CDcd133 (Prominin-1) ve HIF1-α (Hipoksi ile indüklenen faktör 1 alpha) düzeylerinin klinik öneminin değerlendirilmesi
An evaluation of clinical importance of CD133 (Prominin-1) and hif1-α (Hypoxia-inducable factor-1 alpha) levels in pleural effusion caused by cancer
- Tez No: 651671
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÖKSAL DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Prominin-1, Hipoksi ile İndüklenen Faktör-1 Alpha, Plevral Efüzyon, Malign, Benign, Prominin-1, Hypoxia-inducible Factor-1 Alpha, Pleural Effusion, Malignant, Benign
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Plevral efüzyon akciğer kanseri ve çeşitli kanserlerde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Kansere bağlı gelişen plevral efüzyon, kanserin ilk belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışmada, kanserin neden olduğu plevral efüzyonu benign efüzyondan ayırt etmede, CD133 ve HIF-1α'nın klinik önemini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamıza, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesine başvurmuş plevral efüzyonu olan 33 (K/E 14/19) malign hasta, plevral efüzyonu olan 21 (E/K 9/12) benign hasta ve 24 (11/13) sağlıklı kontrol alındı. Çalışmaya dahil edilen bu üç grubun serum öreklerinden ve malign ile benign grubun plevral sıvı örneklerinden ELISA yöntemi ile CD133 (Prominin-1) ve HIF1-α düzeyleri ölçüldü. Elde edilen sonuçların birbirleriyle ve laboratuvar parametreleri ile ilişkileri değerlendirildi. Malign ve benign grup serum HIF1-α değerleri sağlıklı kontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Fakat malign ve benign grubun serum ve plevral sıvı değerleri arasında anlamlı farklılık bulunamadı. Serum ve plevral sıvı CD133 (Prominin-1) değerlerinde de gruplar arasında anlamlı farklılık bulunamadı. Bununla birlikte CD133 (Prominin-1) ve HIF1-α değerleri arasında güçlü pozitif bir ilişki bulundu. Çalışmamızın sonuçları bize CD133 ve HIF-1α parametrelerinin birlikte kullanımının kansere bağlı plevral efüzyonlarda tanılama ve prognozu tahmin etmede yarar sağlayabileceğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Pleural effusion is a common condition in cases of lung cancer and other various cancers. Cancer-induced pleural effusion may appear as the first sign of cancer. In this study, we aimed to evaluate clinical importance of CD133 and HIF-1α in distinguishing cancer-induced pleural effusion from benign effusion. 33 (F/M 14/19) malignant patients with pleural effusion, 21 (M/F 9/12) benign patients with pleural effusion and 24 (11/13) healthy patients who admitted to Health Research and Application Hospital of Tokat Gaziosmanpaşa University were included in the study. CD133 (Prominin-1) and HIF1-α levels were measured from the serum samples of these three groups included in the study and pleural fluid samples from malignant and benign groups by using the ELISA method. The relationship of the results obtained was evaluated with each other and with the laboratory parameters. HIF1-α values of the malignant and benign group serums were found to be significantly higher than the healthy control group. However, no significant difference was found between serum and pleural fluid values of malignant and benign groups. No significant difference was also found between serum and pleural fluid CD133 (Prominin-1) values between the groups. However, a strong positive relationship was found between CD133 (Prominin-1) and HIF1-α values. The results of this study suggested that the combined detection of CD133 and HIF-1α parameters may be helpful in diagnosis and predicting the prognosis of the patients with cancer-induced pleural effusion.