Kiraz (Prunus avium L.) budama artık katsayısının ve enerji potansiyelinin belirlenmesi
Determination of cherry pruning residual coefficient and energy potential
  1. Tez No: 655977
  2. Yazar: MEHMET ALİ MANDACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GIYASETTİN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Ziraat, Energy, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Kiraz, Budama, Biyokütle, Katsayı, Energy, Pruning, Coefficient, Cherry, Biomass
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışmada, Türkiye kiraz budama artıklarının enerji potansiyelinin hesaplanmasında kullanılabilecek budama artık katsayısının belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla Çanakkale ilinde Van, Eşme ve 0900 Ziraat olmak üzere üç farklı kiraz çeşidi ve her çeşit için 0-15 ve 15-30 olmak üzere iki farklı yaş grubunda, toplam 30 kiraz ağacında budama çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen veriler ile kiraz ağacına ait budama artık miktarı tespit edilmiştir ve bu alanda yapılacak çalışmalarda kullanılabilecek budama katsayısının belirlenmesine yönelik bir yaklaşım sunulmuştur. Yürütülen budama faaliyetlerinde, üç farklı kiraz çeşidi ve her çeşit için iki farklı yaş grubundan elde edilen budama artık miktarının ağaç başına ortalama 0-15 yaş grubunda 6,76 kg, 15-30 yaş grubunda ise 16,61 kg olduğu belirlenmiştir. En fazla artık 15-30 yaş grubunda sırasıyla 0900 Ziraat, Van ve Eşme çeşitlerinde belirlenmiştir. Türkiye'de kiraza ait enerji potansiyelinin belirlenmesi için yürütülen bu çalışmadan elde edilen veriler doğrultusunda nihai ve önerilen budama artık katsayısının 11,68 kg ağaç-1 olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kullanılabilir budama artık miktarının 204.816,43 ton yıl-1, Türkiye enerji potansiyelinin 3,43 PJ yıl-1, Çanakkale enerji potansiyelinin ise 0,077 PJ yıl-1 olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the Turkey pruning coefficient that can be used to calculate the energy potential of cherry prunings. For this purpose, pruning studies were carried out on three different cherry varieties, namely Van, Eşme and 0900 Ziraat, and a total of 30 cherry trees in two different age groups, 0-15 and 15-30 for each variety in Çanakkale. With the data obtained, the pruning residue amount of cherry tree was determined and an approach was presented to determine the pruning coefficient that can be used in studies in this field. In the pruning activities carried out, it was determined that the pruning residual amount obtained from three different age groups for three different cherry varieties and each variety was 6.76 kg per tree, and 16.61 kg for varieties between 15-30 years. In the varieties between the ages of 15-30, 0900 Ziraat is determined as Van and Eşme, respectively. The final and residual coefficients in accordance with the proposed trimming data obtained from this study which was conducted to determine the potential energy of the cherry tree of Turkey has been determined as 11.68 kg-1. Also available prunings amount of 204,816.43 tons year-1, Turkey's energy potential of 3.43 PJ year-1, and the energy potential of the Çanakkale was determined as 0.077 PJ year-1.