Osman Hamdi Bey resimlerinde mekân analizi
The location analysis of the paintings of Osman Hamdi Bey
- Tez No: 654440
- Danışmanlar: PROF. MEHMET REŞAT BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Osman Hamdi Bey, Osman Hamdi Bey ve Mekan, Ressam Osman Hamdi, Mekan Analizi, Osman Hamdi Bey, Osman Hamdi Bey and Location, Artist Osman Hamdi, Location Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Türkiye'deki kültür ve sanat ortamına büyük katkılar sağlayan, bu alanda günümüze kadar uzayan sağlam zeminler oluşturan Osman Hamdi Bey, bu başarılarıyla birlikte, ressamlığıyla da Türk sanatında önemli bir yere sahiptir. Osman Hamdi Bey, 1860 yılında hukuk öğrenimi için Paris'e gönderilmiş burada resme olan ilgisinden dolayı hukuk eğitimini yarıda bırakıp resim dersleri almaya başlamıştır. 1869'da İstanbul'a dönen Osman Hamdi'nin Paris'teki eğitimi dokuz yıl sürmüştür. İstanbul'a dönüşünün ardından birçok devlet görevinde yer alan Osman Hamdi Bey, Osmanlı Devleti'nin batılılaşma çabalarının başladığı dönemlerde, girdiği her alanda görevini başarıyla tamamlamıştır. 1881 yılında ise müze müdürlüğüne tayin edilmesiyle önemli adımlar atmaya başlayan Osman Hamdi, aynı zamanda ressamlığıyla da önem kazanmayı başarmıştır. Günümüzde halen eserleri ile gündemde olan Osman Hamdi Bey, Türkiye'deki önemli tarihi yapıları konu alarak yaptığı, oryantalist tarzda resimlerle doğuyu en doğru şekilde anlatan ressam olarak bilinmektedir. Eserlerinde tarihi mekanları neredeyse birebir kullanması sebebiyle Osman Hamdi Bey resimleri, tarihi mekanların geçmişteki görüntüleri adına belge niteliği taşımaktadır. Sanatçı, resimlerinde genellikle camilere, türbelere ve köşklere yer vermiştir. Bu mekanların bir kısmı şuanda müze olarak, bir kısmı ise işlevsel durumda kullanılmaktadır. Söz konusu mekanlar 19. Yüzyıldan günümüze kadar çok kez restore edilmiştir. Bundan kaynaklı olarak Osman Hamdi resimlerinde bulunan mekanlar, günümüzde çeşitli farklılıklar göstermektedir. Mekanların günümüzde farklı olmasının bir diğer sebebi ise sanatçının, resimlerinde mekanlara kendine özgü değişimler yapmasıdır. Mekanlardaki bu değişim ve farklılıklar, mimari, tarihi ve görsel analiz ile ortaya konarak daha ileriye aktarılabilir durumdadır. Bu çalışmada, Osman Hamdi Bey resimlerinde kullanılan mekanlar taranarak, bu mekanların mimari, tarihi ve görsel analizi yapılmaya çalışılmıştır. Ayrıca, zaman içinde yapılan değişiklikler, mimari ve dekoratif eklemeler veya çıkartmalar da ele alınarak mekanların güncel durumu hakkında bilgi vermek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Osman Hamdi Bey who contributes to the cultural and art environment in Turkey, and forms a basis for in this field until today. Besides his success has the importance in Turkish art with his painter. Osman Hamdi Bey is sent to Paris for his legal education in 1860. He has a keen interest in painting. For that reason he discontinues legal education and starts taking art lessons. Osman Hamdi, who returns to İstanbul in 1869, takes nine years of the education in Paris. Osman Hamdi Bey, who takes part in many state position after his return to İstanbul, wins through successfully in every field he entered during the westernization efforts of the Ottoman State. Osman Hamdi Bey who begins to take important steps in 1881 by appointment as a museum director manages to come into prominence also with his paintings. Osman Hamdi Bey is known as an artist who describes the East in the most correct way with the oriantalist-style pictures that are about historical structures in Turkey. Since he used historical places almost the same in his works the paintings of Osman Hamdi Bey has the characteristic of the former condition of the historical places. Osman Hamdi Bey often comprises mosques, tombs and mansions in his paintings. Today, some of these places are in the use of as a museum, some are in the use of functionally. The places that are mentioned have been restored many times from 19th century to date by now. For this reason,the places comprising in Osman Hamdi Bey's paintings are different from their orijinals. Also another reason of that is making typical changes of the paintings of his. Changes and diffrences of these places are in a position to carry into future by architectural, historical and visual analysis. In this study, historical and visual analysis are tried to attempt by examining the places comprised in Osman Hamdi Bey's paintings. In addition, providing information about the current condition of the places by considering the changing made over time architectural and decorative additions or removals are aimed.