Sosyal etki pazarlaması (influencer marketing) bağlamında Instagram ve Youtube influencerlarının (fenomenlerinin) gençlerin marka algısına etkisi
The effects of Instagram and Youtube influencers on young people's brand perception in the context of influencer marketing
- Tez No: 653682
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER FATMA GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Algısı, Influencer, Influencer Marketing, Tüketici Davranışları, Brand, Brand Perception, Influencer, Influencer Marketing, Consumer Behavior
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
İletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ve değişen iletişim anlayışları sosyal medyanın günlük hayatımızdaki etkisini her geçen gün artırmaktadır. Artan sosyal medya kullanımıyla bu platformlarda belirli bir takipçi kitlesine ulaşan kişiler ortaya çıkmıştır. İngilizcede ''influencer'' olarak geçen bu kişileri Türkçeye ''fenomen, nüfuzlu kişi'' olarak çevirmek mümkündür. Takipçileriyle etkileşimi artan ve hatırı sayılır bir pazarlama gücüne ulaşan influencerlar markaların da ilgisini çekmiştir. Influencerlarla iş birliği yaparak markalarının bilinirliğini daha da artırmayı amaçlayan firmalar her geçen gün influencerlarla daha fazla etkileşime girmekte ve sosyal medya platformlarında oldukça etkili tanıtım çalışmalarına imza atmaktadırlar. Markalar ve influencerlar arasındaki bu iş birliğinin ve etkileşimin ortaya çıkardığı kavram ise ''Influencer Marketing'' olarak adlandırmıştır. Türkçeye ''Sosyal Etki Pazarlaması'' olarak geçen kavram, ülkemizde de hızla yayılmakta ve belirli bir takipçi kitlesine ulaşmış olan influencerlar ile markaların iş birliği faaliyetleri gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada söz konusu influencerların markalarla yürüttükleri iş birliği sonucunda ortaya çıkan tanıtım faaliyetlerinin gençlerin marka algısı üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Çalışma, sosyal medya platformlarından Instagram ve Youtube özelindeki influencerları ve söz konusu influencerların tanıtım faaliyetlerini kapsamaktadır. Söz konusu araştırma bulgularına ulaşmak amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket tekniği kullanılmıştır. 14-34 yaş aralığındaki sosyal medya kullanıcılarına yönelik olarak hazırlanan anket formu çevrimiçi ortamda 378 kişiye iletilmiştir. Araştırmaya geçmeden önce anketle ilgili geçerlik ve güvenilirlik analizleri yapılmış ve bu analizler sonucunda anket revize edilmiştir. 01 Nisan – 15 Mayıs tarihleri arasında çevrimiçi ortamda 378 kişi tarafından ankete katılım sağlanmıştır. Verilerin analizinde Sosyal Bilimciler için İstatistik Programı (SPSS 25.0) kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developments in communication Technologies and changing communication approaches are increasing the impact of social media on our Daily life. With the increasing use of social media, people who have reached a certain audience on these platforms have emerged. It is possible to translate these people, who are referred as ''influencer'' in English, as ''fenomen, nüfuzlu kişi'' into Turkish. Influencers, who have increased interaction with their followers and have achieved a considerable marketing power, have also attracted the attention of brands. Companies that aim to increase the awareness of their brands by collaborating with influencers, interact more and more with influencers every day and carry out highly effective promotional activities on social media platforms. The concept created by this collaboration between brands and influencers is called ''Influencer Marketing''. The concept, referred to in Turkish as ''Influencer Marketing'', is spreading rapidly in our country, and the cooperation activities of brands and influencers that have reached a certain audience are increasing day by day. In this study, it is aimed to investigate the effect of the promotional activities that emerge as a result of the cooperation between these influeners and brands on the brand perception of young people. The study covers the social media platforms Instagram and Youtube specific influencers and the promotional activities of these influencers. The survey technique, which is one of the quantitative research methods, was used to reach the mentioned research findings. The questionnaire form prepared for social media users between the ages of 14-34 was sent to 378 people online. Before starting the research, the validity and reliability analyzes of the questionnaire were made and the questionnaire was revised as a result of these analyzes. Between 01 April and 15 May, 378 people participated in the survey online. Statistics Program for Social Scientists (SPSS 25.0) was used to analyze the data.