Hipertansiyon tanılı pediatrik hastalarda fragmente QRS incelemesi
The investigation of fragmented QRS in pediatric patients with hypertension
  1. Tez No: 653947
  2. Yazar: MUSTAFA FATİH ÇİÇEKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BURHAN OFLAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Fragmente QRS, Hedef organ hasarı, Hipertansiyon, Sol ventrikül hipertrofisi, Fragmented QRS, Target organ damage, Hypertension, Left ventricular hypertrophy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Sol ventrikül hipertrofisi, hipertansiyona sekonder miyokardiyal liflerin boyutunda artış ve fibrozis ile karakterize olan en önemli kardiyak hedef organ hasarıdır. Bu çalışmada hipertansiyon tanılı pediatrik hastaların, kardiyovasküler tutulum açısından LVH (Sol ventrikül hipertrofisi)' nin bir EKG (Elektrokardiyografi) bulgusu olan fQRS (Fragmente QRS) analizi ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya hipertansiyon tanısı ile takip edilen 18 yaş altı 31 hasta dahil edildi. Fragmente QRS varlığı EKG ile, LVH varlığı EKO (Ekokardiyografi) ile değerlendirildi. Hastalar fQRS varlığına göre iki gruba ayrıldı. Grupların demografik, klinik, laboratuvar ve EKO bulguları karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların12'si (%38.7) kız, 19'u (%61.3) erkekti ve yaş medyan değeri 15 (5-17) olarak hesaplandı. EKG değerlendirmesinde 12 (%38.7) kişide fQRS, EKO değerlendirmesinde 15 (%48.4) kişide LVH saptandı. Sol ventrikül hipertrofisi olan hasta oranı, fQRS tespit edilen ve edilmeyen gruplar arasında benzerdi (%50'ye karşın %47.4, p=0.886). İki grup arasında demografik, klinik, laboratuvar ve diğer EKO bulguları açısından anlamlı düzeyde fark yoktu. Sonuç: Literatürde daha önce çalışılmamış olan, hipertansif çocuk hastalarda fQRS sıklığı erişkin hipertansiyon hastalarına benzer şekilde yüksektir. Fragmente QRS tespit edilen hastalarda LVH sıklığı istatistiksel olarak anlamlı olmasa da yüksektir. Bulgularımızın ileri çalışmalar ile desteklenmesi literatüre önemli katkılar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Left ventricular hypertrophy is the most important cardiac target organ damage, characterized by an increase in the size of myocardial fibers and fibrosis secondary to hypertension. In this study, it was aimed to evaluate the pediatric patients diagnosed with hypertension by fQRS analysis, which is an ECG finding of LVH in terms of cardiovascular involvement. Methods: The study included 31 patients under the age of 18 who were followed-up with the diagnosis of hypertension. The presence of fQRS was assessed by ECG and the presence of LVH by ECO. The patients were divided into two groups according to the presence of fQRS. Demographic, clinical, laboratory and ECO findings of the groups were compared. Results: Twelve (38.7%) of the patients were female and 19 (61.3%) were male and the median age was as 15 (5-17). Electrocardiographic evaluation revealed fQRS in 12 (38.7%) individuals, and LVH in 15 (48.4%) was detected in the ECO evaluation. The frequency of patients with left ventricular hypertrophy was similar in the group with fQRS and without fQRS (50% vs. 47.4%, p=0.886). There was no significant difference between the two groups in terms of demographic, clinical, laboratory and other ECO findings. Conclusion: The frequency of fQRS in hypertensive pediatric patients, which has not been previously studied in the literature, is similar to that of adult hypertension patients. The frequency of LVH is high in patients with fragmented QRS, although it is not statistically significant. Supporting our findings with further studies may make important contributions to the literature.