Örgütsel vatandaşlık davranışı ve çalışan memnuniyeti ilişkisi: Perde işletmesinde bir uygulama
The relationship between organizational citizenship behavior and employee satisfaction: A practice in curtain operation
- Tez No: 655788
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY DEMİRALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Perde İşletmesi, Çalışan Memnunuyeti, Organizational Citizenship Behavior, Perde Enterprise. Employee Satisfaction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışmanın amacı perde işletmesi çalışanlarının kişisel bilgileri, örgütsel vatandaşlık davranışı ve çalışan memnuniyeti arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada evren hakkında geniş bir bilgiye sahip olmak amacıyla betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada örgütsel vatandaşlık davranışını ölçmeye yönelik geçerlik ve güvenirlik çalışmaları tamamlanmış Podsakoff vd. tarafından 1990 yılında oluşturulmuş 29 maddelik örgütsel vatandaşlık davranış ölçeği kullanılmıştır. Ölçek perde işletmesinde çalışan 753 kişiden basit seçkisiz örneklem alma yöntemine göre 80 mavi ve 131 beyaz yaka olmak üzere toplam 211 çalışana uygulanmıştır. Araştırmaya katılan perde işletmesi çalışanlarının toplam örgütsel vatandaşlık davranışı puanlarının ortalamanın üstünde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan perde işletmesi çalışanlarının çalışan memnuniyetleri orta düzeydedir. Örgütsel vatandaşlık ve memnuniyet düzeyinin artırılması için kurumsal iyileştirmelerin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between Perde Enterprise employees personal information, organizational citizenship behavior and employee satisfaction. Quantitative research method was used in this research. A descriptive scanning model was used in the research to gain a wide knowledge of the universe. .In this study, validity and reliability studies aimed at measuring organizational citizenship behavior were completed. The 29-item organizational citizenship Behavior Scale created by Podsakoff et al. in 1990 was used. The scale was applied to a total of 211 employees, 80 blue and 131 white collars, according to the simple unselected sampling method from 753 people working in the Perde Enterprise. Total organizational citizenship behavior scores of Perde Enterprise employees who participated in the study were found to be above average. The employees of the Perde Enterprise who participated in the research have a moderate level of employee satisfaction. A positive and moderate relationship was found between total organizational citizenship behavior and total work satisfaction scores of Perde Enterprise employees. It is recommended that institutional improvements be made in order to increase organizational citizenship and satisfaction level.