Effects of daylight exposure on the symptoms of attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) in school-aged children
Gün ışığı maruziyetinin okul çağındaki çocuklarda görülen dikkat eksiklği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) belirtileri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 654568
  2. Yazar: HALA SWIYAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN EREN ŞANSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: DEHB, Gün Işığına Maruz Kalma, Okul-Yaşındaki Çocuklar, Mimari Tasarım, Sınıflar, ADHD, Daylight Exposure, School-Aged Children, Architectural Design, Classrooms
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) gelişmiş ülkelerde geniş çapta incelenmiş bir sorundur. Bununla birlikte, DEHB gelişmekte olan ülkeler bağlamında nadiren rapor edilmektedir. Konuyla ilgili literatür incelendiğinde, gün ışığı ve DEHB arasındaki ilişki tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle gerçekleştirelen bu çalışma, okul çağındaki çocukların DEHB belirtilerini azaltmada gün ışığına maruz kalma miktarının rolünün olup olmadığını araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma kantitatif yöntemleri kulanmakta ve iki aşamada gerçekleştirilmektedir: İlk aşamada DEHB belirtilerinin şiddeti, 12-13 yaşlarındaki 32 Arap öğrenciden oluşan Connors Öğretmen Puanlama Ölçekleri ve Connors Ebeveyn Derecelendirme Ölçekleri kullanılarak ölçülmüştür. Ayrıca, bir okul haftası için örneklemdeki gün ışığına maruz kalma miktarı da ölçülmüştür. İkinci aşamada, çocuklar bir sonraki okul haftasında sabah saat 10.00 ile 11.00 arasında sabah saat açık hava koşullarına maruz kalmıştır. DEHB belirtilerinin şiddeti maruziyet dönemini takiben hem ebeveynler hem de öğretmenler tarafından değerlendirilmiştir. Hem öğretmenlerin hem de ebeveynlerin değerlendirmesine dayanan sonuçlar, DEHB olan ve olmayan çocukları orta gün ışığına maruz bıraktıktan sonra, ilk haftada ölçülenlere kıyasla ikinci hafta DEHB semptomlarında bir düşüş olduğunu göstermiştir. Ayrıca, sonuçlar öğretmen ve edeveyn değerlendirmeleri ile öğrenci akademik puanları arasında orta düzeyde negatif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Ayrıca, öğrencilerin“Oppositional”puanları ve İngilizce notları arasında pozitif ilişki tespit edilmiştir. Bu sonuçlara ek olarak, cinsiyet değişkenine dayalı ebeveyn-öğretmen değerlendirmelerinin sonuçları DEHB puanlarında fazla bir fark yaratmamıştır. Gün ışığına maruz kalmanın sayısız olumlu etkisi vardır. Gün ışığını binalara entegre etmek üretkenliği ve öğrenme yeteneğini artırabilir. Araştırmalar, gün ışığı alan sınıflardaki çocukların gelişmiş öğrenme yeteneği sergilediğini göstermiştir. Yukarıda belirtilen bulgular, dış mekanda gün ışığına veya dış mekan aydınlık düzeylerine maruz kalmanın, okul çağındaki çocuklarda DEHB belirtilerinin şiddetini azaltabileceğini göstermektedir. Araştırma, mimari tasarımcıların gün ışığını okullar gibi inşa edilmiş ortamlarla entegre etmeyi dikkate almasını önermektedir. Ayrıca, gün ışığına rutin maruz kalma DEHB belirtileri olan ve olmayan çocuklar için faydalı olabileceği düşünülmektedir. Yapılı çevreyle etkileşimi ve algılanması ile ilgili karmaşık sorunları daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Çalışma, mimari tasarımcılara, gün ışığını öğrenme ortamlarına dahil ederek DEHB çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamalarını şiddetle tavsiye etmektedir.
Özet (Çeviri)
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) in developed countries is a broadly studied problem. However, ADHD is rarely reported in developing countries. The literature on the subject does not provide a clear understanding of the relationship between daylight and ADHD. Thus, the purpose of this study is to investigate whether the amount of daylight exposure has a role in reducing ADHD symptoms of school-aged children. The study follows quantitative methods, and it was carried out in two phases: In the first phase, the severity of ADHD symptoms was measured by using Connors Teacher Rating Scales and Connors Parent Rating Scales in a sample of 32 Arab students aged 12-13 years. In addition, the amount of daylight exposure in the sample was also measured for a school week. In the second phase, the children were exposed to outdoor daylight conditions for an hour in the morning between 10:00 AM and 11:00 AM during the following school week. The severity of their ADHD symptoms was also assessed by both the parents and teachers following the exposure period. Results based on the evaluation of both teachers and parents showed that after exposing the children to daylight outdoors, a moderate decrease in symptoms of ADHD was observed in the second week compared to those measured in the first week. In addition, the results show a moderate negative relationship between teacher and parent assessments and student academic scores. Also, a positive relationship was identified between participants' Oppositional scores based on parents' ratings and English scores. Moreover, the results of parent-teacher assessments based on gender variable did not make much difference to ADHD scores. Exposure to daylight has numerous positive effects. Integrating daylight to buildings could be enhanced productivity and ability of learning. Research has shown that children in classrooms with daylight exhibit improved learning ability. The findings mentioned above indicate that exposure to daylight outdoors or outdoor illuminance levels can reduce the severity of ADHD symptoms in school-aged children. The research recommends that architectural designers should take into consideration integrating daylight with built environments like schools. Also, routine exposure to daylight is beneficial for children with and without ADHD symptoms. Further investigations for better understanding the complex problems about the interaction with and perception of the built environment are needed. The study strongly recommends architectural designers to deal with ADHD children's needs by incorporating daylighting in learning environments.