Sızıntı sularının foto-fenton yöntemi ile arıtımı
Photo-phenton of leakage water treatment by method
- Tez No: 652778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAYITER YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Leachate, purification, photo-fenton, fenton
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Genel olarak çöp sızıntı suları yüksek KOİ, düşük biyolojik parçalanabilirlik, yüksek bulanıklık ve zayıf UV geçirgenliği ile tanımlanmaktadır. Sızıntı sularının değişken karakteri, kompleks yapısı ve yüksek kirletici içeriği nedeniyle çevresel ortamları kirletme potansiyeli oldukça yüksektir. Sızıntı suyu karakterizasyonu; deponi yaşı ve buna bağlı olarak işletilen arıtma tesisinin verimliliği açısından önemlidir. Sızıntı suları alıcı ortama doğrudan verilemediğinden sızıntı sularının mutlaka arıtılması gerekir. Sızıntı sularının arıtımında farklı yöntemler kullanılmıştır. İleri oksidasyon yöntemleri ile sızıntı sularının arıtımı da başarı ile uygulanan yöntemlerden birisidir. İleri Oksidasyon Prosesleri (İOP), geleneksel oksidantlar olan oksijen, ozon ve Cl2 gibi oksitleyiciler tarafından oksitlenemeyen, çok yüksek oksidasyon potansiyeline sahip ve hemen hemen tüm organik kirleticilerin oksitlemesi mümkün olan OH• üretilmesini içerir. Su ortamında OH•üretebilmek için farklı teknolojiler uygulanmaktadır. Bu işlemler, kirleticilerin parçalanmasında çok etkili olmasına rağmen, tek arıtma süreci olarak uygulanması halinde pahalı olmaktadır. İOP, yaşlı sızıntı suyunun içeriğinde mevcut olan biyolojik olarak ayrışabilir olmayan organik maddenin oksidasyonu için etkili bir alternatif olarak önerilmektedir. Bu çalışmada Sivas kenti düzenli çöp depolama sahasından kaynaklanan sızıntı suyunun foto-fenton yöntemi ile arıtılabilirliği incelenmiştir. Foto-fenton oksidasyonunda demir katalizörü olarak Fe+2 ve Fe0 kullanılmıştır. Ayrıca çalışma sırasında farklı pH, H2O2 ve demir miktarları uygulanarak arıtma verimleri incelenmiştir. Optimum koşullar pH 3, Fe+2/H2O2 (4g/kg (Toplam Katı Madde) TKM / 5g/kg TKM), Fe0 /H2O2 (4g/kg TKM / 5g/kg TKM) ve temas süresi 30 dakika olarak belirlenmiştir. Bulunan bu optimum koşullar da baz alınarak sızıntı suyununa farklı dalga boylarında (UVA, UV-B ve UV-C) foto-fenton oksidasyon yöntemi uygulanmıştır. Bu çalışma, sızıntı sularının arıtımında foto-fenton prosesinin kullanılabilirliğini ortaya koymuştur. En yüksek giderim verimi UV-B'de % 74,58 olarak bulunmuştur. Anahtar kelime: Sızıntı suyu, arıtma, foto-fenton, fenton
Özet (Çeviri)
Generally, garbage leachate has high COD, low biodegradability, high turbidity and it is characterized by poor UV permeability. The variable character, complex structure and due to its high pollutant content, it has a high potential to pollute environmental environments. Leak water characterization; the age of the landfill and accordingly important for the efficiency of the treatment plant operation. Because of leachate cannot be directly delivered to the receiving environment, it must be treated. Different methods have been used in the treatment of leachate. Leakage by advanced oxidation methods treatment of water is one of the successful methods. Advanced oxidation processes (IOP), which cannot be oxidized by conventional oxidants such as oxygen, ozone and Cl2, with high oxidation potential and oxidation of almost all organic pollutants. It involves generating the possible hydroxyl radical (OH•). To produce OH in the aquatic environment different technologies are applied. These processes are very effective in breaking down pollutants, although it is expensive if applied as the only treatment process. IOP, old leachate for oxidation of non-biodegradable organic matter present in its content. It is recommended as an effective alternative. In this study, the photo-fenton effect of the leachate from Sivas city landfill treatability was investigated by method. Fe2 + as iron catalyst in photophentone oxidation and Fe0 was used. In addition, by applying different pH, H2O2 and iron amounts during operation treatment efficiencies were examined. Optimum conditions pH 3, Fe + 2 / H2O2 (4g / kg TKM / 5g / kg TKM), Fe0 / H2O2 (4g / kg TKM / 5g / kg TKM) and contact time was determined as 30 minutes. Based on these optimum conditions, photo-phentone oxidation method in different wavelengths (UV-A, UVB and UV-C) was applied to the leachate. This work, in the treatment of leachate demonstrated the usability of the photo-fenton process. Highest removal efficiency in UV-B it was found to be 74.58 %.