Türkiye - Rusya arasındaki sosyal ve politik ilişkiler bağlamında karma evlilikler üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 653143
  2. Yazar: SELBI TAGANOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK ÖZORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk – Rus karma evlilikleri, sosyal, politik, farklı din, dil, kültür, çift dilli çocuklar, Türkiye – Rusya ilişkileri, Turkish – Russian mixed marriages, social, political, different religion, language, culture, bilingual children, Turkey – Russian relations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Dünya genelinde başlayan küreselleşmeyle birlikte ulaşım ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi, turizm, ekonomi ve siyasi alandaki değişimler farklı din, dil, ırk ve kültüre sahip insanları birbirine yakınlaştırmaktadır. Küreselleşme, eğitim, ekonomi, politika, göç, uluslararası ilişkiler ve hatta aile-evlilik ilişkileri gibi çeşitli alanlarda etkisini göstermektedir. Bireyler, yeni toplumlar, kültürler ve insanları tanıma isteğinin yanı sıra daha iyi iş ve yaşam alternatifleri ve olanakları bulma maksadıyla yabancı ülkelere göç etmekte ve uluslararası/kültürlerarası karma evlilikler yapmaktadırlar. Bunun en belirgin örneklerinden biri, iki komşu ülke olan Türkiye ile Rusya vatandaşları arasında yapılan Türk – Rus karma evlilikleridir. Çalışmada, son yirmi yılda sayısı hızla artan Türk – Rus karma evliliklerinin sosyal, ekonomik, toplumsal yapıya etkisi, evliliklerde ortaya çıkan din, dil ve kültür farklılıkları, Türk – Rus karma aileleri sonucu ortaya çıkan sosyal grupların Hükümet Dışı Aktörlerler (HDA) olarak Türkiye – Rusya ilişkilerindeki rolü araştırılmıştır. Araştırmada, kartopu örneklem yöntemi kullanılmış olup, örneklem İstanbul'un Beylikdüzü ve Tuzla ilçelerinde oturan Türklerle evli 18 Rus kadından oluşmaktadır. Çalışmanın veri toplama aracı olarak gözlem ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bilgilerden, küreselleşme sonucu gelişen ulaşım- iletişim teknolojileri ve giderek büyüyen uluslararası ticaretin iki komşu ülke toplumlarının birbirini yakından tanımasına, yakınlaşmasına ve Türk – Rus karma ailelerin çoğalmasına yol açtığı belirlenmiştir. Bununla beraber, Türkiye'de yeni karma bir topluluğun oluşmaya başladığı gözlemlenmiştir. Söz konusu ailelerde dünyaya gelen çift dilli ve çift kültürlü çocukların ise yakın gelecekte Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkileri artırarak, iki ulusun daha da yakınlaşmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
During the globalization process which is very influential all over the world, the development of transportation and communication technologies, changes in tourism, economy and political sphere bring people of different religions, languages, races and cultures closer together. Globalization shows its effects in various fields such as education, economy, politics, migration, international relations and even marriage-family relations. With the desire to perceive new societies, cultures, people and in order to find better living conditions and opportunities individuals migrate to foreign countries and enter into international/transnational marriages. One of the most significant examples of it is Turkish – Russian mixed marriages which are held between citizens of two neighbouring countries, Turkey and Russia. The study aims to determine the impact of rapidly growing Turkish – Russian mixed marriages in the last twenty years, on the economic and social structure, religious, linguistic and cultural differences that occur within marriages, and the role of Turkish – Russian marriages as non-governmental actors on Turkey – Russian relations. In the research, the snowball sampling method was used, which sample consisted of 18 Russian women, who are married to Turks, living in Beylikdüzü and Tuzla districts of Istanbul. Observation and semi structured interview techniques were used as data collection tools. From the information obtained in the study, it was determined that the developing of transportation - communication technologies as a result of globalization and the growing of international trade led to the mutual recognition and similarity of the communities of the two neighbouring countries and the proliferation of Turkish - Russian mixed families. At the same time, the formation of a new mixed community has been observed within Turkey. In this case, it is thought that bilingual and bicultural children of these families will increase relations between Republic of Turkey and Russian Federation and contribute to the further approach of two nations in the near future.