Lifting dalgacık dönüşümü tabanlı mımo sistemlerde lineer detektörler ile ber analizi
- Tez No: 656891
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASUMAN SAVAŞÇIHABEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lifting Wavelet Transform, AWGN kanal, MIMO, BPSK Modülasyonu, İzotropik Anten, Lifting Wavelet Transform, AWGN Channel, MIMO, BPSK Modülation, Isotropic Antenna
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Mobil veri kullanımındaki büyük artış sebebiyle yüksek verimli bir mobil ağa ihtiyaç duymaktayız. Fakat bu ihtiyaç beraberinde küresel bant genişliği sorununu getirmektedir. Mobil servis sağlayıcıları, yüksek kaliteli servis ve kablosuz uygulamalar için düşük gecikmeli multimedya uygulamaları sağlamak için kendi aralarında rekabet etmektedir. Bu rekabette karşılarına çıkan temel engel her biri için belirlenmiş 700 MHz ile 2.6 GHz arasında sınırlanmış spektrum aralığıdır ve bu sınırlı spektrum sorunu milimetre dalga haberleşmesi (MM Wave) kullanılarak çözülebilir. Bunun yanı sıra, haberleşme sistemlerinde spektral verimlilik ve data hızı artırımını sağlamak üzere geliştirilmiş MIMO sistemlerde, bit hata oranı (Bit-Error-Rate, BER) cinsinden başarılı sonuçlar elde etmek için lifting dalgacık dönüşümü (Lifting Wavelet Transform, LWT) kullanılarak, lineer detektörler ile MIMO sistemlerde yapılan analizlerde ergodik spektral verimlilik analizi için gauss gürültüsü (Additive White Gaussian Noise, AWGN) kanal üzerinde durularak LWT– MIMO sisteminin başarımları için sayısal olarak elde ettiğimiz gerçeklemeler, klasik sistemlere göre spektral verimlilikte artış olduğu tespit edilmiştir. Lineer detektörler de anten dizi yapısında gerçekleşen değişimler ile veri hızında oluşan değişimlerin oluşturduğu kanal etkileri incelenerek, uzaysal-çoğullama kullanılan çalışmada verici ve alıcıda izotropik anten kullanıldı ve ikili faz kaydırmalı anahtarlama (Binary Phase Shift Keying, BPSK) modülasyonu ile data modüle edilmiştir. Bu tez çalışmasın da milimetrik dalganın 5G hücresel ile nasıl kullanılabileceğini, yeni nesil mobil kullanıcıların MM-WAVE spektrumunda mevcut bant genişliğini özenle kullanarak nasıl yüksek oranda verim elde edilebilecekleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
We need a high-cost, highly efficient mobile network in mobile data usage. However, this need brings along the problem of enlargement. Mobile service providers are competing among themselves to provide high quality service and low latency multimedia applications for wireless applications. In this report, this is the spectral range limited between 700 MHz and 2.6 GHz, and this spectrum can be resolved by millimeter wave communication (MM Wave). In addition, in order to achieve spectral efficiency and data rate in communication systems, the lifting wavelet transform (LWT) to achieve fast successful results with bit error rate (BER), linear detectors and ergodic analysis in MIMO systems. For spectral efficiency analysis, the realizations we have obtained numerically for Gaussian noise (AWGN) channels, it has been determined that there is an increase in spectral efficiency compared to classical systems. In linear detectors, the changes in the antenna array structure and the changes in data exchange and the channels in the formation of data exchange changes were examined and the data was modulated with the isotropic antenna option and binary phase shift keying (BPSK) modulation in the transmitter and receiver using spatial-multiplexing. In this thesis study, how the millimeter wave can be used with 5G cellular, how to achieve high efficiency with the existing bandwidth in the new generation mobile rotating MM-WAVE spectrum can be demonstrated.