İntramusküler enjeksiyon ağrısını azaltmada iki farklı yöntemin karşılaştırılması; soğuk sprey ve shotblocker
Comparison of two different methods to reduce intramuscular injection pain; cold spray and shotblocker
  1. Tez No: 652906
  2. Yazar: ZÜLEYHA GÜRDAP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZELİHA CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Enjeksiyon, Nonfarmakolojik yaklaşım, ShotBlocker, Soğuk sprey, Pain, Injection, Nonpharmacological approach, ShotBlocker, Cold spray
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu araştırma yetişkin bireylerde intramusküler enjeksiyonla ilişkili ağrıyı azaltmak için kullanılan soğuk sprey ve ShotBlocker uygulamalarının, ağrı üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Plasebo ve kontrol grubu olan randomize kontrollü deneysel tasarımlı bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini, Turgut Özal Tıp Merkezi Erişkin Aciline başvuran ve diklofenak sodyum enjeksiyonu uygulanan yetişkin bireyler oluşturmaktadır. Araştırma ShotBlocker (39), soğuk sprey (39), kontrol (39), ShotBlocker plasebo (39) ve soğuk sprey plasebo (39) gruplarına atanan toplamda 195 yetişkin ile gerçekleştirildi. Araştırma Şubat 2020-Aralık 2020 tarihleri arasında yürütüldü. Verilerin toplanmasında Katılımcı Tanıtım Formu ile Görsel Kıyaslama Ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ile ANOVA, Pearson kolerasyon, t testi ve Ki-kare testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmada müdahale, kontrol ve plasebo gruplarının enjeksiyon sonrası ağrı puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0.05). Sonuç: İntramusküler enjeksiyon uygulamasında soğuk sprey kullanmanın yetişkinlerde enjeksiyona bağlı ağrıyı azaltmada etkili bir yöntem olduğu belirlenirken, ShotBlocker kullanmanın enjeksiyona bağlı ağrıyı azaltmada etkisiz olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Comparison of Two Different Methods to Reduce Intramuscular Injection Pain; Cold Spray and ShotBlocker Aim: This study was conducted to evaluate the effects of cold spray and ShotBlockerapplications on pain, which are used to reduce pain associated with intramuscular injection in adults. Material and Methods: This is a randomized controlled experimental design study with placebo and control groups. The population of the study consisted of adult individuals who applied to the Adult Emergency Department of Turgut Özal Medical Center and received diclofenac sodium injection. The study was conducted with a total of 195 adults assigned to the ShotBlocker (39), cold spray (39), control (39), ShotBlocker placebo (39), and cold spray placebo (39) groups. The research was conducted between February 2020 and December 2020. Participant Introduction Form and Visual Comparison Scale were used to collect data. Descriptive statistics and ANOVA, Pearson's correlation, t test, and Chi-square test were used to evaluate the data. Results: In the study, a statistically significant difference was found between the mean post-injection pain scores of the intervention, control, and placebo groups (p 0.05). Conclusion: While it was determined that using the cold spray in intramuscular injection application is an effective method in reducing injection-related pain in adults, it was determined that using ShotBlocker was ineffective in reducing injection-related pain.