Katılımcı bütçeleme sisteminin uygulanabilirliği ve farkındalığı: Kırıkkale halkına yönelik bir araştırma
Implementation and awareness of participatory budgeting system: A research on Kırıkkale people
- Tez No: 655055
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA BALIKÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Katılımcılık, Katılımcı Bütçeleme, Yerel Yönetim, Participation, Participatory Budgeting, Local Government
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Dünyanın giderek küreselleşmesi, bireyleri daha bilinçli hale getirmiştir. Bilinçlenen bireyler toplumda söz sahibi olmayı, yaşadığı bölge ile ilgili karar vermeyi istemiştir. Vatandaşların bölgeleri hakkında daha hızlı karar verme istekleri, yönetimdeki kişilere daha hızlı ulaşabilme ihtiyaçları yerel yönetim kavramını meydana getirmiştir. Yerel yönetimlerde bölgenin daha demokratik ilerlemesi için halk söz sahibi olmak istemiştir. Bireylerin söz sahibi olma isteği katılımcılık kavramının uygulanmaya başlamasını sağlamıştır. Vatandaşların bölge ile ilgili istek ve ihtiyaçlarında belediyelerin ayıracağı bütçelerin şekillenmesi katılımcı bütçeleme sistemi ile tanışmamızı sağlamıştır. 1989 senesinden beri uygulanan katılımcı bütçeleme sistemiyle, aşamalı bir şekilde istek ve ihtiyaçların doğması uygulamanın hayatımıza girmesine sebep olmuştur. Çalışmanın amacı katılımcı bütçeleme sistemini tanıtıp, dünya ülkeleri ile birlikte ülkemizde uygulanabildiğini göstermektir. Katılımcı bütçelemenin yerel yönetimler ile mali yerelleşme arasındaki ilişkiyi tezimizde göstermiş bulunmaktayız. Kırıkkale ili halkına yönelik yaptığımız analizimizin sonucunda katılımcı bütçelemeye yönelik farkındalığın olup olmadığı tespit edilmiştir. Vatandaşların katılımcı bütçeleme sistemine yönelik tutumları da verilerimizin sonuçlarında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The globalizing world has made individual more conscious. Conscious individuals wanted to have a say in the society and to decisions about the region their live in. Citizens willingness to make faster decisions about their region, the need to reach people in the administration faster has created the concept local government. The peoples wanted to have a say for the democratic progress of local government regions. Individuals desire to have a say has made the concept of participation started to be applied. The wishes and desires of the citizens are determined according to the budget allocated by the municipalities. The participatory budgeting system, which has been implemented since 1989, has caudes the application to come into our lives gradually due to the emergence of requests and needs. The aim of the study is to introduce the participatory budgeting system and show that it can be applied in our country together with the world. We have shown of the relationship of participatory budgeting between local goverments and financial decentralization in our thesis. As a result of our analysis for the poeple of Kırıkkale province, it was determined whetherthere is awareness of about participatory budgeting. Citizens attitudes towards the participatory budgeting system a real so included in the results of our data.