Katalan viyolonselci Gaspar Cassadó'nun icracı, besteci ve uyarlayıcı yönleriyle incelenmesi
An analysis of Catalan cellist Gaspar Cassadó as performer, composer and transcriber
  1. Tez No: 652747
  2. Yazar: KEREM EKBER
  3. Danışmanlar: DOÇ. KEREM TİMUR AYKAL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Cassadó, Çaykovski, viyolonsel, uyarlama, viyolonsel konçertosu, Cassadó, Tchaikowsky, cello, transcription, cello concerto
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Barselona doğumlu, Pau Casals'dan sonra Katalan kökenli viyolonselcilerin arasında önemli bir yeri olan Gaspar Cassadó (1897-1966) günümüzde çok fazla tanınmamaktadır. Bunun başlıca nedeni de kendisinin müziğe ilişkin inanış ya da yaklaşımları hakkında herhangi bir yazılı belge bırakmamış olması ve kapsamlı röportaj ve çalışmalarda yer almamış olmasıdır. Eserlerinin önemli bir bölümü eşi Cheiko Hara'nın mirasçıları tarafından Tokyo'da Tamagawa Üniversitesi Eğitim Müzesi arşivine bağışlanmıştır. Ayrıca, Siena'da Academia Chigiana kütüphanesinde birkaç mektup ve nota, Biblioteca de Catalunya'da G. Cassadó'nun babasına ithaf edilmiş bir arşivde kuramları yer almaktadır. Bu çalışmada Gaspar Cassadó'nun icracı, besteci ve uyarlayıcı kariyeri araştırılmış ve kayıtları, orijinal kompozisyonları ve uyarlamaları araştırılarak listelenmiştir. Araştırmanın devamında G. Cassadó'nun, Çaykovski op.72 Piyano Parçalarından uyarladığı Mi Majör Viyolonsel Konçertosunun analizine yer verilmiştir. Çalışmada özellikle uyarlama biçiminin seçilmesinin nedeni, G. Cassadó'nun çalışmaları içinde uyarlamaların ağırlıklı olmasıdır. Bu bağlamda seçilmiş olan Mi Majör Viyolonsel Konçertosunun oluşumunda, Çaykovski op.72 Piyano Parçalarının içinden seçilmiş dokuz parçanın uyarlanması, tematik analiz yöntemiyle açıklığa kavuşturulmuştur. Çalışmanın amacı, G. Cassadó'nun yaşamı, öğretme metotları, eserleri ve transkripsiyon yöntemleri ile ilgili bilgileri derleyerek, öğrencilerin eserleri teknik ve müzikal açıdan sergilemelerini kolaylaştırmaktır.
Özet (Çeviri)
Gaspar Cassadó (1897-1966), who was born in Barcelona was one of the most important cellists with Catalan origin following Pau Casals, is not well recognized today. The main reason of this is that there are almost no written documents, interviews or studies about his beliefs and approaches towards music. A great part of his work was donated to Tamagawa University Education Museum by the heirs of his wife Cheiko Hara. Moreover, there are some letters and musical notes at Academia Chigiana library in Sienna, and his theory models at Biblioteca de Catalunya archive dedicated to G. Cassadó's father. The current study explores Gaspar Cassadó's career as a performer, a composer and an adapter, and lists his recordings, original compositions and adaptations. Later on, this research, the analysis of Cassadó's E major cello concerto which was adapted from Tchaikovsky op.72 Piano Pieces is included. The main reason for choosing his form of adaptation is due to Cassadó's predominant choice on adaptations. In this regard, nine pieces from Tchaikovsky op.72 Piano Pieces which are employed and adapted from the selected concerto are explained with the help of thematic analysis method. The aim of the current study is to compile information about Gaspar Cassadó's life, teaching methodology, his works and transcription methods and further help students perform his works easier both technically and musically.