Güncel seramik materyallerin ışık geçirgenlikleri ve renk stabilitelerinin incelenmesi
Investigation of Translucency and Color Stability of Contemporary Ceramic Materials
  1. Tez No: 654096
  2. Yazar: EMRE ÇELİKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ŞAMİL AKYIL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: seramik, renk stabilitesi, translüsensi, yaşlandırma, ceramic, color stability, translucency, aging
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Tam seramik sistemler son yıllarda gelişim göstermiş, bu da materyallerin estetik görünümündeki beklentinin artmasına neden olmuştur. Seramik restorasyonlar ile doğal dişler arasında renk uyumunun sağlanması ve bu uyumun uzun süre stabil kalması, estetik başarı için önemli kriterlerdendir. Bu çalışmanın amacı, farklı renkteki beş çeşit seramik materyalin renk stabilitelerine ve ışık geçirgenliklerine yapay yaşlandırma işleminin etkisinin incelenmesidir. A1 ve A3 renklerinde ve 14 x 10 x 1,5 mm boyutlarındaki 120 örnek, beş farklı seramik materyalden (Vita Suprinity, Vita Enamic, IPS e-max CAD, Copra Smile, Copra Supreme) hazırlandı.Örneklerin renk ölçümleri spektrofotometre (Vita EasyShade V) kullanılarak yaşlandırmadan önce ve sonra ölçüldü. Yaşlandırma işlemi buharla otoklavda 5 saat süreyle gerçekleştirildi. Her materyalden birer örneğe taramalı elektron mikroskobu (SEM) analizi yapıldı. Çalışmadan elde edilen veriler, non-parametrik Kruskal-Wallis testi, Bağımsız Örneklem t Test, Mann-Whitney U testi, Tekrarlı Ölçümlerde Karışık Desenli Varyans Analizi ve Bonferroni testi kullanılarak değerlendirildi. Çalışmanın bulgularına göre,yaşlandırma işlemi sonucunda en fazla renk değişimi Vita Enamic grubunda gözlenirken en az değişim IPS e-max CAD grubunda gözlendi. Vita Enamic A3 renginin renk değişimi, klinik olarak kabul edilebilir seviyenin üzerinde bulundu. Işık geçirgenliği en iyi materyal Vita Suprinity oldu, en az ışık geçirgenliği gözteren grup Copra Supreme oldu ve Copra Smile ile benzerlik gösterdi. Yaşlandırma işlemi sonucunda, IPS e-max CAD materyalinin ışık geçirgenliği arttı, Vita Enamic materyalininki ise azaldı. SEM görüntüleri incelendiğinde, genel olarak materyallerin yapısında yaşlandırma işlemi sonucunda değişiklikler gözlendi. Sonuç olarak, : Seramik çeşidinin ve materyal renginin değişimi, seramik materyallerin renk stabilitesinde ve ışık geçirgenliğinde etkili bulundu. Farklı içerikteki materyallerin yaşlandırma işlemi sonucunda optik özelliklerindeki değişimin farklı olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
Full ceramic systems have developed in recent years, which has increased the expectation in the aesthetic appearance of the materials. Ensuring color harmony between ceramic restorations and natural teeth and maintaining this harmony for a long time are important criteria for aesthetic success. The aim of this study is to examine the effect of artificial aging on the color stability and translucency of five types of ceramic materials of different colors. 120 samples in A1 and A3 colors and 14 x 10 x 1.5 mm in size were prepared from five different ceramic materials (Vita Suprinity, Vita Enamic, IPS e-max CAD, Copra Smile, Copra Supreme) before and after aging. The aging process was carried out in a steam autoclave for 5 hours. Scanning electron microscopy (SEM) analysis was performed on one sample from each material. The data obtained from the study were evaluated using the non-parametric Kruskal-Wallis test, Independent Sample t Test, Mann-Whitney U test, Mixed Pattern Analysis of Variance in Repeated Measures and Bonferroni test. According to the findings of the study, the highest color change was observed in the Vita Enamic group as a result of the aging process, while the least change was observed in the IPS e-max CAD group. The color change of the Vita Enamic A3 color was found above the clinically acceptable level. The best translucent material was Vita Suprinity, the group with the least translucency was Copra Supreme and similar to Copra Smile. As a result of the aging process, translucency of the IPS e-max CAD material increased, while that of the Vita Enamic material decreased. When SEM images were examined, changes were observed in the structure of the materials as a result of the aging process. As a result: The change of ceramic type and material color was found to be effective in color stability and light transmittance of ceramic materials. It was observed that the change in the optical properties of the materials with different content was different as a result of the aging process.