Deneysel periodontitisli ratlarda sistemik melatonin uygulamasının periodontitis ilişkili böbrek hasarı üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of systemic melatonin application on periodontitis related kidney injury in rats with experimental periodontitis
  1. Tez No: 655410
  2. Yazar: BÜŞRA ÜNVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ KÖSE
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek, deneysel periodontitis, matrix metalloproteinaz, melatonin, oksidatif stres, periodontal-sistemik hastalık etkileşimleri, Kidney, experimental periodontitis, matrix metalloproteinase, melatonin, oxidative stress, periodontal-systemic disease interactions
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Bu hayvan çalışmasının iki temel amacı periodontitisin böbrek yapı ve fonksiyonları üzerine muhtemel etkileri ile sistemik melatonin uygulamasının terapötik etkinliğini kapsamlı olarak araştırmak idi. Materyal ve Metod: 24 erkek Sprague-Dawley ratı rastgele üç gruba ayrıldı: kontrol, deneysel periodontitis (Dp) ve Dp-Melatonin (Dp-Mel). Periodontitis, sağ-sol alt 1.molar dişlerin boyunlarına sub-paramarjinal pozisyonda 3.0 ipek sütur yerleştirilmesi ve süturun yerinde 5 hafta süre ile muhafazası yoluyla indüklendi. Hemen takiben intraperitoneal olarak melatonin ve taşıyıcı (Kontrol ve Ep grupları) uygulamaları (10 mg/vücut ağırlığı/gün, 14 gün) gerçekleştirildi. Ratların ötenazisini takiben mandibular ve böbrek doku örnekleri alındı. Periodontal kemik kaybı histolojik ve mikrobilgisayarlı tomografik kesitlerle ölçüldü. Sağ böbrekte histopatolojik ve immünohistokimyasal, sol böbrekte ise biyokimyasal (MDA, GSH, OSİ, TNF-α, IL-1β, MMP-8, MMP-9 ve KtD seviyeleri) değerlendirmeler yapıldı. Böbreklerin fonksiyonel durumu serum kreatinin, üre, sistatin C ve üre kreatinin düzeyleri ile analiz edildi. Bulgular: Melatonin ligatürle indüklenen periodontal kemik kaybını belirgin olarak sınırlandırdı (p0.05) melatoninin terapötik etkinliği ise sınırlı idi (p>0.05). Sonuç: Melatonin periodontitis ilişkili inflamatuar stres, apoptozis ve yapısal fakat fonksiyonel olmayan bozuklukları etkili bir şekilde sınırlandırabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Two main aims of this animal study were to inspect the possible effects of periodontitis on the structure and functions of the kidneys and the therapeutic effectiveness of melatonin. Material and Methods: Twenty-four male Sprague-Dawley rats were randomly divided into three groups: control, experimental periodontitis (Ep), and Ep-melatonin (Ep-Mel). Periodontitis was induced by placing 3.0-silk sutures sub-paramarginally around the cervix of right-left mandibular first molars and maintaining the sutures for 5weeks. Then melatonin (10 mg/kg bodyweight/day, 14 days), and the vehicle was administered intraperitonally. Mandibular and kidney tissue samples were obtained following the euthanasia. Periodontal bone loss was measured via histological and microcomputed tomographic slices. On right kidney histopathological and immunohistochemical, and on the left kidney biochemical (MDA, GSH, OSI, TNF-α, IL-1β, MMP-8, MMP-9, and CtD levels) evaluations were performed. Renal functional status was analyzed by levels of serum creatinine, urea, cystatin-C, and urea creatinine. Results: Melatonin significantly restricted ligature-induced periodontal bone loss (P0.05); and the therapeutic activity of melatonin was limited (P >0.05). Conclusion: Melatonin restricts the periodontitis-induced inflammatory stress, apoptosis, and structural but not functional impairments.