Doğumun ikinci evresinde uygulanan fundal basının doğum çıktıları ve yenidoğan oksijen satürasyonu üzerine etkisi
The effect of uterine fundal pressure applied in the second stage of labor on birth outcomes and neonatal oxygen saturation
  1. Tez No: 653267
  2. Yazar: GAMZE AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA KANBUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ebe, epizyotomi, fundal bası, kristeller manevrası, perineal laserasyon, SpO2, yenidoğan oksijen satürasyonu, Episiotomy, fundal pressure, kristeller maneuver, midwife, neonatal oxygen saturation, perineal laceration, SpO2
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Doğumun İkinci Evresinde Uygulanan Fundal Basının Doğum Çıktıları ve Yenidoğan Oksijen Satürasyonu Üzerine Etkisi Amaç: Bu çalışmanın amacı, doğumun ikinci evresinde uygulanan fundal bası uygulamasının doğum çıktıları ve yenidoğan O2 satürasyonu üzerine etkisini incelemektir. Materyal ve Metod: Araştırma, tanımlayıcı ve karşılaştırmalı türdedir. Araştırmanın verileri 15.08.2019–15.02.2020 tarihleri arasında Erzurum İli Nenehatun Kadın-Doğum Hastanesi'nde toplandı. Araştırma evrenini doğumhaneye başvuran tüm gebeler oluştururken, araştırma örneklemine araştırmaya katılmayı kabul eden ve araştırma kriterlerini karşılayan 160 gebe oluşturdu ve fundal bası uygulanan 80 gebe ile fundal bası uygulanmayan 80 gebe karşılaştırıldı. Araştırmanın verileri, Tanıtıcı Bilgi Formu, Doğum Çıktıları Formu ve Perineal Laserasyon Değerlendirme Formu kullanılarak toplandı. Bulgular: Fundal bası uygulan grup ile uygulanmayan grup karşılaştırıldığında; doğum eyleminin ikinci ve üçüncü evresinin süresinin fundal bası uygulanmayan grupta daha kısa olduğu saptandı (t= -3.422, p=0.001; t=2.195, p=0.030). Fundal bası uygulanan gebelerde uygulanmayanlara göre perineal travma oluşumunun, II. derece laserasyon oluşumunun, epizyotomi ihtiyacının, epizyotomide derinleşme oranının ve servikal laserasyon oranının anlamlı olarak daha fazla olduğu saptandı (x2=10.794 p=0.001; x2=8.403 p=0.004; x2=10.014, p=0.002; x2=16.579 p=0.000; x2=16.276 p=0.000). Fundal bası uygulanan gebelerin yenidoğan 1. ve 5. dk Apgar skorları daha düşüktür (t= -6.377, p=0.000; t= -3.581, p=0.001). Aynı zamanda fundal bası uygulanan gebelerin yenidoğanlarında 1, 5, 10 ve 15. dk O2 satürasyonunun anlamlı şekilde daha düşük olduğu belirlendi (t= -4.753, p=0.000; t= -2.427, p=0.016; t= -2.604, p=0.010; t= -2.492, p=0.014). Sonuç: Araştırma sonucunda fundal bası uygulamasının doğum çıktıları ve yenidoğan SpO2 değeri üzerinde olumsuz etkisi olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
The Effect of Uterine Fundal Pressure Applied in the Second Stage of Labor on Birth Outcomes and Neonatal Oxygen Saturation Aim: This study was carried out to examine the effect of uterine fundal pressure applied in the second stage of labor on birth outcomes and neonatal oxygen saturation. Material and Methods: The research is a descriptive and comparative study. The study was carried out between the date in 15.08.2019 to 15.02.2020 in the obstetrics clinic of Erzurum Nenehatun Maternity Hospital. While the population of the study was composed of all pregnant women who applied to the delivery room, the study sample consisted of 160 pregnant women who agreed to participate in the study and met the research criteria and 80 pregnant women who applied fundal pressure were compared with 80 pregnant women who not applied fundal pressure. The data of the study were collected using the Descriptive Information Form, Birth Outcomes Form and Perineal Laceration Evaluation Form. Results: When the fundal pressure applied group was compared with not applied group; it was found to be shorter the duration of the second and third stages of labor in the fundal pressure not applied group (t= -3.422, p=0.001; t=2.195, p=0.030). When the groups were compared; the formation of perineal trauma and second-degree laceration, episiotomy requirement, elongation of the episiotomy incision and cervical laceration rate were found to be significantly higher in the fundal pressure applied group (x2=10.794 p=0.001; x2=8.403 p=0.004; x2=10.014, p=0.002; x2=16.579 p=0.000; x2=16.276 p=0.000). The 1st and 5th minutes Apgar scores of the newborn babies were lower in the fundal pressure applied group (t= -6.377, p=0.000; t= -3.581, p=0.001). The 1st, 5th, 10th and 15th minutes oxygen saturation of the newborn babies were determined to be significantly lower in the fundal pressure applied group (t= -4.753, p=0.000; t= -2.427, p=0.016; t= -2.604, p=0.010; t= -2.492, p=0.014). Conclusion: According to the study results, it was determined that the uterine fundal pressure has a negative effect on birth outcomes and neonatal oxygen saturation.