The politics and poetics of the uncanny: Monstrous bodies inMary Shelley's Frankenstein and Ahmed Saadawi's Frankenstein in Baghdad
Uncanny'nin siyaset ve şiiri: Canavar bedenler Mary Shelley'in Frankenstein ve Ahmed Saadawi Frankenstein Bağdat
  1. Tez No: 652907
  2. Yazar: MOHAMMED JAMEL HUSSEIN HUSSEIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JAVID ALIYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Korku türü, canavar vücudu, The Uncanny, Frankenstein, Frankenstein in Baghdad, Horror fiction, Monster Body, Uncanny, Frankenstein, Frankenstein in Baghdad
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma, İngiliz yazar Mary Shelley tarafından 1818'de yazılan, Viktorya Dönemi'ne ait gotik ve korku yazınsal türlerindeki eserler arasında adını duyurmuş Frankenstein or The Modern Prometheus isimli romana yönelik düşünsel ve tarihi bir çözümleme sunmaktadır. Eserin korku türündeki çağcıl bir yeniden aktarımı, Ahmed Saadawi'nin Frankenstein in Baghdad eserinde gözlemlenebilmektedir. Çalışma, Shelley'nin ve Sadaawi'nin eserlerindeki metinlerarası unsurlar ile ilişkilendirilmekte ve belli başlı kuramsal kavramlar çerçevesinde“canavar bedeni”öğesinin maddesel niteliklerini incelemektedir. Çağdaş okur için gerekli görülen korkunun gerilim aracı olarak kullanılmasına yönelik bu devingen yaklaşım, korku yöntemlerinin sahip oldukları özgün çekim gücünü ve canavar bedeninin bu iki eserde korkuyu üretiş biçimini ele almaktadır. Korku yazınsal türüne bakıldığında, okuyucunun korku duygusuna yansıyan canavar etkisinin daha iyi anlaşılması amacıyla“canavar bedeni”öğesine dikkat çekecek bir çözümsel çerçeve, psikopatoloji ile insan davranışı ve kültürü alanlarında başı çeken kuramcılar tarafından sunulmaktadır. Bu çalışmanın ana amacı, en temel insan duygularından birisi olan korkma dürtüsünü tetikleyen beden deformasyonu korkusuna ait önemli unsur ve motifleri incelemektir. Canavar, deforme olmuş çirkin bir varlık olmasıyla, okurda beden deformasyonu betimlemeleri yoluyla ürkü uyandıran bir araç olarak görülmektedir. Bu çalışma, Sigmund Freud'un The Uncanny isimli eseri ile Mark Fisher'ın“The Weird and the Eerie”denemesinin yanı sıra Michel Foucault tarafından“monster [canavar]”kavramı üzerine yapılan incelemelerde de yer aldığı gözlemlenen kavramları ve kuramsal dili inceleyerek amacını gerçekleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
This study offers a speculative and historical analysis of one of the literary gothic and horror feats of the Victorian period. Frankenstein or The Modern Prometheus is a famed novel written by English author, Mary Shelley, in 1818. Its modern retelling in the horror fiction genre is seen in Frankenstein in Baghdad by Ahmed Saadawi. It focuses upon the corporeal characteristics of the“monster body”within the framework of certain theoretical notions and is correlated with intertextual elements in both Shelley's and Saadawi's work. The dynamic approach to horror as a vehicle for release, deemed necessary for the modern reader, addresses the unique appeal of horror methods and the ways in which the monster body produces horror in both novels. The main theorists in the fields of psychopathology, and human behavior and culture, offer an analytical framework for putting the“monster body”in the spotlight to gain a better understanding of the monster's aura as reflected in the reader's fear when approaching works of literary horror. The primary objective of this study is to examine the key motives and elements of body horror that generate fear – one of the few truly basic human emotions. The monster is an ugly and deformed being and considered a catalyst that produces fear in the reader through the depiction of body horror. Investigating the concepts and theoretical jargon expressed in Sigmund Freud's“The Uncanny”, Michel Foucault's“Monster”, and Mark Fisher's“The Weird and the Eerie”, this study pursues its objective.