Arap-İsrail sorununda Fransa etkisi (1918-1948)
French influence in the Arab-Israeli question (1918-1948)
- Tez No: 654699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Anglo-Fransız Rekabeti, Arap Milliyetçiliği, Arap-İsrail Sorunu, Fransa Etkisi, Filistin, Kudüs, Anglo-French Competition, Arab Nationalism, Arab-Israeli Question, French Influence, Jerusalem, Palestine
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
1948 yılında İsrail'in kuruluşu esnasında yaşananlar, insanlık tarihi ve uluslararası hukuk açısından tartışmalı sonuçlar doğurmuştur. Kökeni binlerce yıl öncesine dayanan İsrail-Filistin çatışması zaman zaman birbirlerinin aleyhine neticelenmiştir. Bu çalışmanın odak noktası; Filistin meselesinden doğan Arap-İsrail çatışmasıdır. Çalışmanın amaçlarından ilki; Arap-İsrail çatışmasında, daha önce değinilmeyen Fransız Müdahaleciliğini vurgulayıp Filistin meselesine yeni bir soluk getirmektir. İkinci olarak; Çalışma uluslararası ilişkiler literatürüne, Fransızların Arap-İsrail sorununa müdahil olmalarıyla ilgili eksikliğin farkında olarak, Orta Doğu'daki tartışmalara bir zenginlik katarak akademik araştırmalar için bir katkı sunmayı amaçlamaktadır. Son olarak; Doğu-Batı sorunsalının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlanması hedeflenmiştir. Orta Doğu'da Birleşik Krallık ve Fransa'nın güç çatışmasına ve rekabet içerisine girdiği önemli bulunan bir gerçektir. Bugüne kadar yapılan çalışmaların Sykes-Picot antlaşmasının ana ortağının Fransa olmasına rağmen, Fransızların, Orta Doğu'nun tarihinde ve Filistin meselesinin özünde adeta yok sayılması bu çalışma için itici güç kaynağı olmuştur. Çalışmanın genelinde Fransızların Orta Doğu'yu şekillendirmedeki etkin rolü nazara verilmiştir. Araştırmada Birinci Dünya Savaşı'ndan itibaren başlayan süreç 1948 yılında İsrail'in kuruluşunda son bulmuş, aradaki otuz yıllık zaman dilimi dikkate alınmıştır.
Özet (Çeviri)
What happened during the establishment of Israel in 1948 had controversial results in terms of human history and international law. The Israeli-Palestinian conflict, which dates back thousands of years, has at times turned out to be against each other. The focus of this work is the Arab-Israeli Conflict, which arose from the Palestinian issue. The first of the aims of the study; It is to bring a new breath to the Palestinian issue by emphasizing the French Interventionism in the Arab-Israeli conflict, which was not mentioned before. Secondly; The study aims to make a contribution to academic research by enriching the discussions in the Middle East, recognizing the lack of French involvement in the international relations literature, the Arab-Israeli conflict. Finally; It is aimed to contribute to a better understanding of the East-West problem. Although France is the main partner of the Sykes-Picot agreement, the fact that the French are ignored in the history of the Middle East and in the essence of the Palestine issue has been the driving force for this study. Throughout the study, the effective role of the French in shaping the Middle East has been considered. In the research, the process that started from the First World War ended in the foundation of Israel in 1948, and the thirty-year period in between was taken into consideration.