Roma İmparatorluğu ve Sasani Devleti'nin siyasi ilişkileri (III-VII. yüzyıl)
- Tez No: 653807
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sasani Devleti, Roma, Doğu Roma, III. Yezdigirt, Anadolu, Sasanian, Roma, Eastern Roman Empire, III. Yezdigirt, Anatolia
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Roma-Sasani Devletleri dört yüz sene Anadolu'nun Doğu sınırlarına hakim olabilmek için mücadele etmiştir. Roma İmparatorluğu döneminde de İmparatorluğun Doğu sınırları için tehlikeli bir hal alan Sasani Devleti özellikle Roma imparatorluğu ikiye bölündükten sonra, Doğu Roma'nın kuruluşundan başlayıp Sasani İmparatorluğu'nun son hükümdarı olan III. Yezdigirt döneminin sona ermesine kadar savaşların ve diplomasinin en yoğun şekilde yaşandığı dönem olmuştur. Anadolu'nun Doğu sınırında yaşadıkları mücadelelerden dolayı bölgede sürekli ilişki halinde olan bu iki devlet, yüzyıllar boyunca birbirlerinin topraklarına akınlar yaparak birbirlerine karşı üstünlük sağlamaya çalışmışlardır. İki devlet arasındaki mücadele, Sasani Devleti'nin yıkılma sürecine girmesi ile son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
Roman and Sasanian forces clashed with each other in order to dominate the borders of Eastern Anatolia for four hundred years. Even in the period of Roman Empire and Sasanian Empire became dangerous foreastern borders, especially after the division of the Roman Empire from rising of Eastern Roman Empire to reign of Yezdigirt III, who was the latest Sasanian Emperor (Shah), had been the most compact period in terms of diplomacy and battles. These two states had contact each other due to struggles in the eastern border of Anatolia. They were doing many invasionin disputed territories and tried to become dominant between them. Conflicts between these two power ended with the process of decline of Sassanian State from 7th century.