Türk ve Alman hukukunda İdare Hukuku boyutuyla yenilenebilir enerji üretimi
Renewable energy production in Turkish and German law within the content of Adminisrative Law
  1. Tez No: 653804
  2. Yazar: ZEYNEP NİHAL AYDINOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESER US DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji üretimi, İmar Planlarında yer seçimi, Üretime İzin Verilmesi, Teşvik Edilmesi, Menfaatler Dengesinin Sağlanması, production of renewable energies, location in zoning plans, permitting renewable energy production, encouragement of renewable energy production, Ensuring the balance of interests
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 368
Özet
Çalışmada Türkiye ve Almanya'da yenilenebilir enerji payının brüt enerji tüketiminde sürekli olarak artış gösteren eğiliminin idare hukukuna yansıması ve bunun menfaatler dengesine olan etkileri ele alınmıştır. Bu kapsamda her iki hukuk sisteminde enerji piyasasının genel özellikleri, temel düzenlemeleri, yenilenebilir enerji alanında görev yapan kurumlar ve üretim aşamasında idarenin görev ve yetkileri incelenmiştir. İdarenin görev ve yetkileri bağlamında ise hem Türk hem Alman hukukunda yer tespiti için imar planı yapılması, tesis kurulumu için izin verilmesi, yenilenebilir enerjinin teşvik yöntemleri ve bu teşvikin piyasadaki aktörlerin temel hak ve özgürlükleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Öte yandan çalışmada yenilenebilir enerji üretiminde menfaatler dengesinin nasıl sağlanacağı Türk ve Alman hukuku üzerinden karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Yenilenebilir enerji üretimi kamu yararına olmasına rağmen, onunla çatışmalı olabilecek diğer kamu yararına faaliyetlerin veya bireysel yararın bu türden bir üretime her durumda feda edilmemesi için, süreçten etkilenen tüm menfaatlerin üretimin her aşamasında dikkate alınması gerekmektedir. Çalışmada menfaatler çatışmasının olduğu hallerde karşılıklı sınırlamalar getirilerek, bu menfaat alanları için mümkün olan en uygun hukuki korumanın tesis edilmesinin yöntemleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, the share of renewable energy in gross energy consumption in Germany and Turkey as the tendency of continuous increase, reflection of administrative law and its effects on its balance interests were discussed. In this context, the general characteristics of the energy market in both legal systems, basic regulations, institutions working in the field of renewable energy and the duties and authorities of the administration during the production phase were examined. In the context of the duties and authorities of the administration, making zoning plans for location, permission for facility establishment, methods of encouragement of renewable energy and the effects of this incentive on the fundamental rights and freedoms of the actors in the market were evaluated. On the other hand, in the study, how the balance of interests in renewable energy production can be achieved was examined comparatively through Turkish and German law. Although renewable energy production is in the public interest, all interests affected by the process need to be taken into account at every stage of production so that other public benefit activities that may conflict with it or the individual benefit are not sacrificed in all cases to such generation. The study explains the methods of establishing the most appropriate legal protection possible for these areas of interest by introducing mutual restrictions in cases of conflict of interests.