İshal yakınmasıyla hastaneye başvuran hastalarda izole edilen Salmonella Spp.'nin antibiyotik duyarlılıklarının araştırılması
Investigation of antimicrobial susceptibility of Salmonella spp. isolated in patients with diarrhea who admitted to hospital
- Tez No: 652373
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Serotiplendirme-antibiyotik duyarlılığı-Salmonella spp.-gastroenteridis, Serotyping – Antibiotic susceptibility – Salmonella spp – Gastroenteritis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Salmonelloz, tüm dünyada gelişmekte olan ülkelerde bakteriyel gastroenteritin (mide ve bağırsak iltihabı) ana nedenidir. Salmonella spp. tropik ortamlarda yaygın olan bakterilerdendir. Gastroenterit'e yol açmaktadırlar ve dünyadaki ishalin önemli nedenlerinden birisini oluştururlar. Salmonella spp. 'nin neden olduğuakut ishal, gelişmekte olan ülkelerde, özellikle de Irak'ta, günlük bir endişe kaynağıdır. Gelişmekte olan ülkelerde antibiyotik direncindeki endişe verici artışla birlikte, bu alanda bir izleme sistemine duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır. Salmonella spp.'nin pediatrik merkezlerdetedavi için son çare olan antibiyotiklere karşı dirençliolması, tedaviyi zorlaştırıcı durumlarla sonuçlanma riski nedeni ile halk sağlığını tehdit etmektedir. Salmonelloz, Salmonella bulaşmış olan gıdaların tüketilmesinden sonra ortaya çıkar ve çoğunlukla küçük çocuklarda ve bağışıklığı zayıflamış yaşça daha büyük insanlarda görülmektedir. Bu durumlar antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Yüksek derecede morbidite (hastalık oranı), Sallmonella türlerinin antibiyotiğe karşı artan direncine bağlanmaktadır. Antibiyotik direnç oranları, son yirmi yılda, gereksiz ve yoğun antibiyotik kullanımına ek olarak tedavilerin antibiyotik duyarlılık / direnç testi yapılmadan tavsiye edilmesi nedeniyle yükselmiştir. Küresel olarak, 2541 Salmonella serovarının, diğer patojenik bakterilerden daha fazla gıda kaynaklı hastalık salgınına neden olduğu belirlenmiştir. İnsan enfeksiyonlarının çoğuna sınırlı sayıda serovar neden olur ve hepsi enterica alt türlerine ait hayvan veya insan patojenleri olarak yaklaşık sadece 50 serotip izole edilmiştir. Bu çalışmada, bir grup antibiyotiğin Salmonella spp. serotiplerine karşı antibiyotik duyarlılığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaya göre, Salmonella spp. gentamisin'e(% 93.4) ardındanda ceftraxon, ciprofloxacin ve ımpenem'e karşı (% 100) duyarlı iken amikasin'e karşı en yüksek direnci (% 77.3) olarak göstermiştir. Üç serotip (Bandenburg, Ohio ve Newport), ceftraxon, ciprofloksasin ve ımpenem antibiyotiklerine karşı oldukça duyarlıydı (% 100) ve bunu takiben üç serotipin gentamisine karşı % 95.5, 93.3, 85.5 duyarlılığı vardı. Oysa üç serotipin (Bandenburg, Ohio ve Newport) en yüksek direnci antibiyotik amikasin ve ardından norfloksasine karşı sırasıyla (% 80.4,% 73.3,% 71.4) olmuştur.
Özet (Çeviri)
Salmonellosis is a main reason for bacterial gastroenteritis in developing countries worldwide. Salmonella spp. is bacteria that are widespread in tropical environments. They are responsible for gastroenteritis and are a mainreasonfor diarrhea worldwide. Acute diarrheas with Salmonella spp. are a daily concern in developing countries, particularly in Iraq. With the alarming increase in antibiotic resistance in the developing countries, the need for a monitoring system in this area has become pressing. The emergence of Salmonella spp. resistant to antibiotics of last resort in pediatric centers causes threatening to the public health, with a risk of ending up with therapeutic impasses. Salmonellosis happens after consumption of food contaminated with Salmonella and is most often found in young children and older immunocompromised people. These conditions should be treated with antibiotics. The high degrees of morbidity are attributed to the raised resistance of Sallmonella species to the antibiotic. Antibiotic resistance has been elevated in the last twenty years, due to the prescription of therapies without performing antibiotic susceptibility/resistance testing, in addition to unjustified and massive antibiotic usage. Globally, 2541 Salmonella serovars were identified causing more food borne illness outbreaks than other pathogenic bacteria. Restricted number of serovars causehuman infections and only 50 serotypes were isolated in any significant numbers as pathogens to animal or human which all belong to the subspecies enterica. In this study, it is aimed to determine the antibiotic susceptibility of a group of antibiotics to three Salmonella spp. serotypes. In this study, Salmonella spp. was (100%) sensitive to ceftraxon, ciprofloxacin and impenem followed by gentamisin (93.4%), while it was highly resistant (77.3%) to amikacin. The three serotypes (bandenburg, ohio and newport) were highly sensitive (100%) to the antibiotics ceftraxon, ciprofloxacin and impenem, followed by 95.5%, 93.3, 85.5 sensitivity of the three serotypes to gentamisin respectively. Whereas the highest resistance of the three serotypes (bandenburg, ohio and newport) was (80.4%, 73.3%, 71.4%) respectively to the antibiotic amikacin followed by norfloxacin.