Yerel yönetimlerde halkla ilişkiler uygulamaları üzerine bir değerlendirme: Çayırova Belediyesi örneği
An evaluation on public relations applications in local governments: Çayırova Municipality case
  1. Tez No: 652284
  2. Yazar: BERNA GÖNEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN DİKME
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Public Relations, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Halkla İlişkiler, Çayırova Belediyesi, Belediye, Local Government, Public Relations, Çayırova Municipality, Municipality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Günümüzün sayısız yönetim örgütlenmesinin zeminini gereksinimler, çevre ve toplum oluşturmuştur. Ulusal veyahut yerel çapta, bireysel, topluluk yaşamının idame ettirildiği ortamlara hizmeti veren kurumların işleyiş düzeninde halkla ilişkiler fonksiyonunun/etkililiğinin katkısı, birimlerinin üstlendiği görev hayati önemdedir. Özellikle siyasal (yetki verilmesi/seçilmesi) edimini; varlığını halka dayandıran belediyelerin öncelikleri arasından ilk beklenen, umut edilen; paydaşlarıyla iletişimini sağlamlaştırabilmeyi etkileyici, doğru, sağlam adımlarla başarabilmesi istenir. Çünkü yurttaşların basit ihtiyaçlarına, yakınmalarına bile kulak asmayan yerel yönetimlerin sebep olabileceği iletişimsizlik hali, insan odaklı yönetim mantığını işletilemez duruma taşıyabilecek, hizmet (çift taraflı)verimlilik ve kalite ikilisini iyice rayından çıkartıp, bozarak başarısızlığa sürükleyebilecektir. Dolayısıyla iyi, güçlü ve akılcı ilişki kurmayı karşılıklı özümsetebilmeyi pekiştirebilmeye ve işlevselleştirmeye yarayacak bazı kilit öğelerle örneğin; sıkça kullanılan teknolojik tabanlı araçların bilgiye erişimi kolaylaştırması, çeşitlendirmesi, değişik materyallerin kullanımıyla kolay haber aktarımı, dezenformasyonun önüne geçilmesi, katılımcılık, demokrasi, yönetişim, şeffaflık, güven duyma, itibar yönetimi, duyurum, kamu yararını gözetme, hesap verilebilirlik, denetim ilkelerinin biçimlendirici safhalarda; statükocu görüş yeni yönelime- etkileyen ve etkilenen terazisindeki- halkın bilgi edinme hakkına, öğrenme(farkındalık kazanma) istençine, istemlerine cevap verebilmeyi, etkinlikler çerçevesinde ve de geri bildirime açık olmayı göz önüne almaya bırakmıştır. Bunlar ötürüyle, belediyelerin yerel topluma karşı hizmet becerisini halkla ilişkiler çalışma prensipleriyle bütünleştirip irdeleyerek engelsiz iletişime nasıl ulaşabileceğimize has kanaatleri, algıyı, beklentiyi öğrenebilme hedefinden yola çıkararak, örnekleme giren Çayırova Belediyesi ilçe sınırlarında ikamet eden yöre sakinleri arasından seçilen 435 vatandaşın anket cevaplardan elde edilen veriler, SPSS 20 paket programıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, genel olarak halkla ilişkiler faaliyetlerinden hoşnut kalındığı ama belediye personelinin tavırlarından rahatsızlık duyulduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Needs, environment and society have formed the basis of today's numerous management organizations. The contribution of the public relations function/ effectiveness in the functioning of the institutions that provide services to the environments where individual and community life is maintained at national or local level, the role of their units are of vital importance. Especially the political (authorization / election) act; Among the priorities of municipalities that base their existence on the public, the first expected, hoped; It is desirable to be able to strengthen its communication with its stakeholders with impressive, correct and solid steps. Because the lack of communication, which may be caused by local governments who do not pay attention to the simple needs and complaints of citizens, may cause the human-oriented management logic to become inoperable, and the service (double-sided) efficiency and quality pair may be derailed and led to failure by disrupting them. Therefore, with some key elements that will help to reinforce and functionalize mutual assimilation to establish a good, strong and rational relationship, for example; In the formative stages of frequently used technology-based tools to facilitate access to information, diversification, easy news transfer with the use of different materials, prevention of disinformation, participation, democracy, governance, transparency, trust, reputation management, public interest, accountability, audit principles; The status quo view has left the new orientation - on the scale that affects and is affected - to consider the public's right to information, the will to learn (gain awareness), the ability to respond to their demands, to be open to feedback within the framework of activities. Therefore, the data obtained from the survey responses of 435 citizens selected among the local residents of the district boundaries of Çayırova Municipality included in the sample, based on the goal of learning how to achieve unimpeded communication, perception and expectation by integrating and examining the ability of municipalities to serve the local community with the principles of public relations, It was analyzed with the SPSS 20 package program. As a result of the research, it was concluded that public relations activities were generally satisfied, but the attitudes of the municipality staff were uncomfortable.