Tevrat ve Hititler (Hitit siyasi, kültür ve dini dünyası ile Tevrat'ın mukayesesi)
Torah and Hitites (Comparison of the Torah with Hitite political, cultural and religious world)
- Tez No: 652276
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR KARAUĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tevrat, Hitit, Hititli, Tanrı, Torah, Hittite, God
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Hitiler, Anadolu'da ilk siyasi birliği kurmuş bir medeniyet olarak Eski Çağ Medeniyetleri arasında önemli bir konuma sahiptir. Nitekim Tevrat'ta da kendisine yer bulmuştur. Tevrat'ta Hitit ve Hititli olarak iki şekilde geçer. Bu çalışmada, Tevrat'taki Hititler'e bu iki şekil dışında Hititler'in nasıl bir yankı ile Tevrat'ta yer edindiğine bakmaya çalıştık. Hırsızlık, akraba ilişkileri, hayvanlarla cinsel ilişkiler, şahitlik, suç ve cezanın maddeleştirilmesindeki benzerlik gibi birçok benzerliklerine ulaştık. Bunlar dışında inanç benzerliği, tanrı olgusu gibi benzerliklerine de değinerek siyasi bir kronoloji ve Tevrat'ın söz ettiği topraklarda Hitit kalıntılarına ulaşmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The Hittites have an important position among the Ancient Civilizations as a civilization that established the first political union in Anatolia. As a matter of fact, it found a place in the Torah. It is mentioned in the Torah as Hittite. In this study, we tried to look at the Hittites in the Torah, apart from this form, how the Hittites were included in the Torah. We have reached many similarities such as theft, kinship relations, sexual relations with animals, testimony and similarity in the materialization of crime and punishment. Apart from these, We also tried to reach the Hittite ruins in the lands mentioned by a political chronology and the Torah by mentioning the similarities such as belief similarity and the phenomenon of God.