Türk basınında Alman İmparatoru II. Wilhelm'in 1898 tarihli İstanbul ve Kudüs seyahati
Visitation of German Emperor Wilhelm II to Istanbul and Jarusalem in Turkish press
  1. Tez No: 656806
  2. Yazar: HATİCE ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Abdülhamid, II. Wilhelm, İstanbul, Kudüs, Osmanlı Devleti, Abdulhamid II, Wilhelm II, Istanbul, Jerusalem, Ottoman Empire
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Oldukça eskilere uzanan Osmanlı-Alman ilişkileri, Sultan II. Abdülhamid dönemine kadar zaman zaman dostane bir seyir izlerken, zaman zaman da durma noktasına kadar gelmiştir. Sultan II. Abdülhamid'in Osmanlı tahtına çıkması ve ardından II. Wilhelm'in Alman imparatoru olması Osmanlı-Alman ilişkilerini canlandırmıştır. Bu dönemde Avrupa devletleri tarafından yalnızlığa mahkûm edilen Sultan II. Abdülhamid, bunu fırsata dönüştürerek, diğerlerine nazaran daha az zararlı olduğuna inandığı Alman devletiyle ilişkilerini geliştirme yoluna gitmiştir. Bismarck'ın başbakanlığı döneminde temkinli ve bir o kadarda yavaş ilerleyen Osmanlı-Alman ilişkileri, İmparator II. Wilhelm'in Alman İmparatoru olmasıyla Bismarck'ın ihtiyatlı politikası tamamen terk edilmiş, Weltpolitik adıyla yeni bir politika uygulamaya konulmuş ve Almanların bu yeni politikasından en çok Osmanlı Devleti payını almıştır. Osmanlı-Alman ilişkilerini taçlandıran gelişme II. Wilhelm'in ilki 1889, ikincisi 1898 yıllarında yaptığı ziyaretlerdir. II. Wilhelm, Avrupa karşısında yalnız kalan II. Abdülhamid'e bu şekilde manevi destek olup, seyahati boyunca yaptığı söylemlerle Osmanlı vatandaşlarının, bilhassa Müslümanların gönlünü kazanmış, aynı zamanda bu ziyaretler iki ülke arasındaki siyasî, askerî ve iktisadî etkileşimi artırmıştır. Bu çalışmada Alman İmparatorunun 1898 tarihli ikinci ziyaretinin hem İstanbul hem de Filistin ayağı, Osmanlı gazetelerine dayanarak izah edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ottoman-German relations which date back to quite ancient times, sometimes followed a friendly until the reign of Sultan Abdulhamid II, and sometimes came to a standstill. Ascension of Sultan Abdulhamid II' to the Ottoman throne and becoming of the Wilhelm II as German emperor revived the Ottoman-German relations. Sultan Abdülhamid II who was sentenced to loneliness by European states during this period, turned this into an opportunity and sought to improve his relations with the German state, which he believed was less harmful than others. During Bismarck's premiership, the cautious and slow-going Ottoman-German relations, with Emperor Wilhelm II becoming as German Emperor, Bismarck's cautious policy was completely abandoned, a new policy called Weltpolitik was implemented, and the Ottoman State received the most share of this new German policy. The development that crowned the Ottoman-German relations was the visits of Wilhelm II in 1889 at first and the second in 1898. In this way, Wilhelm II provided moral support to Abdulhamid II who was alone against the Europe, and won the hearts of Ottoman citizens, especially Muslims, with the discourses he made during his travel, and these visits increased the political, military and economic interaction between the two countries. In this study, both Istanbul and Palestine legs of the German Emperor's second visit dated 1898 were tried to be explained based on Ottoman newspapers.