İlk dönem Arap-İslâm ordularının Hindistan ve Türkistan fetihleri (650-750)
India and Turkistan conquest of the first period Arab-Islamic armes (650-750)
- Tez No: 655052
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türkistan, Hindistan, Müslüman-Araplar, Emevîler, Turkistan, India, Muslim-Arabs, Umayyads
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
VII. yüzyıl ikinci yarısından sonra Hulefâ-yı Râşidîn döneminde başlayan Arap-İslâm fetihleri Emevî döneminde daha belirgin bir hal almıştı. Müslüman-Arapların Türkistan ve Hindistan bölgelerine yaptıkları akın ve fetihlerin başarılı olmasında mevcut durumun oynadığı rol azımsanmayacak derecede önemliydi. Hz. Ömer ile başlayan fetihler Emevî döneminde daha geniş alana yayılmış pek çok bölge İslâmiyet ile tanışmıştı. Bu dönemde Türkistan ve Hindistan'ın kuzey bölgelerine devamlı fetih hareketlerinde bulunan Arap-İslâm orduları Türkistan'da Kaşgar'a kadar olan bölgeyi, Hindistan'da ise Kuzey Hindistan'ın hemen hemen bütün bölgelerini fethettiler. Müslüman-Araplar, fetihlerinin kalıcı bir mahiyet kazanması için İslâm dinini fethettikleri bölgelere yayıp yaşatmayı hedeflemişlerdi. Kalıcı Hâkimiyet kurma maksadıyla fethettikleri bölgelere şehirler inşa edip, camiler yaptırıldıktan sonra bu şehirlere Müslüman nüfus iskân ettirildi. Başarılı bir şekilde fetih hareketlerini devam ettiren Emevîler aynı başarıyı uyguladıkları kabile ve ırk asabiyeti politikasının idari ve askeri alanlardaki olumsuz sonuçları nedeniyle başaramadılar. Fethettikleri bölgelerde sık sık isyanların çıkması, fetihlerin akabinde İslâmiyeti kabul edenlerin tekrar dinden çıkması otoritelerini bu bölgelerde kalıcı olarak sağlayamadıklarının adeta delili niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
VII. After the second half of the century, the Arab-Islamic conquests that emerged during the Hulefâ-yı Rashid period became more prominent during the Umayyad period. The role in the success of the Muslim-Arab invasions and conquests in Turkistan and India was not underestimated. Hz. Conquests with Umar Many regions, which spread to more areas during the Umayyad period, met Islam. In this order, the Arab-Islamic armies, which were engaged in conquest movements in the northern regions of Turkistan and the northern regions of India, conquered the region up to Kashgar in Turkistan, and almost all the regions of Northern India in India. Muslim-Arabs aimed to spread the religion of Islam to the regions they conquered in order for their conquests to have a permanent character. For this purpose, the cities they conquered were built, and the mosques were built in these cities after the population was settled in these cities. The Umayyads, who successfully continued their conquest movements, did not have a permanent domination due to the negative consequences of the tribal and racial irritability policy in the administrative and military areas. The frequent rebellions they conquered, and the return of those who converted to Islam after the conquests are almost proof that they could not permanently establish their authority.