Deneysel ayarlanabilir sütür ile şaşılık cerrahisimodelinde suramin, genistein ve duragen bariyermatriksin mekanik, immünhistokimyasal vehistopatolojik etkileri
Mechanical, immunhistochemical and histopathological effects of suramine, genistein and duragen barrier matrix in stabismus surgery model wi̇th experimental adjustable suture
  1. Tez No: 652017
  2. Yazar: ÇAĞLAR ÖKTEM
  3. Danışmanlar: PROF. SİBEL OTO
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ayarlanabilir sütür, fibrozis, suramin, genistein, DuraGen, Adjustable suture, fibrosis, suramin, genistein, DuraGen
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ayarlanabilir sütür cerrahisi ile ilgili araştırmalarda temel hedeflerden biri dokuda fibrozis ve yapışıklıkları engellemek ve ayarlanabilirlik süresini arttırmaktır. Geç dönemdeki ayarlamalarda sonucun daha stabil olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızda şaşılık cerrahisinde ayarlanabilir sütür uygulamasında fibrozis ve enflamasyonun önlenmesi ve ayarlamanın geciktirilebilmesi için antifibrotik bir ajan olan suramin, antiadeziv ve antiproliferatif özellikte olan genistein ve mekanik bariyer oluşturan selüler matriks (DuraGen) kullanılmıştır. Bu amaçla, 18 Yeni Zelanda albino tavşanının 36 gözünde ayarlanabilir sütür tekniği kullanılarak üst rektus kasına geriletme yapılmıştır. Kas ve komşu dokular arasında yapışıklığın önlenebilmesi amacıyla suramin (250 mg / ml), genistein (0,5 mg / ml) ve DuraGen bariyer matriks (1 x 0,5 cm büyüklük ve 0,2 mm kalınlıkta) üst rektus kasının üst ve alt yüzeyine uygulanmış ve bunların mekanik, histopatolojik ve immünohistokimyasal etkileri incelenmiştir. Bu üç çalışma grubuyla karşılaştırılmak üzere iki kontrol grubu oluşturulmuştur. Bu kontrol gruplarından birisinde genistein preparatının çözücüsü olduğu için olası çapraz etkiyi gözlemek amacı ile dimetilsülfoksit (DMSO) kullanılmış, diğer kontrol grubunda ise herhangi bir ilaç kullanılmadan serum fizyolojik (SF) ile yıkama yapılarak üst rektus kasına 5 mm geriletme işlemi uygulanmıştır. Cerrahi işlem yapıldıktan sonra 2, 7, 14 ve 21. günlerde ayarlama sırasında kasın hareket miktarı ölçülmüş, kas çekilirken uygulanan kuvvet düzeyleri, kas ve sklera dokuları ile kas ve konjonktiva dokuları arasında oluşan yapışıklık düzeyi derecelendirilerek kaydedilmiştir. Yirmibirinci günde tüm gözlere enükleasyon yapılmış, kas, komşu sklera ve konjonktivayı içeren dokular, histopatolojik ve immünhistokimyasal inceleme için % 10 formaldehit solüsyonuna konulmuştur. Hematoksilen eosin (HE) boyası kullanılarak histopatolojik inceleme yapılmış, immünohistokimyasal incelemede ise VEGF, MAC 387, TGF-β, b-FGF ekspresyonları araştırılmıştır. v Mekanik inceleme sonuçları değerlendirildiğinde, kas-sklera ve kaskonjonktiva dokuları arasındaki yapışıklığın tüm gruplarda süreyle birlikte arttığı görülmüştür. Genistein grubundaki bir göz dışında 14. günde tüm gruplardaki gözlere ayarlama yapmak mümkün olmuştur. Yirmibirinci günde DuraGen grubundaki tüm gözlere ayarlama yapılabilirken, suramin grubunda 3 göze ayarlama yapılmış, diğer gruplarda üst rektus kasını hareket ettirmek mümkün olmamıştır. Kas-konjonktiva dokuları arasındaki yapışıklığın gruplar arasındaki karşılaştırılmasında 2 ve 7. günde anlamlı fark bulunmuştur. Bu fark, suramin ve DuraGen gruplarındaki yapışıklığın az olmasından kaynaklanmıştır. Kas-sklera dokuları arasındaki yapışıklık 2. ve 7. günde istatistiksel olarak anlamlı fark göstermiş, bu farkın hem 2, hem de 7. günde genistein ve DMSO gruplarında yapışıklığın az olmasından kaynaklandığı saptanmıştır. Kas çekilirken uygulanan kuvvet düzeyleri incelendiğinde 14 ve 21. günlerde farkın anlamlı olduğu görülmüştür. Bu fark, 14. günde suramin ve duragen gruplarında, 21. günde ise duragen grubunda kası çekmek için gereken kuvvet miktarının düşük olmasından kaynaklanmıştır. HE ile yapılan histopatolojik incelemede dev hücre sayısının sadece genistein grubunda kontrol grubundan anlamlı olarak az olduğu görülmüştür. İmmünohistokimyasal incelemede ise suramin ve genistein gruplarında VEGF, MAC 387, TGF-β ve b-FGF ekspresyonunun anlamlı olarak az olduğu saptanmıştır. DuraGen grubunda da kas içinde damar endoteli ve stromal yangısal infiltratta b-FGF ekspresyonu ve stromal yangısal infiltratta VEGF ekspresyonu SF kontrol grubundan anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Çalışmamızın sonucunda suramin ve genisteinin cerrahi sahada fibrotik cevabı belirgin azalttığı görülmüştür, ancak selüler bariyer matriks olarak kullanılan DuraGen en etkin şekilde geç dönem ayarlamaya olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
One of the main goals of investigation about adjustable suture surgery has been to prevent adhesions and fibrosis in surgical tissue, and to increase the period before adjustment procedure. The results of delayed adjustment have been considered as more stabile. In our study, suramin an antifibrotic agent , genistein an agent with antiadhesive and antiproliferative features, and a cellular matrix (DuraGen) which constitutes a mechanical barrier and hold apart the tissues were used in adjustable suture surgery to prevent fibrosis and inflammation, reduce scarring and to delay adjustment procedure. For this purpose, using adjustable suture technique, 5 mm recession of superior rectus muscle has been performed in 36 eyes of 18 New Zealand albino rabbits. Suramin (250 mg/ml), genistein (0,5 mg/ml) and DuraGen barrier matrix (1 x 0,5x0,2 cm dimensions) has been applied over and under the surface of superior rectus muscle to prevent adhesions between the muscle and surrounding tissues and their mechanical, histopathological and immunohistochemical effects have been investigated. Two control groups have been designed, one with DMSO, the solvent of genistein solution, and the second control group has been constituted by only rinsing the surgical area by SF. After surgery the necessary force to adjust and the length of adjustment was measured on days 2, 7, 14 and 21, and the degree of adhesion between the muscle, sclera and conjunctiva were graded on a 0 to 4+ scale. Enucleation was done in all eyes at the twenty-first day, tissues containing muscle, adjacent sclera and conjunctiva were placed into % 10 formaldehyde solution for histopathological and immunohistochemical investigation. Histopathological investigation was done by using hematoksilen eosin (HE) staining, and VEGF, MAC 387, TGF-β, FGF expressions were investigated by immunohistochemical stains. Histopathological investigation with HE displayed significantly less number of giant cells in genistein group compared with control groups. vii In immunohistochemical investigation suramin and genistein groups revealed significantly less tissue expressions of VEGF, MAC 387, TGF-β and b-FGF. However, in DuraGen group b-FGF expression in vascular endothelial cells within muscle tissue and in stromal infiltrative cells and VEGF expression in stromal infiltrative cells were also found lower than SF control group. When mechanical results were evaluated, adhesions between muscle-sclera and muscle-conjunctiva tissues in all groups displayed a progressive increase during the observational time period. It has been possible to make adjustment in all eyes except one eye in genistein group on day 14. On day 21 all eyes in DuraGen group and 3 eyes in suramin group could be adjusted however it was not possible to move superior rectus muscle in other groups. When the amount of force necessary for adjustment was evaluated a significant difference was observed between the groups on days 14 and 21. This difference was exerted by Suramin and DuraGen groups on day 14 and DuraGen group on day 21 where less force was required for adjustment. When the groups were compared for muscle-conjunctiva and muscle-sclera adhesions Suramin and DuraGen groups displayed significantly less muscleconjunctiva adhesions on days 2 and 7 and Genistein and DMSO groups revealed substantially less muscle-sclera adhesions on days 2 and 7. The difference between groups was not different on days 14 and 21. In conclusion suramin and genistein induced a significant decrease in fibrotic reaction in surgical area, however DuraGen constituting a cellular barrier matrix provided the longest period for delayed adjustment.