Evli bireylerde öz şefkat, benlik saygısı ile evlilik doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between self-compassion, self-esteem and marital satisfaction for married people
  1. Tez No: 651897
  2. Yazar: SELEN SALEBCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM FUAT AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, Öz Duyarlılık, Evlilik Doyumu, Self-esteem, Self-compassion, Marital Satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve Amaç: Evlilik ilişkisinde, çiftlerin her birinin bireysel özellikleri, hem kendilerine hem eşlerine yönelik duygu ve düşünceleri, zorlayıcı yaşamsal durumlara karşı tutumları evliliğin devamında önemlidir ve evlilik doyumlarını etkilemektedir. Bireyin kendini değerli ve kabul gören biri olarak değerlendirmesi olan öz-şefkat ve kendine yönelik takındığı değerlilik tutum ve inancı yani benlik saygısının eşleriyle kurdukları ilişkileri şekillendirmekte evlilik doyumunu etkilemektedir. Bu kapsamda çalışmada evli bireylerde öz şefkat, benlik saygısı ile evlilik doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: İstanbul ilinde yaşayan evli bireyler arasında yüz yüze görüşme teknikliği ile araştırmaya gönüllü olan 251 birey alındı. Araştırmamıza alınan bireylere yönelik oluşturulan Sosyodemografik Veri Formu, Rosenberg Benlik Saygısı, Evlilik Doyumu ve Öz Duyarlılık ölçekler uygulandı. Bulgular: Araştırmada sosyo-demografik özelliklere göre bakıldığında; erkeklerin benlik saygısı ölçeğinden aldığı puanlar kadınların benlik saygısı ölçeğinden aldığı puanlara göre daha yüksek olduğu ile bireylerin evlilik yaşları arttıkça bireylerin evlilik doyumları ölçeğinden aldıkları puanlarda artmakta olduğu gibi sonuçlara varılmıştır. Ayrıca; bireylerin benlik saygısı ölçeğinden aldıkları puanlar arttıkça bireylerin öz yargılama, izolasyon, aşırı özdeşleşme ve öz duyarlılık ölçeklerinden aldıkları puanlarda düşmekte, bireylerin evlilik doyumu ölçeğinden aldıkları puanlar arttıkça bireylerin öz yargılama ve izolasyon ölçeklerinden aldıkları puanlarda düşmekte ve bireylerin evlilik doyumu ölçeğinden aldıkları puanlar arttıkça bireylerin paylaşımların bilincinde olma ve bilinçlilik ölçeklerinden aldıkları puanlarda artmakta olduğu görülmüştür. Tartışma ve Sonuç: Evlilik yaşı, eğitim düzeyi ve gelir düzeyi yüksek olan bireylerin evlilik doyumlarının da yüksek olduğu görülmüştür. Erkeklerin benlik saygısının kadınlara göre daha yüksek olduğu, benlik saygısı artışının evlilik doyumunu etkilemediği, evlilik doyumu yüksek olan bireylerin paylaşımların bilincinde olma ve bilinçlilik düzeylerinin yüksek, izolasyon ve öz yargılama düzeylerinin ise düşük olduğu görülmüştür. Bireysel ve çiftlerin katılımına yönelik eğitim programlarının geliştirilerek bireylerin kendilerini tanımaları, değerlilik duygularının ve benlik saygılarının artırılmasının evlilik doyumuna katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In marriages, every single spouse's individual characteristics, their emotions and thoughts for their selves and for their spouse, their attitudes towards compelling situations are important for the continuity of marriage and affect the marital satisfaction. The self-esteem, which is one's self-evaluation as valuable and well accepted, and the self-esteem shapes their relationships with their spouses, which is valuableness attitude and belief for oneself, affect the marital satisfaction. Within this scope, the study is aimed for the examination of the relationship between self-compassion, self-esteem and marital satisfaction for married people. Method: 251 voluntary married people are participated into face-to-face interviews, whoa re living in Istanbul. Socio-demographic Data Form, Rosenberg Self-Esteem Scale, Marital Satisfaction and Self Sensitivity scales are applied to the participants. Findings: When the socio-demographic characteristics analyzed, it is found out that men have higher scores on self-esteem scale than women and as individual's age of marriage increase, their scores on marriage satisfaction scale increase too. In addition, it is seen that as individual's scores on self-esteem scale increase, their scores on self-judgement, isolation, over identification and self-sensitivity scales decrease; as their scores on marital satisfaction scale increase, their scores on self-judgement and isolation scales decrease; and as their scores on marital satisfaction scale increase, their scores on sense of sharing and consciousness scales increase too. Discussion and Conclusion: It is seen that individuals who have high marriage age, education level and income level have high marital satisfaction. Also, it is seen that men have higher self-esteem than women; self-esteem does not affect the marital satisfaction; the ones who have high marital satisfaction have high sense of sharing and consciousness levels, but low isolation and self-judgement. It is thought that by improving the training programs for personal and pair participation; and enhancing self-knowledge, their valuableness feelings and self-esteem will contribute their marital satisfaction.