5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi suçu (TCK Md. 83)
Committed deliberate murder by negligent behaviar in the Turkish Penal Code no. 5237 (TPC Art. 83)
- Tez No: 654709
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, Kasten Öldürme, İhmali Davranış, Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesi, Garantörlük, Turkish Penal Code No. 5237, Intentional Killing, Negligent Act, Commitment of Intentional Killing with Negligence, Guarantor
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
İnsanın temel haklarından biri olan yaşama hakkı, hemen hemen her hukuk düzeni tarafından korunur. Dolayısıyla bu kıymetli hakkı ihlal etmeye yönelik gerçekleştirilen davranışlar ceza hukuku tarafından yasaklanmaktadır. Ceza kanunları yasakladıkları davranışları kanunilik ilkesi gereğince açık, anlaşılır biçimde ifade eder ve bu davranışların karşılığında birer yaptırım öngörerek onları suç diye tanımlar. İnsanlık tarihi kadar eski olan kasten öldürme de bu suçlar arasında en önemlilerindendir. Türk ceza hukukunda kanun koyucu, yaşama hakkına verdiği öneme binaen bu hakkı ihlal etmeye yönelik gerçekleştirilen icrai davranışların yanı sıra birtakım ihmali davranışların da yasaklanmasını emretmiştir. Böylelikle 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 83'te kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi suçu düzenlenmiştir. Çalışmamızda genel suç inceleme yöntemiyle kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi suçu ele alınmış, doktrindeki tartışmalara değinilmiş, çeşitli eleştiri ve görüşlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The right to life, one of the fundamental human rights, is safeguarded by virtually all legal orders. Therefore, acts that violate this valuable right are prohibited by the penal code. Penal codes describe such prohibited acts in a concise manner in line with the principle of legitimacy, define them as crimes and stipulate sanctions against such acts. Intentional killing, which is as ancient as human history, is one of the most important crimes among them. In the Turkish penal code, the law-makers ordered the prohibition of specific negligent acts as well as executive acts committed to breach this right as the proof of the importance it attaches to the right to life. Thus, the crime of intentional killing with the negligent act was regulated in Article 83 of the Turkish Penal Code No. 5237. In our study, the crime of intentional killing with the negligent act was addressed with the general crime investigation method, discussions in the doctrine were outlined and various criticisms and opinions were included.