Türk iş hukukunda işe iade davası sonrası işe başlama süreci
Starting process after return to work in Turkish labour law
- Tez No: 654899
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İşe İade Davası, İş Güvencesi, İşe Başvuru, İşe Başlatma, Samimiyet, Ciddiyet, Reemployment Lawsuits, Job Security, Job Application, Starting Work, Sincerity, Seriousness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Uluslararası ve ulusal çerçevede işçi ve işveren ilişkileri her zaman dinamik bir alan olmuştur. Bu alanı düzenleyen normlar ise taraflar arasındaki pratikteki eşitsizliğin tersine işçi lehine yapılmıştır. Çünkü pratikte bir işveren karşısında işçinin sahip olduğu imkanlar her zaman daha kısıtlıdır. Bunun için çeşitli düzenlemelerle bu eşitsizlik çözülmek istenmiştir. İş güvencesi düzenlemeleri ve buna bağlı olarak açılan işe iade davaları da bunun somut belirtisidir. Türkiye'deki iş yargılamasında önemli yer tutan işe iade davaları arabuluculuk dava şartına tabi tutulmuştur. Arabuluculuk aşamasında anlaşılamaması halinde feshin geçersizliğinin tespiti davası açılacak ve davanın kabulü halinde mahkeme tarafından dört aylık boşta geçen süre ücretine ve işçinin işe iade başvurusu ile işverenin işçiyi işe başlatmaması halinde dört aydan sekiz aya kadar olan işe başlatmama tazminatına hükmedilecektir. Kanun koyucu, işe iade davası sonrası taraflara bir takım yükümlülükler getirmiştir. Burada tarafların dürüstlük kuralına göre davranmaları çalışma barışını sağlayacak ve işe iade davası sonrası işe başlama sürecini etkinleştirecektir. Şöyle ki: işçinin işverene işe iade başvurusunu samimi olarak yapması, işverenin ise samimi olarak yapılan bu işe iade başvurusunu kabul ettiği takdirde işçiyi aynı görevinde ciddi olarak işe başlatması gerekmektedir. İşçinin işe başlatmama tazminatını hak edebilmesi için işverene işe iade başvurusunda bulunması gerekmekte ve işverenin de işçiye işe başlatmama tazminatı ödememek için işçiyi işe başlatması gerekmektedir. İşe başlatmama tazminatı, iş güvencesinin önemli bir yaptırımı olarak işçiyi korumakta iş güvencesinin temelini teşkil etmektedir. Tezimizde, tarafların işe iade davası sonrasındaki davranışları, işçinin işe iade başvurusunda samimiyet olgusu, işverenin işe başlatma eyleminde ciddiyet olgusu, dürüstlük kuralı çerçevesinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Employee and employer relations have always been a dynamic area in the international and national framework. In practice, the employer is stronger than the worker. Therefore, laws were made in favor of the worker. Job security laws are a concrete example. Reemployment lawsuits system from job security. An important case is the kind of work extradition proceedings in Turkey. This case is subject to mandatory mediation. The trial is a suit case. Determines whether the termination is invalid. In case of acceptance of the reemployment lawsuit, a four month free time fee and a non start up compensation decision between four and eight months. After the court decision is finalized, the worker applies for reemployment. The employer will start hiring the worker. Lawmaker imposes certain obligations on the parties. The obligations of the parties shall be examined in accordance wıth the rules of good faith to ensure working peace. The worker should make a sincere application for reemployment. The worker must do this to gain compensation. The employer should also seriously propose to start the worker. The employer must do so in order not to pay the indemnity compensation. These behaviours of the parties shall be examined in accordance with the rules of good faith. Non start up compensation is an important sanction of the job security. Because it protects the worker. It is a salary between four months and eight months. Some workers do not want to start work, but they want to return to work in order to receive compensation. Some employers do not want to get the worker back to work. However, in order not to pay the compensation, employer starts the worker. This behaviour of the employee and the employer is contrary to the rule of good faith. How their behaviour should be explained in thıs thesis. In addition, the result of the acts contrary to the rules of good faith will be explained. The courts in Turkey do not have sufficient regulation on this matter. this issue was examined with doctrine, high court decisions and scientific articles.