Anayasal iktisat perspektifinden türkiye'deki ekonomik krizlerin analizi
The analysis of economic crises in turkey from the perspective of constitutional economy
  1. Tez No: 651949
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYFİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasal İktisat Teorisi, Türkiye Ekonomisi, Kamu Tercihi Teorisi, Mali Kurallar, Ekonomik Krizler, Seçim Ekonomisi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de yaşanılan krizlerin nedenlerini ve sonuçlarını Anayasal İktisat Teorisi perspektifinden inceleyerek, çözüm önerileri getirebilmektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduğu yıllardan günümüze ciddi ekonomik krizler ile karşı karşıya kalmıştır. Bu krizlerin bir kısmı dış etkenlerden kaynaklanırken, özellikle 1980 sonrasında yaşanan krizlerin iç faktörlerden etkilendiği bir gerçektir. Bu faktörlerin ortaya çıkmasında aşırı devlet müdahalesinin popülist ekonomi politikalarının varlığı önemli bir yer tutmaktadır.Siyasetçi, bürokrat, seçmen ve baskı gruplarının her birinin kendi çıkarını maksimize etmeye çalıştığı siyasal ve ekonomik yaşamda devletin ekonomi içerisindeki rolünün ve büyüklüğünün artması Türkiye'de kriz ortamının oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada devletin yasal veya anayasal sınırlarla sınırlanması gerektiği düşüncesini ortaya koyan Anayasal İktisat Teorisi'nin temel fikirleri üzerinden Türkiye'nin iktisadi tarihi ve yaşanılan krizlerin neden-sonuç ilişkileri incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to offer some remedies for prospective crisis by analyzing the causes and consequences of the previous ones occurred in Turkey in the context of Constitutional Economics Theory. Turkey has faced serious economic crisis since the years of foundation. While some of the crisis has been resulted from external factors, it is a fact that the ones occurred especially in 1980 onwards has internal factors. Among the reasons behind these factors, excessive government interventions and the existence of populist policy of economics are the important ones.In political and economic life where politicians, bureaucrats, voters and pressure groups strive to maximize their benefits each, increasing role and size of the government in economy creates a suitable environment for the crisis. Therefore, in this study, it?s been tried to analyze Turkey?s economy history and cause-consequence relationships of the crisis by using the basic principles of Constitutional Economics Theory which suggests that the government must be limited by legal and constitutional boundaries.Keyword: Constitutional Economics Theory, Turkish Economy, Public Choice Theory, Fiscal Rules, Economic Crisis, Electoral Economics.