Gebelikte emzirmenin sürdürülmesine ilişkin annelerin düşünce ve davranışları
Opinions and behavior of mothers about maintenance ofbreastfeeding during pregnancy
  1. Tez No: 653441
  2. Yazar: PINAR DOĞANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sağlığı, çocuk sağlığı, emzirme, gebelik, tandem emzirme, Mothers' health, Infants' health, Breastfeeding, Pregnancy and Tandem breastfeeding
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Dünyada ve ülkemizde, emzirirken gebe kalmanın sütten kesmede önemli bir rolü bulunmaktadır. Bu araştırma, emzirirken gebe kalan kadının emzirmeyi sürdürmesine yönelik annelerin düşünce ve davranışlarını belirlemek amacıyla soru formu kullanılarak, İstanbul'da devlete ait bir doğum hastanesinde dâhil etme kriterlerine uygun 358 anne ile yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve ki kare testi kullanılmıştır. Annelerin %74,6'sı, emzirirken gebe kalan bir kadının emzirdiği çocuğunu sütten kesmesi gerektiği düşüncesine sahipti. Ayrıca annelerden %82,6'sında da, gebelikte emzirmenin anne, fetüs veya çocuktan herhangi birine mutlaka zararı olacağı inancı bulunmaktaydı. Annelerden %21,4'ünün, gebelik olması/gebelik isteme/ gebe kaldığı düşüncesi ile bir önceki çocuğunu sütten kestiği saptanmıştır. Birden fazla gebelik öyküsü olan annelerden %32'si, şimdiki ya da önceki gebeliklerinden birinde emzirirken gebe kalma deneyimi yaşamıştır. Bu annelerin %51,1'inin de gebeliğini öğrendiğinde, bir süre daha bebeğini emzirmeye devam etme davranışı gösterdiği saptanmıştır. Annelerin; gebelikte emzirmeyi sürdürmeye yönelik düşünce ve davranışlarının olumsuz olduğu ve gebelikte emzirmenin anne, fetüs, çocuğun sağlığına etkisine yönelik endişeleri sonucunda, çocuğun sütten kesilmesi gerektiği inancının olduğu belirlenmiştir. Sağlık personelleri; topluma ve aileye eğitim vermeli, emzirirken gebe kalan kadının, fetüsün ve çocuğun sağlık takibini sağlamalı ve yeni araştırmalar yapmalıdır.
Özet (Çeviri)
Becoming pregnant during the lactation period plays an important role in weaning in Turkey and the rest of the world. This study aimed to determine opinions and behavior of women becoming pregnant in the lactation period about maintenance of breastfeeding. The sample included 358 mothers meeting the inclusion criteria. The study was conducted at a stateowned Maternity Hospital in Istanbul. Data were collected with a questionnaire and analyzed with descriptive statistics and Chi-square test. Of all the mothers, 74,6% thought women becoming pregnant during the lactation period should wean their babies, 82,6% believed breastfeeding during pregnancy definitely harms the mother, fetus or baby and 21,4% had weaned their baby before due to becoming pregnant, wanting to become pregnant or the possibility of becoming pregnant. Also, 32% of the multipara mothers became pregnant during the lactation period either currently or formerly and 51,1% of these mothers continued to breastfeed for some time after learning about their pregnancy. The mothers had negative opinions and behavior about maintenance of breastfeeding during pregnancy and believed they had to wean their babies during pregnancy due to their worries about effects of breastfeeding on the mother's, fetus' and infant's health. Health professionals should give education to the society and families, follow health status of the women becoming pregnant while lactating and their fetuses and infants and conduct further studies about this issue.