Approaches in terms of deforming the human figure in the art of painting
Resim sanatında insan figürüne biçim bozma açısından yaklaşımlar
  1. Tez No: 656429
  2. Yazar: ABİDİN MÜSLÜM BAYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN AYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Resim Sanatı, İnsan Figürü, Biçim Bozma, Dışavurumculuk, Bilinçaltı ve Psikolojik Etkileşim, Art of Painting, Human Figure, Deformation of Shape, Expressionism, Subconscious and Psychological Interaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 317
Özet
Bu tezde sanatın tarihi süreci içerisinde, resim sanatında insan figürüne biçim bozma açısından yaklaşımlar ele alınmıştır. Bunun için öncelikle kavramlar üzerinden bir sorgulama yapılıp, sonrasında resim sanatında insan figürünün“biçim bozma”(deformasyon) açısından tarihsel süreç içerisinde geçirmiş olduğu evrimsel süreçleri belirleyen öznel ve nesnel şartlar incelenerek sanatçı yapıtları üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır. Resim sanatında, öncelikle kavram olarak biçim bozma (deformasyon), stilizasyon ve idealleştirme olguları irdelenmiştir. Çünkü başlangıçta uygulanan insan figürü çizimleri şematik ve stilize edilmiş bir görsellikte ifade edilmiştir. Dolayısıyla bu dönemlerde çizilmiş olan insan figürleri biçimsel olarak doğaya uygun bir gerçekliği yansıtmamaktadır. Bunun nedenleri araştırılırken biçim bozma (deformasyon), stilizasyon ve idealleştirme kavramlarına başvurulmuştur. Sonrasında ise insan figürünün doğaya uygun resmedilmemiş olmasını doğuran öznel ve nesnel şartlar incelenmiştir. Burada amaçlanan şey biçim bozumuna uğramış olan insan figürünü çözümlerken onu yaratan ressamın içinde bulunduğu ruhsal durumu, onu besleyen nesnel koşullar içinde kavramak olmuştur. Nesnel şartları daha iyi kavramak için değişmeyen tek şey değişimdir ilkesinden yola çıkarak şu tespit yapılmıştır: Her şey sürekli değişmektedir. Uygarlıklar doğmaktadır ve bir süre sonra ölmektedir. Ve sonra yeni uygarlıklar doğmaktadır. Ülkeler kimi dönem kıtlık çekmekte, kimi dönem ise bolluk içinde yaşamaktadır. İnsanlar kimi zaman savaşmakta, kimi zamansa barış içinde yaşamaktadır. İnsanlar kimi zaman salgınlar ve doğal felaketlerle uğraşmakta ve tüm bunlara paralel kültür, sanat, felsefe, teknoloji ve bilim gelişmekte, dini inançlar da değişmektedir. İşte tüm bu değişimler, inişler ve çıkışlar toplumları dönüştürerek sanat üretimini de etkilemektedir. Sanatsal olandaki bu değişim, estetik beğeni ve değerleri de değiştirmektedir. Toplumsal yapının bir üyesi olan ressamlar da kaçınılmaz olarak bu değişimden payına düşeni almakta ve kendini kuşatarak şekillendiren nesnel şartların izdüşümünü yapıtına yansıtmaktadır. Bu noktada nesnel değişimin tarihsel süreci, mağara duvar resimlerinden primitif sanata, oradan uygarlıklara, oradan ise sanat akımlarının ortaya çıktıkları tarihsel kronoloji içerisinden günümüze değin belirlenip incelenmiştir. Tez içerisinde yapılan bu belirlemeler ve incelemeler sanatçı yapıtları üzerinden biçim bozma kavramı ışığında değerlendirilmiştir. Tezimin son bölümünde işe tez boyunca resim sanatında insan figürüne biçim bozma açısından yapılan tüm incelemeler ışığında kendi yapıtlarımda biçim bozma kavramı üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır. Son olarak bu tezde“resim sanatında insan figürünün”ilk olarak yapıldığı zaman diliminden günümüze değin bütün tarihsel süreçleri ile detaylandırılıp, değerlendirilerek biçim bozma kavramı çatısı altında bütünleştirilmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
General framework: In the historical process of art, approaches to the human figure in terms of deformation of shape are discussed. First of all, an inquiry was made on the concepts. Subsequently, the subjective and objective conditions that determine the evolutionary process that the human figure had spent in the historical process in terms of“deformation of shape”were discussed. Finally, evaluations were made through artist works. In the art of painting, first of all, the concept of Deformation, Stylization and Idealization are discussed. Because the drawings of human figures applied at the beginning are expressed in a schematic and stylized visual. Therefore, the human figures drawn during these periods do not formally reflect a reality that is suitable for nature. The concepts of Format Deformation, Stylization and Idealization were applied when investigating the causes of this. Subsequently, the subjective and objective conditions that cause the human figure not to be depicted in accordance with its nature were examined. The goal here was to understand the spiritual state of the painter who created it in the objective conditions that feed him while resolving the human figure that had been corrupted. To better understand the objective conditions, the only thing that does not change is the change itself. Everything changes all the time. Civilizations are born and die after a while. And then new civilizations arise. Countries suffer from famine for some periods, and some live in abundance. People sometimes fight, sometimes live in peace. People sometimes deal with epidemics and natural disasters, and parallel to all these, culture, art, philosophy, technology and science are evolving, and religious beliefs changing. All these changes, ups and downs have transformed societies, affecting art production as well. This changing in the artistic field has also changed aesthetic tastes and values. In painters who are members of the social structure, they inevitably take their part in this change and reflect the projection of the objective conditions that shape themselves by surrounding itself. At this point, the historical process of objectivity has been determined and examined from cave wall paintings to primitive art, from there to civilizations, and from the historical chronology where art movements have emerged. These determinations and examinations made within the thesis were evaluated in the light of the concept of distorting shapes through artist works. In the last part of my thesis, evaluations were made on my own works through the concept of“deformation of shape”in the light of all the examinations made in terms of the deterioration of the shape of the human figure in the art of painting. Finally, in this thesis,“human figure in painting art”was first detailed with all historical processes from the moment it was made and evaluated and integrated under the concept of“deformation of shape”.