Fototerapi alan bebeklerde kapalı bir cilt alanından transkutan bilirubinometre cihazı ile bilirubin düzeylerinin ölçümünün güvenilirliğinin araştırılması
Investigation of the reliability of bilirubin level measurement from unexposed skin area using transcutan bilirubinometer in neonates receiving phototherapy
  1. Tez No: 653656
  2. Yazar: İREM YÖRÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ELEVLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: sarılık, fototerapi, transkutan bilirubin, total serum bilirubin, jaundice, phototherapy, transcutaneous bilirubin, total serum bilirubin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Fototerapi alan yenidoğanlarda cildin bir kısmının FT maruziyetini engelleyerek, bu alandan Bilicare™ ile yapılan transkutan bilirubin (TCB) ölçümleri ile total serum bilirubin (TSB) ölçümlerini karşılaştırmayı amaçladık. Ayrıca Bilicare™ ile yapılan ölçümlerin FT sonrası güvenilirliğini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza FT almak için yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatışı yapılan ≥35 hafta ve üzeri yenidoğanlar dahil edildi. FT öncesi hastalardan eş zamanlı TSB ve TCB ölçümleri yapıldı. Hastaların ölçüm yapılacak cilt alanı radyo-opak bir patch ile kapatıldı. FT hemen sonrası eş zamanlı TSB ve açık cilt alanı TCB ve kapalı cilt alanı TCB ölçümleri yapıldı. FT sonlandırılmasından 24 saat sonra eş zamanlı TSB ve TCB ölçümleri tekrarlandı. Bu veriler arasındaki ilişki istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamız gestasyon yaşı ≥35 hafta olan 171 geç preterm ve term yenidoğanla yapıldı. FT öncesi yapılan TSB ve TCB ölçümleri korelasyon katsayısı (r) 0,97 ve güçlü korelasyon tespit edildi. FT hemen sonrası kapalı cilt alanı TCB ölçümü ile TSB ölçümü arasında korelasyon katsayısı (r) 0,98 ve güçlü korelasyon tespit edildi. FT sonlandırılmasından 24 saat sonra yapılan TCB ve TSB ölçümü arasında korelasyon katsayısı (r) 0,96 ve güçlü korelasyon tespit edildi. Sonuç: Çalışmamız FT alan hastalarda, ölçüm yapılacak cilt alanın FT maruziyetini engelleyerek, FT sonrası bu alandan yapılan TCB ölçümlerinin güvenli olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to compare the transcutaneous bilirubin (TCB) measurements made with Bilicare ™ and total serum bilirubin (TSB) measurements by preventing FT exposure of a part of the skin in newborns receiving phototherapy. In addition, we aimed to evaluate the reliability of the measurements made with Bilicare ™ after FT. Material and Method: Newborns aged 35 weeks and over who hospitalized to neonatal intensive care unit to phototherapy were included in our study. Simultaneous TSB and TCB measurements were made before phototherapy. The skin area to be measured was covered with a radio-opaque patch. After phototherapy, simultaneous TSB and exposed skin area TCB and patched skin area TCB were measured. Simultaneous TSB and TCB measurements were repeated 24 hours after the end of phototherapy. The relationship between these data was evaluated statistically. Results: Our study was performed with 171 late preterm and term newborns with a gestational age of ≥35 weeks. The correlation coefficient (r) of TSB and TCB measurements made before FT was 0.97 and a strong correlation was found. Correlation coefficient (r) of 0.98 and a strong correlation between closed skin area TCB measurement and TSB measurement immediately after FT was detected. The correlation coefficient (r) was 0.96 and a strong correlation was found between the TCB and TSB measurement performed 24 hours after the FT was terminated. Conclusion: Our study shows that TCB measurements made from unexposed area can be safe to be measured in patients with FT.