İstanbul Arel Üniversitesi meslek yüksekokul öğrencilerinde premenstruel sendromun yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effects of premenstrual syndrome on life quality of the students of vocational school in i̇stanbul Arel University
  1. Tez No: 653239
  2. Yazar: ÖZGE ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REHAT FAİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Premenstruel Sendrom, Üniversite Öğrencileri, Yaşam Kalitesi, Premenstrual Syndrome, University students, Life Quality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Tanımlayıcı nitelikte bir çalışma olan araştırmamız, üniversite öğrencilerinin premenstruel sendrom semptomlarını yaşama durumunu ve bu durumun yaşam kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul Arel Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nda Aralık 2019 - Ocak 2020 tarihleri arasında eğitim gören kız öğrenciler oluşturmaktadır. Basit rastgele örneklem yöntemiyle seçilen menstruasyon öyküsüne sahip 300 kız öğrenci, araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında yüz yüze görüşme ve anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya katılmaya gönüllü olan öğrencilere ''Sosyodemografik Form'', ''Premenstruel Sendrom Ölçeği (PMSÖ)'' ve ''SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği (Kısa-form)'' uygulanmıştır. Yapılan araştırmada; öğrencilerin %42,7'sinde premenstruel sendrom tespit edilmiştir. Öğrencilerin yaş ortalaması 20,487±2,331 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin PMS ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalaması ise 129,017±34,476 olarak saptanmıştır. Alt boyutların puan ortalamaları en yüksekten en düşük puana göre sırasıyla;“depresif duygulanım”21,167±7,219,“yorgunluk”19,760±6,093 ve“depresif düşünceler”17,527±7,129 olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin %66,3'ünün düzenli adet gördüğü ve %88,0'inin adet döneminde ağrı yaşadığı tespit edilmiştir. PMS semptomları ile baş etmek için başvurdukları yöntem olarak %42,7'sinin istirahat ettiği ve %30,7'sinin sıcak uygulama yaptığı belirlenmiştir. Araştırmaya katılanların sadece %25,7'sinin doktora başvurduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmamızda Premenstruel sendromun depresif duygulanım, sinirlilik, yorgunluk, ağrı alt boyutları ile yaşam kalitesinin 3 alt boyutu arasında anlamlı fark bulunmuştur. Elde ettiğimiz bu sonuç, PMS'nin yaşam kalitesi üzerine etkisi olduğunu gösteren bulgulardan biridir.
Özet (Çeviri)
The population of the research is femake students who studied in higher vocational school of Istanbul Arel University between the dates December 2019 and January 2020. 300 female students who have menstruation stories chosen by simple random sampling method constitute the population of the research. Face to face interview method and survey method are used in collecting data. ''Sociodemographic form'', ''Premenstrual Syndrome Scale'' and ''SF-36 Life Quality Scale (Short-Form) are applied to the students who volunteered to join the study. It is confirmed that %42,7 of the students have premenstrual syndrome in the research. Age acerage of the students is found out as 20,487±2,331. It is determined that total point average of the students that took from PMS scale is 129,017±34,476. Subscale point average is sorted from top point to bottom point as ''Depressive Affection'' 21,167±7,219, ''Prostration'' 19,760±6,093 and ''Depressive Thought'' 17,527±7,129. It is determined that %66,3 of the students menstruale regularly and %88 of the students feel pain in menstruation term. It is specified that %42,7 of them rest and %30,7 do hot application as applied methods to cope with PMS symptoms. It is ended up that only %25,7 of the students joining the research seek medical advice. In the research, It is found out significant difference between subscales of premenstrual syndrome such as depressive affection, prostration, angriness, pain and 3 subscales of life quality. The result acquired is one of findings which show effects of PMS on life quality.