Kan alma sırasında kullanılan simülatif oyuncağın çocuklarda ağrı ve yaşam bulgularına etkisi
The effect of the simulative toy during venipuncture on pain and physiologic parameters of children
  1. Tez No: 651689
  2. Yazar: ÖZGE EDA KARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Simülatif oyuncak, ağrı, dikkati başka yöne çekme teknikleri, çocuk, hemşirelik, Simulative toy, pain, distraction techniques, child, nursing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırma kan alma sırasında uygulanan simülatif oyuncağın çocuklarda ağrı ve yaşam bulgularına etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü deneysel olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini Aralık 2018- Mayıs 2019 tarihleri arasında İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kan alma için gelen, örneklem seçim kriterlerine uyan ve ebeveynleri araştırmaya katılmaya gönüllü 80çocuk (Deney:40; Kontrol:40) oluşturdu. Verilerin toplanmasında Bilgi Formu, İzlem Formu, Ağrı Tanılama Skalası: Flacc, BECK Anksiyete Ölçeği, Simülatif Oyuncak, Pulse Oksimetre Cihazı, Boy ve Tartı aleti, Baş Çevresi Ölçme Mezurası, Kronometre kullanıldı. Veriler SPSS 22 (Utah, Amerika) paket programında değerlendirildi. Verilerin değerlendirilmesinde Bağımsız t Testi, Mann Whitney U, Wilcoxon Testi, Ki-Kare analizi, Fisher's Exact Test ve Pearson Ki-Kare analizi uygulandı. Anlamlılık p0,05). Deney grubu çocukların işlem sonrası FLACC toplam puanı 3,85±3,13, kontrol grubundaki çocukların işlem sonrası puanı 7,88±3,01 olarak belirlendi. Deney ve kontrol grubundaki çocukların işlem sonrası FLACC toplam puanı karşılaştırıldığında girişim uygulanan grup lehine istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,001). İşlem sonrası saturasyon düzeyinde deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Deney grubu çocukların işlem sonrası KTA değeri 135,85±20,98 dk, kontrol grubunun KTA değeri 161,45±20,49 dk olarak bulundu. İşlem sonrası KTA değerleri arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulundu (p=0,001). Sonuç olarak simülatif oyuncak kan alma sırasında çocuklarda ağrıyı azaltmak ve yaşam bulgularını düzenlemek için önerilebilecek uygulanabilir yöntemlerdendir. Farklı simülatif oyuncaklar ile yapılacak randomize kontrollü çalışmaların sayısının arttırılması, daha büyük gruplarda çalışılması önerilir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out as a randomized controlled, experimental trial to determine the effect of simulative toy during venipuncture on pain and vital signs in children. The sample of the study consisted of 80 children (Experiment: 40; Control: 40) who came to Istanbul Zeynep Kamil Training Hospital Child Emergency service for venipuncture between December 2018 and May 2019, who met the sample selection criteria and whose parents volunteered to participate to study. Information Form, Observation Form, Flacc Scale, BECK Anxiety Scale, Simulative Toy, Pulse Oximeter Device, Height and Weighing Device, Head Circumference Measuring Device, Stopwatch were used for data collection. The data were evaluated in the SPSS 22 (Utah, America) program. Independent t Test, Mann Whitney U, Wilcoxon Test, Chi-Square analysis, Fisher's Exact Test and Pearson Chi-Square analysis were used and p 0.05). The post-procedure FLACC total score of the experimental group children was 3.85 ± 3.13, and the post-procedure score for the children in the control group was determined as 7.88 ± 3.01. The post-procedure FLACC total scores of the children in the experimental and control groups were found to be statistically significant (U = -4.916; p = 0.001). A statistically significant agreement was found in the experimental and control groups in terms of FLACC pain scores reported by the two observers (p = 0.000). There was no statistically significant difference in the SpO2level after the procedure between the experimental and control groups (p> 0.05). The KTA value of the children in the experimental group after the procedure was 135.85 ± 20.98, and the HR value of the control group was 161.45 ± 20.49 minutes. A statistically significant difference was found between the post-procedure KTA values in favor of the experimental group (U = -4.917; p = 0.001). In conclusion, simulative toy is one of the effective methods that can be recommended to reduce pain and regulate vital signs in children during venipuncture. It is recommended to increase the number of randomized controlled studies to be conducted with different simulative toys and to study in larger groups.