Süreç analizi ve iyileştirilmesi için yeni bir yaklaşım ve örnek bir uygulama
A new approach and a sample application for process analysis and improvement
- Tez No: 653050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Değer Akış Haritalama, Simülasyon Modelleme, Yalın Üretim, Risk Analizi, Value Stream Mapping, Simulation Modelling, Lean Production, Risk Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Değer akış haritalama metodu, bir sistemdeki tüm katma değerli, katma değersiz faaliyetlerin bütünsel olarak görülmesini ve analiz edilmesini sağlayan bir tekniktir. Değer akış haritalama metodundan elde edilen veriler statiktir bu nedenle bu çalışmada dinamik süreçler için simülasyon modelleme ve risk yönetimi yaklaşımlarını da içeren bütünleşik değer akış haritalama yaklaşımı önerilmektedir. Önerilen bütünleşik yaklaşım ile değer akış haritalama metodu, simülasyon modelleme ve risk analizi yaklaşımı birlikte kullanılarak dinamik süreçleri bulunan üretim ve hizmet sektörleri için darboğazların belirlenmesi, tespit edilen iyileştirme fikirlerinin uygulama kararlarının risk analizi ile değerlendirildikten sonra belirlenmesinin sürekli iyileştirme anlayışı kazandırılarak uygulanması amaçlanmaktadır. Önerilen bütünleşik yaklaşım, örnek bir firmada üretim hacmi en yüksek olan ve sipariş teslimlerinde gecikme yaşanan ürünün süreci üzerinde uygulanmıştır. Seçilen ürünün hammadde tedariğinden nihai ürün olarak tamamlanana kadar olan süreç önerilen bütünleşik yaklaşım ile incelenmiş, elde edilen iyileştirme alternatifleri risk analizi yaklaşımı ile değerlendirilmiş ve iyileştirme uygulama kararları risk analizi değerlendirmesi sonucu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, uygulama kararı alınan iyileştirme önerileri sayesinde çalışma yapılan işletmede incelenen ürünün çevrim süresinde %20 iyileşme sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Value stream mapping method is a technique that enables to see and analyze all value-added, non-value-added activities in a system holistically. The data obtained from the value stream mapping method are static. Therefore, in this study, an integrated value stream mapping approach, which includes simulation modeling and risk management approaches, is recommended for dynamic processes. With the proposed integrated approach, it is aimed to determine the bottlenecks for the production and service sectors with dynamic processes by using the value stream mapping method, simulation modeling and risk analysis approach together, and the implementation of the determined improvement ideas after evaluating the implementation decisions with risk analysis, by gaining an understanding of continuous improvement. The proposed integrated approach has been applied to the process of the product with the highest production volume and delay in order delivery in a company. The process from the raw material procurement of the selected product to the final product was examined with the proposed integrated approach, the resulting improvement alternatives were evaluated with a risk analysis approach, and the improvement implementation decisions were determined as a result of the risk analysis assessment. As a result of the study, 20% improvement was achieved in the cycle time of the product examined in the enterprise, thanks to the improvement suggestions decided to be implemented.