Global marka değeri yaratmanın pazarlama iletişimi stratejilerindeki yeri: Godiva Çikolata örneği
The place of global brand value creation in marketing communication strategy: The example of Godiva Chocolate
- Tez No: 735073
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU BAŞKAN KARSAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, yerelleşme, glokalizasyon, markalaşma, global marka değeri, sosyal medya stratejisi, Globalization, localization, glocalization, branding, global brand equity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Yaşadığımız dünya, özellikle son yüzyılda teknolojinin etkisiyle sınırların belirli olduğu toprak coğrafyasından, her türlü bilgiye erişim sağlamanın mümkün olduğu zaman ve mekân sınırlarının kalktığı bir yere dönüşmüş olup, globalleşme kavramı her zamankinden çok önem kazanmıştır. Günümüzde ekonomik, siyasi, kültürel, toplumsal ve teknolojik yazınların büyük çoğunluğunda küreselleşme (globalleşme) kavramı geçmekte, içinde bulunulan mevcut durumu açıklamak için eğilimleri yansıtan bir süreç olarak yer almaktadır. Oldukça kompleks bir kavram olarak globalleşmeye her kesim farklı anlamlar yüklemiş, gündemlerin sebebi, sonucu veya çözümü olarak birçok yaklaşımla açıklanmaya çalışılmıştır. Globalleşmenin sonuçlarıyla ilgili olumlu ya da olumsuz bir görüş birliği bulunmamaktadır. Dünya refahının artmasına etkisi, bilgi ve kültür paylaşımı sağlaması, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkları azaltması, birçok alanda yapısal dönüşüm sağlayarak kültürlerarası etkileşimi arttırması, teknolojik gelişmelerle ticareti hızlandırması gibi birçok olumlu yanına rağmen globalleşmeye ilgili ulus devletleri zayıflatan ve alt kültürleri yok eden sömürgeciliğin modern yaklaşımı gibi olumsuz görüşler de bulunmaktadır. Tüketicilerin zamanla globalleşme sürecine uyum sağlaması, bilgi akışı sürecindeki sınırların kalkması ticareti ve iş yapış şekillerini etkilemiştir. Global çapta kızışan rekabet ortamında rağmen markaların farklı ülke pazarlarına girme cesareti ve globalleşme konusundaki hevesleri her geçen gün artmaktadır. Bu cesaretlenme ve isteğin oluşmasında dış ticaret vergilerinin düşürülmesi, ülkeler arası ticaret anlaşmalarıyla uluslararası ticaret hacminin yükselmesine verilen öncelikler, internet kullanımının yaygınlaşmasıyla bilgi paylaşımının artması gibi faktörler rol oynamaktadır. Marka oluşturma süreci uzun ve stratejik planlamalar ile oluşturulmaktadır. Markalar, ürün ve hizmet üretirken aynı zamanda“değer”ürettiklerini fark edip, ürettikleri bu değerleri marka kimliğiyle diğer ülkelere ve tüketicilere erişim aracı olarak konumlandırmaktadır. Marka değeri olarak bilinen marka kimliği, markanın büyüklüğü ve gelecekteki yaratacağı potansiyelin arkasındaki ekonomik büyüklüğü yaratma gücüdür. Özellikle çokuluslu ve küresel çapta faaliyet gösteren şirketler, operasyonlarının bulunduğu ülkelere özel ihtiyaçları, kültürel ve sosyo-ekonomik durumları göz önünde bulundurmaktadır. Global pazarlara uygun ürün ve hizmetler yaratılırken yerel kültürlerin göz önünde bulundurulması ve uygun hale getirilmesi anlamına gelen“glokalleşme”ile, dünya çapında bilinirlikleri kabul edilen bazı yerel veya çok uluslu markanın, küresel politikalar ve yabancı yatırımlarla global markalara dönüştükleri görülmüştür. Global marka stratejileri oluşturulurken, diğer markaların ne ettiğinden çok nasıl elde ettiği ile ilgilenir. Ürün konumlandırma, şirketin kontrol edebildiği bir alanda kendi kararları ile yapabileceği bir konuyken marka konumlandırma nihai tüketicinin karar vereceği bir beklentidir. Bu sebeple tüketiciler markaları öngörülen şekilde zihinlerinde konumlandırmazsa, markaların hedefleri tam anlamıyla gerçekleşmemiş olur. Sürdürülebilir büyüme ve kalkınma, gerçekçi ürün ve marka konumlandırma hedefleri ile yaratılan marka değeri ile sağlanabilir. Markalaşma sürecinde tüketiciler için bir ürün veya hizmeti rakiplerinden farklılaştırarak kalıcı bir marka değeri yaratmak, sunulan ürün kalitesinden çok daha fazlasını içermektedir. Markalaşmanın temel amacı bir marka kültürü oluşturup, markaya ait tüm karakteristik özelliklerin mevcut paydaşlara doğru şekilde aktarılması ve her kesimden, kültür ve kökenden tüketiciye doğru yansıtılmasıdır. Tüketicinin ürünle tanışma anından satın alma kararına kadar gerçekleşen deneyim yolculuğunda hissettiği duygular, bulunduğu sosyal çevrenin o ürün ve hizmete ait markaya karşı tutumu, tüketicinin marka sadakati gibi birçok etken o markanın tercih edilmesinde rol oynamaktadır. Kısacası tüketici beklentisi, müşteri memnuniyeti, rekabet stratejilerine yol gösteren etken olarak karşımıza çıkmaktadır. İnternetin gelişimi, Web 2.0. gibi devrimlerle sosyal medya platformları önem kazanmıştır. Günümüzde insanların sosyal medyaya olan ilgisi artmış, markalar kendileri tanıtmak ve rekabette öne geçmek için Facebook, Twitter, LinkedIn, Youtube gibi sosyal medya mecralarında markalaşma olanakları üzerine yoğunlaşmıştır. Dijitalleşmenin getirdiği hızlı adaptasyon ihtiyacı, markaların ürün ve hizmetlerine yönelik marka değeri oluşturmak ve müşterilerin beklentilerini karşılamak için stratejik önceliklerini şekillendirmiş, sosyal medya platformları hedef kitleye ulaşmak için öncelikli iletişim kanalları haline gelmiştir. Bir ürün ve hizmeti satın alma kararı vermek, dijital satış kanalları ve sosyal medyanın etkisiyle oldukça hızlanmıştır. Sosyal medyanın tüketici-marka arasında sağladığı karşılıklı etkileşimle, bu mecralar yeni pazarlama kanalları olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Markaların ürün, hizmet, hedef kitle ve temel amaçlarına en uygun sosyal mecralarda en verimli şekilde varlık gösterme ihtiyaçları doğmuştur. Sosyal medya evrenini bütünleşik bir çatı gibi düşünmek, aynı zamanda bu yapıyı oluşturan her platformda ayrı hedef ve kurallara göre hareket etmek gerekmektedir. Brand Finans (Brand Finance , 2020) araştırma şirketinin global çapta ve ülkemizde yaptığı marka değeri en yüksek 100 şirketler üzerinde yapılan çalışmada, sosyal medya platformlarının bu şirketler tarafından kullanımları ve sektörel dağılımları incelenmiştir. Müşterileri ile doğrudan iletişim kurulan bankacılık, moda, gıda, hazır giyim, medya sektörlerde faaliyet gösteren şirketler sosyal medyayı daha aktif kullanmakta ve daha yüksek takipçi sayılarına sahip olmaktadır. Bu sektörler aynı zamanda“Firmadan Tüketiciye”(Business to Customer) iş modeline sahip şirketlerin faaliyet gösterdiği, son tüketiciye arabulucu olmadan ulaşılan sektörledir. İnşaat, Yapı, Savunma, Enerji sektörleri gibi müşteri ile doğrudan teması bulunmayan,“Firmadan Firmaya”(Business to Business) iş yapısına sahip sektörlerdeki firmalar sosyal medyayı sınırlı olarak kullanmaktadır. Sosyal medya platformları üzerinde pazarlamaya konu olan iş kolları içerisinde gıda ürünleri, tüketicileri doğrudan etkileyen, geniş kitleler üzerinde etkisi olan ve birçok sosyo-ekonomik ve demografik faktörün etkisi altında olan bir ürün grubudur. Ayrıca Brandwacth isimli araştırma şirketinin tüketicilerin gıda ve içecek sektöründe sosyal medya kullanımları ve eğilimlerini ortaya koyduğu rapora göre, tüketicilerin tercihve eğilimlerinin hızla değiştiği ve böyle değişken bir alanda işletme sahiplerinin ve diğer paydaşların tüketicilerle ilgili geniş bilgi sahibi olmasının gerekli hale geldiği vurgulanmıştır. Markalar sosyal medyada marka değerlerini yansıtacak görsel unsurlarla (renk, logo, slogan kullanımı) profil ve kimlikler oluşturmakta, reklam ve tanıtım faaliyetlerinde bulunmakta, çeşitli yarışmalar ve kampanyalar düzenlemekte, sponsorluk ve sosyal sorumluluk faaliyetleri yürütmekte, ünlü kişilerle iş birlikler yapmakta ve tüm bu adımları hedef kitlelerinin iletişim diline uygun şekilde marka değerlerini yansıtarak oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı, global şirketlerin farklı ülkelerde varlığını sürdürürken sosyal medyada hangi kültürel göstergeleri kullandığını belirlemek, hangi stratejileri takip ettiklerini analiz etmektir. Öncelikle literatür çalışması kapsamında pazarlama ve markalaşmanın globalleşen dünyadaki değişimi ve gelişimi göz önünde bulundurularak bazı raporlar incelenmiştir. Küresel stratejiler kapsamında globalizasyon ve lokalizasyon kavramlarına değinilmiş, bu iki kavramın kesişim kümesinde yer alan glokalizasyon kavramının üzerinde durulmuş, küreselleşmenin olumlu ve olumsuz etkileri gruplandırılmıştır. Pazarlama ve markalaşmanın tarihçesinden başlanarak, pazarlama karmasının zaman içerisinde nasıl değişim gösterdiği göz önünde bulundurulmuştur. Marka kavramı, uluslararası alanda markaların gelişimi, ülkemizde markalaşmanın gelişim süreci araştırılmış, global marka yaratma ve globalleşen markaların glokalleşme stratejilerine değinilmiştir. Bu çalışmada Pazarlama İletişimi'nin temel başlıklarından olan marka değeri yaratmanın yerel ve küresel stratejilerle ilişkisine Godiva Çikolata örneği üzerinden inceleme yapılmıştır. Godiva Çikolata markasının tarihi, gelişim süreci ve marka birleşmesi sonrası stratejileri, sosyal medya mecralarındaki globalizasyon ve glokalizasyon çalışmaları incelenmiştir. 100'den fazla ülkede faaliyet gösteren Godiva markası, faaliyet gösterdiği ülkelerde sosyal medya mecralarında ihtiyaç, beklenti ve kültürel özelliklere göre farklı paylaşımda bulunmaktadır. Godiva'nın marka iletişimi stratejilerinin nasıl şekillendiği incelenirken, içerik analizi tekniğine başvurulmuştur. Bu tekniğin tercih edilme sebebi, esnek yapısıyla disiplinler arası kullanıma uygun olması; yazılı, nesnel, sistematik ve nicel tanımların yapılabildiği bir araştırma tekniği olmasıdır. Bu araştırmada, Godiva resmi Instagram hesapları üzerinden göstergebilimsel çözümleme içerik analizi tekniğine başvurulurken, öncelikle sosyal medya platformlarının markalar tarafından nasıl kullanıldığı global çaptaki araştırmalar sonuçlarına başvurularak incelenmiş olup, ülkemizdeki ve dünyadaki dijitalleşme verileri göz önünde bulundurulmuştur. Yapılan araştırmada Türkiye pazarına hitap eden“Godiva Çikolata TR”ve“Godiva Official”Instagram hesaplarında yer alan gönderiler analiz edilmiştir. 2007 yılında Yıldız Holding tarafından satın alınan dünyaca ünlü marka Godiva Çikolata'nın 2016 yılında market raflarında daha geniş kitleye ulaşma stratejisiyle girdiği dönüşüm, pandemi sonrası markaların temel odaklarından biri haline dönüşen sosyal medya stratejileriyle pekişmiş ve paylaşımları lokalize edilerek faaliyet gösterilen bölgedeki hedef kitlede kültürel değerlere hitap ederken marka değeri oluşturmak amaçlanmıştır. Bu amaçla GODIVA'nın Mart 2021-Mart 2022 dönemi arasında yaptığı paylaşımlar global ve lokal etki perspektifinden incelenmiştir. Instagram etkileşim oranı hesaplaması, GODIVA Turkey Instagram hesabını takip eden kullanıcıların bu sosyal ağda paylaşılan içeriklere katılımını hesaplamak amacıyla yapılmıştır. Bu oran paylaşılan içeriklerin beğenilmesi ve yorumlar ile ilgili bilgiler sonucunda elde edilmektedir. İçerik etkileşim oranı sosyal medya içeriklerinin değerlendirilme ölçütlerinden biri olarak Instagram üzerindeki paylaşımların ne kadar etkin olduğunu ölçmeye ve hedef kitleyle içeriklerin ne kadar uyumlu olduğunu tespit etmeye olanak vermektedir. En çok etkileşim alan içerikler, kültürel bağlamda incelenmiş, Godiva Resmi Instagram Hesabı ve Godiva Türkiye Sosyal Medya hesabı paylaşımları arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konmuştur. Sosyal medya içerik yönetiminde, kültürel kalıp ve yargıların kullanılıp kullanılmadığı, ülke ve coğrafyanın içinde bulunduğu sosyo-ekonomik ve kültürel çevrenin yansımalarıyla markaların faaliyet gösterdiği ülkeye göre kendilerini nasıl konumlandırdıkları incelenmiştir. Markalaşma sürecinde Ülker Holding gibi global çaptaki oyunculara rağmen, yapılan araştırmalar incelendiğinde ülkemizde markalaşma alanında kat edilmesi gereken uzun bir yol bulunmaktadır. Bununla birlikte, lokal markalarımızın küresel pazarda başarılı marka olma hedeflerine ışık tutmak, sosyal medyada hangi pazarlama iletişimi yöntemlerine ve stratejilerine öncelik verilmesi gerektiği ve bu yöntemlerin işlevlerini yerine getirip getirmediğini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu çalışmanın, başta ülkemizdeki markalar tarafından olmak üzere, glokalleşme kapsamında bir markanın sosyal medya içeriklerinde ve reklamlarında kullandığı tüm göstergelere dikkat çekmesi ve stratejileri aktarmasıyla ileriye dönük araştırmalarda kullanılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The world we live in has transformed into a place where the boundaries of time and borders are strict and certain to the one where it is possible to access all kinds of information, and globalization has gained more significance than ever in recent years. Today, the concept of globalization is discussed mainly in economic, political, cultural, social, and technological literature. Globalization reflects the tendencies explaining the current situation. As a very complex concept, each segment has attributed different meanings to globalization, and it has been explained with many approaches as the cause, result or solution of the circumstances. There is no positive or negative consensus on the consequences of globalization. There are many positive aspects such as its effects on increasing world welfare, providing information and culture sharing, reducing the differences among countries, and increasing intercultural interaction. These effects happen by providing structural transformation in many areas, and accelerating trade with technological developments. However, there are also negative opinions that globalization destroys subcultures, weakens the nation-states and can be even considered the modern era of colonialism. Consumers' adaptation to the globalization process over time and the removal of the limits in the information flow process have affected commerce and ways of doing business. Despite the fierce competition on a global scale, the courage of brands to enter different countries' markets and their enthusiasm for globalization are increasing day by day. Factors such as the reduction of foreign trade taxes, the priorities are given to increasing the international trade volume through trade agreements between countries, and the increase in information sharing with the widespread use of the internet plays an important role in this encouragement and desire. The brand-building process is formed with long and strategic planning. Brands become aware of that they also create“value”while producing products and services, and position these values as a means of accessing other countries and consumers with their brand identity. Brand identity, also known as brand equity, is the potential of the brand and the power to create the economic size behind its future potential. Especially multinational and global companies take into account the specific needs, cultural and socio-economic conditions of the countries in which they operate. It has been observed that some brands, which are recognized around the world, have turned into global brands with global policies and foreign investments, with“glocalization”, which means taking local cultures into account and making them suitable while creating products and services suitable for global markets. When creating global brand strategies, the main concern is“how”other brands achieve their success rather than what they“do”. While product positioning is an issue that the company can do with its own decisions in an area that it can control, brand positioning is an expectation that the final consumer will decide. For this reason, if the consumers do not position the brands in their minds as envisaged, the goals of the brands will not be fully accomplished. Sustainable growth and development can be achieved with brand value created with realistic product and brand positioning goals. Creating a permanent brand value for consumers by differentiating a product or service from its competitors in the branding process includes much more than the quality of the offered product. The main purpose of branding is to create brand culture, to convey all the characteristic features of the brand to the existing stakeholders and to reflect them to the consumer from all walks of life, culture and origin. Many factors such as the emotions that the consumer feels during the journey of experience from the moment of meeting the product to the decision to buy, the attitude of the social environment towards the brand belonging to that product and service, and the brand loyalty of the consumer play a role in the preference of that brand. To summarize, consumer expectation, and customer satisfaction is the factor that guides competitive strategies. Social media platforms have gained importance with the development of the internet. Nowadays, people's interest in social media has increased, and brands focus on branding opportunities on social media channels such as Facebook, Twitter, LinkedIn, and Youtube to promote their products and stay ahead of the competition. The need for rapid adaptation by digitalization has shaped the strategic priorities of the brands to create brand value for their products and services and to meet the expectations of the customers, and social media platforms have become the primary communication channels to reach the target audience. Deciding to purchase a product or service has accelerated with the influence of digital sales channels and social media. With the mutual interaction that social media provides between the consumer and the brand, these channels began to be accepted as new marketing channels. The need for brands to be present in the most efficient way in the social media that best suits their product, service, target audience and basic purposes has arisen. It is necessary to think of the social media universe as an integrated framework and to act according to separate goals and rules in each platform that constitutes this structure. The use of social media platforms by these companies and their sectoral distribution were examined in the study conducted by the Brand Finance (Brand Finance, 2020) research company on the 100 companies with the highest brand value globally and in our country. Companies operating in the banking, fashion, food, ready-made clothing and media sectors, which are in direct contact with their customers, use social media more actively and have higher follower numbers. These sectors are also the ones in which companies with the“Business to Customer”business model operate and the end consumer is reached without a mediator. Companies in sectors such as Construction, Construction, Defense, and Energy that do not have direct contact with the customer and have a business structure of“Business to Business”use social media on a limited basis. Among the business lines that are subject to marketing on social media platforms, food products are a product group that directly affects consumers, has an impact on large masses and is under the influence of many socio-economic and demographic factors. In addition, according to the report of the research company Brandwacth, in which consumers' social media usage and trends in the food and beverage sector are revealed, it is emphasized that consumers' preferences and tendencies are changing rapidly and it has become necessary for business owners and other stakeholders to have extensive information about consumers in such a variable area. Brands create profiles and identities with visual elements (colour, logo, slogan use) that reflect brand values in social media, carry out advertising and promotional activities, organize various competitions and campaigns, carry out sponsorship and social responsibility activities, cooperate with celebrities, and target their audience step by step. At this stage, the cultural, socioeconomic level and profile of the target