Şizofreni hastalarında öznel iyi oluş ve affetme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between subjective well-being and forgiveness in schizophrenia patients
  1. Tez No: 652905
  2. Yazar: ŞEYDA ERÇEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ASİ KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Affetme, hemşirelik, öznel iyi oluş, şizofreni, Forgiveness, nursing, subjective well-being, schizophrenia
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Araştırma, şizofreni hastalarında öznel iyi oluş ve affetme arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Materyal ve Metot: Araştırma tanımlayıcı niteliktedir. Araştırmanın evrenini Aralık 2019 - Ağustos 2020 tarihleri arasında Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesine ayaktan başvuran ve yatarak tedavi gören 202 şizofreni hastası oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında ''Sosyodemografik Veri Formu, Öznel İyi Oluş Ölçeği, Heartland Affetme Ölçeği'' kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı testler (yüzdelik, aritmetik ortalama, standart sapma, min-max), cronbach alfa iç tutarlılık testi, ölçeklerin puanlarını değerlendirmek için ortalamalar ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır.Bulgular: Araştırma bulgularına göre, çalışmaya katılan hastaların öznel iyi oluş ölçeğinden aldıkları toplam ortalama puan 133.77±31.42 olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılan hastaların affetme ölçeği toplam ortalama puanı 87.15±19.12 olarak bulunmuştur. Affetme ölçeği alt boyutlarından sırasıyla alınan puanlar ise; kendini affetme alt boyutundan 27.72±7.25, başkasını affetme alt boyutundan 30.03±8.59 ve durumu affetme alt boyutundan ise 29.39±8.73 dür. Öznel iyi oluş ölçeği ile affetme ölçeği arasında pozitif yönlü zayıf ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (p:0.000).Sonuç: Sonuç olarak şizofreni hastalarının orta düzeyin üstünde bir öznel iyi oluşa ve affetme eğilimine sahip oldukları belirlenmiştir. Affetme eğiliminin ve öznel iyi oluş puanlarının yüksek olması birbiriyle ilişkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted to examine the relationship between subjective well-being and forgiveness in patients with schizophrenia. Materials and Methods: The research is descriptive. The universe of the study consisted of 202 schizophrenia patients who applied to Elazig Mental Health and Diseases Hospital on an outpatient basis and received inpatient treatment between December 2019 and August 2020.“Sociodemographic Data Form, Subjective Well-Being Scale, Heartland Forgiveness Scale”were used to collect data. Descriptive tests (percentage, arithmetic mean, standard deviation, min-max), Cronbach alpha internal consistency test, means to evaluate the scores of the scales and Pearson Correlation Analysis were used in the analysis of the data. Results: According to the findings of the study, the total average score that the patients participating in the study got from the subjective well-being scale was found to be 133.77±31.42. The total mean score on the forgiveness scale of the patients participating in the study was 87.15±19.12. The scores obtained from the sub-dimensions of the forgiveness scale, respectively; It was 27.72±7.25 in the self-forgiveness sub-dimension, 30.03±8.59 in the forgiveness of someone else sub-dimension, and 29.39±8.73 in the forgiveness of the state sub-dimension. It was found that there is a positive, weak and significant relationship between subjective well-being scale and forgiveness scale (p: 0.000). Conclusion: As a result, it was determined that patients with schizophrenia have a higher than moderate subjective well-being and tendency to forgive. It can be said that the tendency to forgive and high subjective well-being scores are interrelated.