CdSe, CdSe / CdS ve PbSe kuantum noktacıkların sentezi ve mikropartiküllerle stabilizasyonu ile toksisitelerinin azaltılması
Synthesis of CdSe, CdSe / CdS and PbSe quantum dots and reducing their toxicity by stabilization with microparticles
- Tez No: 653657
- Danışmanlar: PROF. DR. VURAL BÜTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: nanokristaller, CdSe, CdSe/CdS, PbSe, 8-metakriloksikinolin, nanokristal modifikasyonu, nanocrystals, CdSe, CdSe/CdS. PbSe, 8-methacryloxyquinoline (MAQ), modification of nanocrystals
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
8-Hidroksikinolin metal iyonlar ile reaksiyona girerek kompleksler oluşturabilen ve metakrilik asit fonksiyonel polimerler sentezlemek için yaygın olarak tercih edilmektedirler. 8-Metakriloksikinolin (MAQ) monomeri, metakrilik asidin 8-hidroksikinolin ile reaksiyonu sonucu elde edildi ve 1H NMR ve ATR-IR analizi ile karakterize edildi. Nanokristaller (NC), şekil ve boyut kontrolü ile özellikleri değişebilen kristallerdir. Bu nanokristallerin farklı alanlarda uygulamaları için farklı ligantlar ve polimerler ile yüzey modifikasyonları gerçekleştirilmiştir. MAQ monomerinden elde edilen poli(8-metakriloksikinolin) (PMAQ) CdSe, CdSe/CdS ve PbSe nanokristallerin kaplaması, onların enkapsülasyonu ve toksisitelerini azaltmak amaciyla bu çalışmada başarıyla kullanılmıştır. PMAQ küresel mikropartiküller süspansiyon polimerizasyonu yöntemi ile santezlendi ve boyut olarak 500 nm ile 1 µm aralığında olup ve SEM analizi ile tesbit edilmiştir. Kuantum noktacıklar CdSe, CdSe/CdS ve PbSe sıcak injeksiyon yöntemi ile sentezlendi ve TEM analizi ile monodispers oldukları ve boyut tayini yapıldı ve optik özellikleri ise UV-Vis analizi ile incelendi. Sonuç olarak PMAQ@CdSe, PMAQ@CdSe/CdS çekirdek/kabuk ve PMAQ@PbSe mikropartikülleri sentezlendi ve kuantum noktacıkların mikroparkiküller içinde olmasının tespiti için konfokal mikroskop analizleri yapıldı ve kuantum noktacıkların PMAQ mikropartiküllerin içine gömülü olduğu tespit edildi. Mikropartiküllerin toksisitelerini karşılaştırmak için sitotoksisite analizi yapıldı ve PMAQ@CdSe/CdS mikropartikülleri en düşük ve PMAQ@CdSe en yüksek toksisiteye sahip olması tespit edildi. PMAQ@CdSe/CdS en düşük toksisiteye sahip olmasının nedeni kuantum nanokristallerin çekirdek/kabul (CdSe/CdS) yapıya sahip olmasıdır.
Özet (Çeviri)
8-Hydroxyquinoline can form complexes by reacting with metal ions, and methacrylic acid is widely preferred for synthesizing functional polymers. The 8-Methacryloxyquinoline (MAQ) monomer was obtained by reaction of methacrylic acid with 8-hydroxyquinoline and was characterized by ATR-IR and 1H NMR analysis. Nanocrystals change their properties with their shape and size-controlled. Surface modifications have been made with different ligands and polymers for the application of these nanocrystals in different areas. Poly (8-methacryloxyquinoline) (PMAQ) obtained from 8-methacryloxyquinoline (MAQ) monomer has been successfully used in this study for coating of CdSe, CdSe/CdS, and PbSe nanocrystals, encapsulation and reduce the toxicity of them. PMAQ spherical microparticles were synthesized by suspension polymerization method in size from 500 nm to 1 µm and were determined by SEM analysis. Quantum particles CdSe, CdSe/CdS, and PbSe were synthesized by hot injection method, and their monodispersed and size were determined by TEM analysis, and their optical properties were examined by UV-Vis analysis. As a result, PMAQ@CdSe, PMAQ@CdSe/CdS core/shell, and PMAQ@PbSe microparticles were synthesized, and confocal microscopy analyzes were performed to determine the presence of quantum particles in the microparticles and it was determined that the quantum nanoparticles were embedded in the PMAQ microparticles. Cytotoxicity analysis was performed to compare the toxicity of microparticles and it was determined that PMAQ @ CdSe/CdS microparticles had the lowest toxicity and PMAQ@CdSe had the highest toxicity. PMAQ@CdSe/CdS has the lowest toxicity because the quantum nanocrystals have a core/shell (CdSe/CdS) structure.