Sıcak, soğuk ve germenin diz propriosepsiyonu ile dikey sıçrama üzerindeki akut etkileri
Acute effects of hot, cold and stretching on knee proprioception and vertical jumping
- Tez No: 652420
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: propriosepsiyon, dikey sıçrama mesafesi, statik germe, hot pack, cold pack, proprioception, vertical jump distance, static stretching, hot pack, cold pack
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı sıcak, soğuk ve germenin diz propriosepsiyonu ve dikey sıçrama üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: 60 sağlıklı birey randomize 15'er kişilik sıcak, soğuk, germe ve kontrol grubuna ayrıldı. Tüm gruplara ön test ve uygulamanın hemen sonrasında son test ölçümleri yapıldı. Diz propriosepsiyonu dijital gonyometre ile EPD (eklem pozisyon duyusu) testi kullanılarak ölçüldü. Dikey sıçrama yükseklikleri kontakt mat ile countermovement (CMJ) ve squat sıçrama (SQS) testleri ile ölçüldü. Bulgular: Grup içi son test ve ön test sonuçları istatistiksel analizler ile karşılaştırıldı. Hot pack sağ 30°, sol 30°, sağ 90° ve sol 120°'de hedef açıdan sapma derecesini azaltırken (p0,05). Statik germe ise sağ 30°, sol 30°, sol 60°, sağ 90° ve sol 90°'de hedef açıdan sapma derecesini azaltırken (p0,05). Kontrol grubunda tüm parametreler benzerdi (p>0,05). Gruplar arası son test karşılaştırmalarının istatistiksel analiz sonuçlarına göre sıcak-kontrol grupları arasında sağ 30°, sağ 60°, sağ 90° ve sol 120°'de anlamlı farklılık bulunurken (p0,05). Soğuk-kontrol grupları arasında sol 60°, sol 90'de anlamlı farklılık bulunurken (p0,05). Germe-kontrol grupları arasında sağ 30°, sol 30'de anlamlı farklılık bulunurken (p0,05). Sıcak-soğuk grupları arasında tüm EPD testlerinde anlamlı farklılık bulunurken (p0,05). Sıcak-germe gruplarının tüm EPD ve sıçrama test bulguları benzerdi (p>0,05). Soğuk-germe grupları arasında sağ 30°, sol 30°, sağ 90°, sol 90°'de anlamlı farklılık bulunurken (p0,05). Sonuç: Hot pack dizin propriosepsiyonunu iyileştirmiş ve sıçrama yüksekliğini artırmıştır. Cold pack dizin propriosepsiyonunu kötüleştirmiş ve dikey sıçrama yüksekliğini azaltmıştır. Germe ise dizin propriosepsiyonunu iyileştirmiş ve dikey sıçrama yüksekliğini azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to investigate the effects of heat, cold and stretching on knee proprioception and vertical jump. Materials and methods: 60 healthy individuals were randomly divided into 15-person hot, cold, stretching and control groups. Pre-test and post-test measurements were made immediately after the application. Knee proprioception was measured with a digital goniometer using the EPD (joint position sense) test. Vertical jump heights were measured with contact mat by countermovement (CMJ) and squat splash (SQS) tests. Results: The posttest and pretest results within the group were compared by statistical analysis. While the hot pack decreased the deviation degree from the target angle at right 30 °, left 30 °, right 90 ° and left 120 ° (p 0.05). Static stretching decreased the degree of deviation from the target angle at right 30 °, left 30 °, left 60 °, right 90 ° and left 90 ° (p 0.05). All parameters in the control group were similar (p> 0.05). According to the statistical analysis results of the posttest comparisons of the groups, there was a significant difference between the hot-control groups at right 30 °, right 60 °, right 90 ° and left 120 ° (p 0, 05). While there was a significant difference between the cold-control groups in the left 60 ° and left 90 (p 0.05). While there was a significant difference between the stretch-control groups in the right 30 ° and left 30 (p 0.05). While there was a significant difference in all EPD tests between hot-cold groups (p 0.05). All EPD and jump test results of the hot-stretch groups were similar (p> 0.05). While there was a significant difference between the cold-stretch groups at right 30 °, left 30 °, right 90 °, left 90 ° (p 0.05). Conclusion: Hot pack improved knee proprioception and increased jump height. Cold pack worsened knee proprioception and decreased vertical jump height. Stretching improved knee proprioception and decreased vertical jump height.