Ortaokullarda gürültü düzeyi, gürültünün öğrencilerin fiziksel ve ruhsal sağlığına etkisi: Aydın ili örneği
Noise level in secondary schools the effect of noise on physical and mental health of students: The case of Aydin province
- Tez No: 653626
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BELGİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Discomfort, Noise, School, School Health, Understanding
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma, Aydın İli Efeler ilçesine bağlı ortaokullarda gürültü düzeyinin ölçülmesi ve gürültünün öğrenciler üzerindeki etkilerinin belirlenmesine yönelik kesitsel tipte planlanmış bir çalışmadır. Araştırma, Aydın İli Efeler İlçesinde Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ortaokullarda 2018- 2020 eğitim öğretim yıllarında güz ve bahar dönemlerinde öğrenimine devam eden öğrenciler ile yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini toplam 11727 öğrenci oluşturmuştur. G-power programı kullanılarak örneklem hacmi hesaplamıştır. Çalışmanın örneklemini 2448 öğrenci oluşturmuştur. Veri formu; sosyo demografik özellikler ve gürültü algılama sorularından oluşmuştur. Svantek 957 model gürültü ölçüm cihazı kullanılarak gürültü ölçümü yapılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22,0 paket programı kullanılarak sayı, yüzde, frekans analizi kullanılmıştır. Bu araştırma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Fonundan proje desteği almıştır. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulundan ve Aydın il Milli Eğitim müdürlüğünden araştırmanın yapılabilmesi için izin alınmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin %49,1'i kız, %50,9'u erkektir. Öğrencilerin %18,8'i gürültüyü“çok ses çıkarmak”olarak tanımlamıştır. Araştırmadaki öğrencilerin okulda bulundukları zaman diliminde dış ortamdan gelen otomobil sesinden rahatsız olanların oranı %51,2, okul içindeki gelen seslerden rahatsız olanların oranı %68,8'dir. Gürültü olduğunda öğrencilerin %71,2'si derste dikkatlerinin dağıldığını, %68,5'i dersi anlamakta güçlük çektiğini ifade etmiştir. Öğrencilerin %73,4'ü okullarının daha sessiz bir yerde olmasını istemektedirler. Sınıfta ve okul bahçesinde gürültü düzeyleri Svantek 957 ile ölçülmüştür. En yüksek gürültü düzeyi ortalaması teneffüs esnasında 66,2 dB(A), en düşük gürültü düzeyi ortalaması boş sınıfta pencereler kapalı olduğunda 48 dB(A) olarak ölçülmüştür. Ders esnasında gürültü düzeyi ortalaması 48,6 dB(A) olarak elde edilmiştir. Bazı okullardaki gürültü düzeyleri kabul edilebilir sınır değerlerin biraz üzerindedir. Gürültü, okullarda öğrencilerin konforunu bozan, dersi anlamasını zorlaştıran, sağlığı olumsuz etkileyen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Okullardaki gürültü ile ilgili yeterli önlemlerin alınabilmesi amacıyla; gürültü ve sağlığı olumsuz etkileyen durumlar ile ilgili öğrencilere, velilere, öğretmenlere, okul idarecilerine ve diğer okul çalışanlarına okul hemşireleri tarafından eğitim verilebilir. Bunun için de okul sağlığı hemşiresi kadrosu Türkiye'deki tüm Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı okullara tahsis edilebilir. Böylece okullarda gürültü ve sağlığı olumsuz etkileyen durumlar erken fark edilebilir. Anahtar Kelime: Anlama, Gürültü, Okul, Okul Sağlığı, Rahatsızlık
Özet (Çeviri)
Denli G. Aydin Adnan Menderes University Health Sciences Institute of Health Sciences Public Health Nursing Program, Master's Thesis, Aydin, 2020. This study is a cross-sectional study in order to determine students' disturbances from noise by performing noise measurements in secondary schools in the district of Efeler, Aydın. The research was carried out with students who continue their education in the fall and spring semesters in the secondary schools affiliated to the Directorate of National Education in the Aydın Province Efeler District. A total of 11727 students formed the universe of the research. The sample size was calculated using the G-power program. The sample size was calculated using the G-power program. Data form; It consists of socio-demographic characteristics and noise perception questions. Noise measurement was made using the Svantek 957 model noise measuring device. In the analysis of the data, number, percentage and frequency analysis were used by using the SPSS 22.0 package program. This research has received project support from Aydın Adnan Menderes University Scientific Research Fund. Permission was obtained from Aydın Adnan Menderes University Faculty of Nursing Non-Invasive Clinical Research Ethics Committee and Aydın Provincial Directorate of National Education to conduct the study. 49.1% of the students participating in the study are girls and 50.9% are boys. 18.8% of the students defined noise as“making a lot of noise”. The rate of those who are disturbed by the sound of the automobile coming from the outside environment during the time period of the students in the study is 51.2%, the rate of those who are disturbed by the sounds coming from the school is 68.8%. When there is noise, 71.2% of the students stated that they were distracted during the lesson, 68.5% of them stated that they had difficulty understanding the lesson. 73.4% of the students want their school to be in a quieter place. The noise levels in the classroom and schoolyard were measured with Svantek 957. The highest average noise level was measured as 66.2 dB (A) during breathing, and the lowest average noise level was measured as 48 dB (A) when the windows are closed in the empty classroom. During the lesson, the average noise level was obtained as 48.6 dB (A). The noise levels in some schools are slightly above the acceptable limit values. Noise emerges as a situation that disturbs the comfort of students in schools, makes it difficult to understand the lesson, and negatively affects health. In order to take adequate measures regarding noise in schools; School nurses can provide training to students, parents, teachers, school administrators and other school staff about situations that negatively affect noise and health. For this, the staff of the school nurse can be assigned to all schools affiliated to the Ministry of Education in Turkey. Thus, noise in schools and situations that negatively affect health can be detected early.