Diyarbakır ekolojik koşullarında aspir (Carthamus tinctorius L.)'de uygun ekim zamanının saptanması ve bitkisel boyarmadde elde edilmesi üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 65604
  2. Yazar: SÜLEYMAN KIZIL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DOĞAN ŞAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Safflower, Sowing Date, Seed Yield, Flower Yield, Total Flavonoid Dye Stuff Rate
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
IV DİYARBAKIR EKOLOJİK KOŞULLARINDA ASPİR (Carthamus tinctorius L.V DE UYGUN EKİM ZAMANININ SAPTANMASI ve BİTKİSEL BOYAR MADDE ELDE EDİLMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Süleyman KIZIL 1997/Sayfa: 70 ÖZ Bu çalışma Türkiye'nin bitkisel yağ üretimini arttırma ve GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) çerçevesinde uygun ekim nöbetinin belirlenmesine yardımcı olma yanında aspirden bitkisel boyar madde elde etmek ve aspirin boyama haslığını tespit etmek amacıyla 1995-96 yetişme döneminde D.Ü Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme arazisinde yürütülmüştür. Üç aspir çeşidi ile altı farklı ekim zamanının seçildiği bu çalışmada aspir bitkisinde ekim zamanı geciktikçe tohum ve dolayısıyla yağ veriminde azalma olduğu, flavonoid boyar madde oranında değişme olmadığı, 15 Kasım ekiminin (313.8 kg/da) diğer ekimlere göre önemli derecede farklı ve olumlu sonuçlar verdiği saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Aspir, Ekim Zamanı, Tohum Verimi, Çiçek Yaprağı Verimi, Total Flavonoid Boyar Madde Oranı
Özet (Çeviri)
A STUDY ON THE DETERMINATION OF SUITABLE SOWING DATE AND OBTAINING VEGETABLE DYE STUFF FROM SAFFLOWER (Carthamus tinctorius L.) IN DİYARBAKIR EKOLOGlCAL CONDITIONS Süleyman KIZIL I997/Page:70 ABSTRACT This Study was conducted during the growing season of 1995-96 at the experimental field of Agronomy Department of Agricultural Faculty, Dicle Universty, Diyarbakır. In the study three safflower varietes and six sowing time was selected This research was carried out in order to support the studies for increasing the vegetable oil production of Turkey and the trials for determining suitable crop rotation in Diyarbakır and in GAP, aiming to obtain vegetable dye stuff from safflower and to determine the dying quality of safflower. It was determined that, as the sowing time in safflower grown in non-irrigated areas delayed, oil and thus seed yield decrased that there was no change in flavonoid dye stuff rate, and that Nowember 15 sowing, in ecological conditions of Diyarbakır, yielded considerable different and positive results