Tâhirü'l-Mevlevi'nin Mesnevi Şerhi'nde (1-6. C.) hadisler, Hz. Muhammed (S.A.V.) ve dört halife
Hadiths in the announcement of Tâhirü'l-Mevlevi (1-6th C.), Hz. Muhammad (S.A.V.) and the four caliphs
  1. Tez No: 655178
  2. Yazar: RAHİME ACAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL SUCU KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mevlana, Mesnevi, Hadis, Peygamber Efendimiz, Dört Halife, Mevlana, Mesnevi, Hadith, Prophet Muhammad (S.A.V.), Four Caliphs
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevîlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevilik Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
“Tâhirü'l- Mevlevi'nin Mesnevi Şerhi'nde (1- 6. C.) Hadisler, Hz. Muhammed (S.A.V.) ve Dört Halife”konulu tez çalışması giriş, Mesnevi'de yer alan ve Mesnevi'de olmayıp Tâhir'ül-Mevlevi'nin Şerhi'ne ilave ettiği hadisler, Hz. Muhammed (S.A.V.) ve dört halife ile ilgili hususlar ve sonuç bölümünden oluşmaktadır. Giriş kısmında; tezin yazılma amacı, izlenen yöntem ve belli başlı bazı bilgiler yer alır. Çalışmamız, Mesnevi beyitlerinin Farsça orijinal metni, okunuşu, tercümesi ve şerhlerinin yanında bizim açıklamalarımızı ve tespitlerimizi ihtiva etmektedir. Her bir beyitte öncelikle Tâhirü'l-Mevlevi'nin açıklamaları olduğu gibi köşeli parantez içinde alınmış, sonra da tarafımızdan gerekli izah yapılmıştır. Tâhirü'l-Mevlevî'nin şerhinde gördüğümüz yazım kuralları ve beyitlerin okunuşundaki bariz hatalar düzeltilerek yazılmıştır. Tablolarda kaç beyit tespit edildiği belirtilmiştir. Sonuç kısmında konu ile ilgili genel değerlendirmeler yer alır.
Özet (Çeviri)
“The hadiths in the Commentary on the Masnavi (1-6th c.) Of the Tâhirü'l-Mevlevi (1-6th century) Prophet Muhammad (S.A.V.) and the four caliphs”introduction, the hadiths added to the Commentary by Tâhirü'l-Mevlevi, not in the Mesnevi and the Masnavi, It consists of issues about Muhammad (S.A.V.) and the four caliphs and a conclusion section. In the introduction; the purpose of writing the thesis, the method followed and some basic information. Our study includes the original text, reading, translation and annotations of the Masnavi couplets in Persian, as well as our explanations and determinations. In each couplet, first of all, the explanations of Tâhirü'l-Mevlevi were taken in square brackets as they were, and then the necessary explanation was made by us. The spelling rules we see in the commentary of Tâhirü'l-Mevlevi and the obvious mistakes in reading the couplets were corrected. It is stated in the tables how many couplets were determined. The conclusion section includes general evaluations about the subject.