Üniversite öğrencilerinin spor alan eğitimi durumları ile öz saygı ve karar verme stratejileri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationship between university students' sports education status and self-esteem and decision making strategies
- Tez No: 652257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Öz Saygı, Karar Verme Stratejileri, Spor Eğitimi, Self-esteem, Decision Making Strategies, Sports Education
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın amacı,“Trabzon Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ile Eğitim Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin Özsaygı ve Karar verme stratejilerini”incelemektir. Araştırmanın örneklem grubunu Trabzon üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ile Eğitim fakültesinde öğrenim gören ve çalışmamıza katılmayı kabul eden tüm öğrenciler oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, uzman görüşü de alınarak araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu, Mann ve Diğ. (1989), tarafından geliştirilen (Melbourne Decision Making Questionary) Deniz (2004), tarafından Türkçe'ye uyarlanan 28 maddelik özsaygı ve karar verme ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerinin analizinde SPSS 21 paket programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılan Üniversite öğrencilerinin öz-saygı ve karar verme düzeylerinin yüksek olduğu ve karar verme stilleri alt boyutlarından dikkatli karar verme stilini tercih ettikleri, daha sonra sırasıyla kaçıngan, erteleyici ve panik karar verme stilleri alt boyutlarının izlediği sonucuna varılacağı tahmin edilmiştir. Erkek öğrencilerin kadın öğrencilere göre öz-saygı düzeylerinin daha yüksek olduğu ve erkek öğrencilerin dikkatli karar verme stili alt boyutunu, kadın öğrencilerin ise daha çok erteleyici karar verme stili alt boyutunu tercih ettikleri düşünülmektedir. Araştırmada, birinci sınıfların karar vermede öz-saygı iki ve üçüncü sınıfların dikkatli karar verme alt boyutunu, dördüncü sınıfların ise kaçıngan karar verme alt boyutunu kullandıkları varsayılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between Trabzon University Faculty of Sport Sciences and Faculty of Education students' self-esteem and decision making strategies. The sample group of the research consists of all students who study at the Faculty of Sport Sciences of Trabzon University and who agree to participate in our study. As the data collection tool, the personal information form developed by the researcher with the opinion of the expert, Mann and Other. (1989), (Melbourne Decision Making Questionary) Deniz (2004), 28-item Self-esteem and Decision Scale adapted to Turkish has used. SPSS 21 package program has used in the analysis of research data. It was estimated that university students participating in the study had high levels of self-esteem and decision making, and they preferred the decision-making style sub-dimensions carefully, and then it was concluded that the sub-dimensions of avoidant, procrastination and panic decision-making styles respectively. It is thought that male students have higher self-esteem levels than female students, and male students prefer careful decision-making style sub-dimension and female students prefer postponing decision-making sub-dimension. In the study, it was assumed that the first classes used the self-esteem two and third grades' careful decision-making sub-dimension and the fourth grades used the avoidant decision-making sub-dimension.