Detection of Meloidogyne spp. from greenhouses of Northern Iraq
Kuzey Irak sera alanlarındaki kök-ur nematodlarının belirlenmesi
  1. Tez No: 655523
  2. Yazar: HOSHANG KANABİ HAMAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİLHAN MENNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sera, teşhis, kuzey Irak, kök-ur nematodlar, Greenhouses, identification, northern Iraq, root-knot nematodes
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Kök-ur nematodu türleri (Meloidogyne spp.), seralarda yetiştirilen sebzelerde önemli kayıplara neden olan önemli bitki paraziti nematod gruplarındandır. Kök-ur nematodları teşhislerindeki zorluklar nedeniyle Irak'ın kuzey bölgesindeki zararının, bildirilen vakalardan önemli ölçüde daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. Bu nedenle, çalışmada Kuzey Irak'ın Süleymaniye, Erbil ve Duhok illerindeki farklı ilçelerde sebze yetiştirilen seralarda kök-ur nematodlarının yayılışı, bulaşıklık oranı ve tür teşhislerinin yapılması amaçlanmıştır. Bu bölgedeki seralarda yetiştirilen ve örnek alınan başlıca sebzeler; hıyar, domates, roka, brokoli, patlıcan, kabak, karnabahar ve maruldur. Bu sebzeler arasında ise en fazla bulaşıklığa (% 58.33) hıyar bitkisinin sahip olduğu tespit edilmiştir. İncelenen toplam 187 örnekten 70'inin (% 37,05) kök-ur nematodları ile bulaşık olduğu; bu örneklerden 35'inin Süleymaniye'de iken Erbil ve Duhok'ta ise sırasıyla 20 ve 15 olduğu saptanmıştır. En yüksek bulaşıklık oranı Süleymaniye'de (% 39.77) olup onu Duhok (% 37.50) ve Erbil'de (% 33.89) izlemiştir. Bulaşık seralardan elde edilen 70 populasyon, morfolojik (genital alan morfolojisi) ve biyokimyasal (esteraz fenotipi) yöntemler ile teşhis edilmiştir. Bulaşıklık oranının en yüksek olduğu il Sulaymaneyah (% 39.77) olup, bunu sırasıyla % 37.50 ile Duhok ve % 33.89 ile Erbil izlemektedir. Morfolojik ve biyokimyasal yöntemlerden elde edilen sonuçlar bir arada değerlendirildiğinde, en yaygın türün 45 serada saptanan M. javanica (% 64.3) olduğu ve onu 25 (% 35.7) seradan elde edilen M. incognita'nın izlediği belirlenmiştir. Çalışmada karışık populasyonun varlığına ise rastlanmamıştır. Bu çalışma, bölgedeki seralarda kök-ur nematodlarının bulaşık seviyesinin belirlendiği ve Meloidogyne türlerinin tanımlanması için esteraz fenotipinin kullanıldığı ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Root-knot nematodes are the main important group among plant-parasitic nematodes causing serious losses in greenhouses-grown vegetable over the world. Since root-knot nematodes (RKNs), Meloidogyne spp. are frequently misidentified, their damage is supposed to be significantly greater than the reported cases in the Northern Region of Iraq. Therefore, a survey was conducted to evaluate the distribution, infestation level, and identification of RKNs in greenhouses grown vegetables of different districts from Sulaimani, Erbil, and Duhok provinces, Iraq. RKNs were detected in 70 (37.05%) out of 187 composite soil samples, of which 35 populations were from Sulaimani followed by Erbil and Duhok with 20 and 15, respectively. The infestation level reached highest level in Sulaimani (39.77%) followed by Duhok (37.50%) and Erbil (33.89%). The major vegetable crops grown in greenhouses of this region from which samples were collected include cucumber, tomato, arugula, broccoli, eggplant, zucchini, cauliflower, and lettuce. The highest infestation level (58.33%) was detected on cucumber. Seventy populations collected from infested greenhouses, were identified based on morphological (perineal pattern) and biochemical (esterase phenotype) studies. Two species of RKNs were identified including; M. javanica is the most predominant species in this region detected in 45 (64.3%) greenhouses, followed by M. incognita which is detected in 25 (35.7%) greenhouses. The existence of mixed populations of RKNs was not detected in this study. This is the first survey study on the infestation level of root-knot nematodes in greenhouses of northern region and the first study that used esterase phenotype for identification of Meloidogyne spp. in Iraq.